Annonce

Fem danskere i Gaza på vigtig evakueringsliste og Dansk Jødisk Museum får penge til øget sikkerhed

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Fem danskere i Gaza er nu kommet på en vigtig egyptisk evakueringsliste.

Dansk Jødisk Museum kan se frem til en ekstra million kroner, som skal gå til øget sikkerhed. Og så er der godt nyt for brandmænd ramt arbejdsrelateret kræft.

Dermed velkommen til Aktuelt - og god weekend.

 

Fem danskere i Gaza på vigtig evakueringsliste

Fem danskere er fredag kommet på de egyptiske myndigheders liste over personer, der må forlade Gaza.

Det oplyser udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) overfor DR.

“Vi fik i går at vide, at de første danskere står på den her liste, der bliver aftalt dag for dag om, hvem der kan komme ud fra Gaza,” siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

“Der optræder nu for første gang fem fra danskerlisten. Men det er ikke en garanti for, at alle fem kommer ud. For der er også noget logistik inde i Gaza. Men det er i hvert fald glædeligt, at vi nu har de første på listen.”

I alt opholder der sig omkring 20 danskere i Gaza, som ønsker evakuering.

Ifølge DR's oplysninger er den ene af de fem danskere en baby på ni måneder.

Ansatte fra den danske ambassade står klar ved grænsen mellem Gaza og Egypten for at modtage de fem personer, når de får lov at forlade Gaza.

 

En million kroner ekstra Dansk Jødisk Museum

Kulturministeriet vil bevillige en ekstra million kroner til Dansk Jødisk Museum i København. Pengene skal gå til øget sikkerhed.

Det fremgår af et aktstykke til Folketingets Finansudvalg.

Det skriver mediet Altinget.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) bekræfter at pengene handler om "ekstra og særlig sikkerhed".

“Terrorangrebet og den efterfølgende krig mellem Israel og Hamas har kun øget behovet for ekstra sikkerhed. Museet er særligt bekymret for sikkerheden grundet konflikten,” siger Jakob Engel-Schmidt til Altinget.

 

Ny hjælp til kræftramte brandfolk

Ny praksis i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) fastslår, at der er tilstrækkelig evidens for en årsagssammenhæng mellem brandbekæmpelse og to kræftformer: Blærekræft og lungehindekræft.

Det betyder, at brandfolk ramt af de to alvorlige sygdomme vil kunne få dem anerkendt som arbejdsskader.

”Det er en stor sejr for FOA. Vi har i mere end ti år kæmpet for at få anerkendt sammenhængen mellem arbejdet med at slukke brande og forekomsten af kræft. Vi er meget glade for, at vi er kommet så stort et skridt videre,” siger Thomas Brücker, sektorformand i FOA ifølge en pressemeddelelse.

Med den nye praksis åbner AES mulighed for, at tidligere afviste sager om blærekræft og lungehindekræft kan genoptages:

"Som følge af drøftelserne i Erhvervssygdomsudvalget kan tidligere afviste sager om blærekræft efter udsættelse for sod og PAH’er anmodes genoptaget. Det samme gælder tidligere afviste sager om lungehindekræft efter asbestudsættelse. Muligheden for genoptagelse gælder alle erhverv og er ikke begrænset til brandfolk",skriver AES.

Dermed er der altså fundet tilstrækkelig dokumentation for at både lungehindekræft efter udsættelse for asbest og blærekræft efter betydelig udsættelse for sod kan relateres til arbejdet som brandmand.

”Det kan give nogle af vores ramte medlemmer lidt mere ro på, mens de kæmper med sygdommen. Det er vi meget glade for, at vi har fået presset igennem. Det er nyt, at man har sods indvirken med i ligningen, men det er vigtigt. Vi beskytter os efter alle kunstens regler i brandarbejdet, men det at undgå kontakt med sod kræver en ekstra indsats og kan i visse tilfælde være svært at undgå,” fortæller Thomas Brücker.

Han forventer, at den nye praksis vil betyde, at flere sager om blærekræft og lungehindekræft i fremtiden vil blive anerkendt.

”Vi taler om to meget alvorlige sygdomme. Vores kollegaer bliver ramt, fordi de passer et vigtigt arbejde. Så skal de ikke efterlades til at kæmpe for sig selv, når de bliver ramt af sygdom,” siger Thomas Brücker.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Der menes nok 5 danske statsborgere.
En høne bliver jo ikke til en and, bare fordi den bor i en andegård.