Annonce

Fem udmeldinger fra første maj

Ny asylpolitik, intet fra fradrag til gule fagforeninger og nej til arbejdskraftens fri bevægelighed. Toppolitikerne havde posen fuld af forslag med til første maj.
1. maj bød på en række politiske forslag og udmeldinger fra venstrefløjspartierne. Vi har samlet de vigtigste.

Mette Frederiksen: Nej til højere pensionsalder
Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen brugte hendes 1. maj-tale på at slå på en række allerede kendte temaer, blandt andet modstanden mod højere pensionsalder.

”Det er ganske enkelt ikke rimeligt at ændre folks pensionsvilkår med så kort varsel,” lød det fra Mette Frederiksen, som fortsatte. ”Derfor kære venner: Pensionsalderen skal ikke hæves endnu mere end aftalt.”

Pensionsspørgsmålet blev kun gjort mere aktuelt af at statsminister Lars Løkke Rasmussen i et interview med Ugebrevet A4 gentog sin pointe om at pensionsalderen skal op, men ikke med hvor meget.

”Regeringen har den frækhed, at den ikke vil fortælle, hvor meget pensionsalderen skal hæves. Men vi ved, at der skal mange måneder til, hvis regeringsgrundlaget skal gå op. Lars Løkke Rasmussen; i dag stiller jeg dig et spørgsmål: Hvor meget længere skal danskerne arbejde? Er det et halvt år? Er det et år? Er det to år?,” lød spørgsmålet fra Mette Frederiksen.

Socialdemokratiet live-transmitterede Mette Frederiksens tale direkte på Facebook og bagefter var der kommentarer fra blandt andet Odenses borgmester Peter Rahbek-Juhl og folketingsmedlem Trine Bramsen, stillet af Netavisen Pios redaktør Jens Jonatan Steen.

Sass: Asylbehandling i lejre langt væk
Socialdemokraternes gruppeformand Henrik Sass Larsen brugte blandt andet sin 1. maj-tale til at tale om udlændingepolitik. Han sagde, at asylansøgere skal placeres i lejre langt væk fra Danmarks grænser, mens deres sagsbehandling er i gang, som man blandt andet gør det i Canada og Australien.

”Jeg vil gerne have en FN-lejr, hvor jeg pænt kunne følge de spontane flygtninge, der måtte komme, hen, eller hvor flygtningene kunne henvende sig. Så vil jeg lave asylbehandlingen derfra, og så vil jeg kun tage imod det antal, som vi succesfuldt kan nå at integrere i Danmark,” sagde han til partifællerne, ifølge DR, hvor han uddyber.

”Om den placeres på et fastland eller en ø, eller hvad man gør, skal jeg ikke blande mig i. Det afgørende er, at man behandler folk ordentligt, og at man får stoppet menneskesmuglerne.”

Sammenligningen med Australien førte hele dagen til en ret heftig afstandtagen til forslaget på sociale medier, men på Dagbladet Politiken, der ellers normalt ikke holder sig tilbage for at kritisere udlændingestramninger, konkluderer man i en leder, at ”Sass Larsens forslag om at flytte asylbehandlingen til FN-lejre i nærområdet er ikke i sig selv dårligt”.

Sass: Flere rettigheder til plejefamilier
Samme Henrik Sass Larsen slog i sin tale til lyd for større rettigheder til anbragte børn og plejefamilier på bekostning af de biologiske forældres rettigheder. Sass Larsen mener, at der i dag bliver taget for meget hensyn til de forældre, der ikke tager sig ordentligt af deres børn.

Han ønsker derfor:

”At vi i stigende omfang sætter ind med adoption og gerne gør det så tidligt som muligt. At vi skal sikre plejeforældre og børn fra at blive revet fra hinanden fra den ene dag til den anden.

Læs hele historien her.

SF: Intet fradrag for gule fagforeninger
SF brugte dagen på at spille ind med et forslag, som helt sikkert gav rungende klapsalver blandt de organiserede tilhørere i forsamlingerne. SF foreslog nemlig, at droppe fradraget til de gule fagforeninger. Til gengæld skal det være billigere at være medlem af en rigtig fagforening, som forhandler overenskomst, lød det fra folkesocialisterne.

”SF foreslår, at vi kun giver statsstøtten til de fagforeningen, der varetager samfundsinteresser. Og derfor dropper statsstøtten til de gule fagforeninger. I virkeligheden er de jo slet ikke fagforeninger. De forhandler stort set ikke overenskomster. De løfter ikke et kollektivt ansvar. De er i princippet private forsikringsselskaber i en pæn indpakning, som suger på lappen på gode og hæderlige menneskers arbejde for fællesskabet. Derfor skal man da heller ikke kunne trække medlemskab af en gul fagforening fra i skat,” sagde formand Pia Olsen Dyhr.

SF har også iværksat en underskriftsindsamling til fordel for synspunktet.

Forslaget om at man ikke skal kunne få fradrag for ens kontingent, har tidligere været oppe. Socialdemokraternes Leif Lahn Jensen foreslog det samme tilbage i 2013, uden at det blev til noget.

Læs hele Pia Olsen Dyhrs tale her.

Gule_fagforeninger_cover_smalt

Enhedslisten: Stop for arbejdskraftens fri bevægelighed
Hos Enhedslisten brugte Pernille Skipper 1. maj som anledning til at angribe arbejdstagernes ret til fri bevægelighed indenfor EU.

”Det, EU kalder frihed og fri bevægelighed, er i virkeligheden frihed for arbejdsgivere og en spændetrøje for lønmodtagerne. Arbejdsgivere får frihed til at sige nej til overenskomster og shoppe hele Europa tyndt efter den billigste arbejdskraft.

Lønmodtagerne på den anden side bliver stoppet af EU’s regler, når de vil kræve ansættelseskontrakter og gå i konflikt med de arbejdsgivere, der udnytter mennesker,” lød det fra den politisk leder, Pernille Skipper i hendes 1. maj-tale.

Læs hele Pernille Skippers tale her.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet