Alle mand - og kvinder - var søndag af hus til 1. maj-arrangementer i lokale fagforeninger, partiforeninger og ikke mindst i Fælledparken i København.
Krigen i Ukraine og de tragedier og lidelser, som den påfører ukrainerne fyldte meget i statsminister Mette Frederiksens (S) tale i Ballerup.
”Knap nåede vi at træde ud af coronaens lange skygge, før vi igen trådte ind i en ny. Krigen er tilbage i Europa. Putin har invaderet et fredeligt og demokratisk land. Der kæmpes nu på tredje måned. Det ukrainske folk bliver angrebet. Uprovokeret. Brutalt,” lød det fra statsministeren, som dog glædede sig over den solidaritet, som landene i EU og NATO har mødt krigen med.
”Putin har forregnet sig. Han har undervurderet, hvor svært det er at tage friheden fra et folk, der har oplevet at have den. Han har undervurderet deres modstandskraft. Og deres gennemslagskraft. Og han har undervurderet os. Danmark. Vores allierede. Vesten.”
Putin har forregnet sig
Samtidig pegede Mette Frederiksen på, at krigen også herhjemme har en høj pris i form af stigende leveomkostninger.
”Lige nu rammer det særligt hårdt hos jer, der i forvejen har mindst. Er du pensionist, studerende på SU, uden job eller enlig forsørger, så vil indkøbskurven føles tungere og pungen lettere,” sagde Mette Frederiksen, som også pegede på de konkrete reformer, som regeringen allerede har gennemført som flere penge til flere sygeplejersker, afskaffelse af modregning for pensionister, der arbejder.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) afleverede i sin tale i Fælledparken i København en advarsel mod de blå partiers forsøg på at udnytte krise og krig til at gennemføre offentlige nedskæringer og angreb på lønmodtagernes rettigheder.
”De vil afskaffe retten til tidlig pension og bruge pengene på skattelettelser. Bare ærgerligt for de tusinder som allerede har fået retten. De vil annullere tillægget til dagpenge, som regeringen har aftalt. Bare ærgerligt for vores danske model og mindre tryghed for mere end en million lønmodtagere. De vil som sædvanligt skære ned på vores velfærd og fyre titusindvis af offentligt ansatte. Bare ærgerligt for lærere, pædagoger, SOSU-er, sygeplejersker og for velfærdssamfundet generelt,” lød det blandt andet fra Peter Hummelgaard, som lovede, at regeringen vil kæmpe mod den borgerlige krise-logik.
Enhedslistens politisk leder, Maj Villadsen, lagde i sin 1. maj-tale i Skanderborg vægt på Ukraine-krigen, inflation og stigende forbrugerpriser og ikke mindst klimaomstilling.
Hun kom også ind på det helt lavpraktiske problem, at der trods afsatte penge og puljer bare ikke er ledige hænder til at fylde de tomme pladser som sygeplejersker, pædagoger og andre grupper inden for ældrepleje og sundhed.
vi kan ikke levere på de løfter og forventninger, hvis ingen vil have jobbene
”Der er blevet sat penge af til flere ansatte i ældreplejen og psykiatrien, minimumsnormeringer i vores daginstitutioner, bedre forhold i vores folkeskoler og ekstra sygeplejersker til hospitalerne. Men vi kan ikke levere på de løfter og forventninger, hvis ingen vil have jobbene,” sagde Maj Villadsen.
”De ansatte flygter fra deres fag i en sådan grad, at der i øjeblikket står 5.000 sygeplejerskestillinger ubesatte hen, og i Region Hovedstaden mangler der så mange jordemødre, at det svarer til, at der ikke er nogle på arbejde om mandagen. I løbet af de næste år vil der mangle 40.000 i ældreplejen,” lød opremsningen fra Enhedslisten leder, som opfordrede statsministeren til at give håndslag på, at der nu skal handles.
Enhedslisten foreslår, at afsætte fem milliarder kroner til en særligt pulje til at rette op lavtløn og uligeløn i den offentlige sektor.
Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsen Hovedorganisation, benytte sin 1. maj-tale i Fælledparken til at tale imod udnyttelse af sårbare ukrainske flygtninge, som kommer her til landet.
der er kyniske arbejdsgivere derude
”Jeg er oprigtig bekymret for, om der er kyniske arbejdsgivere derude, som ka’ finde på at udnytte de her sårbare mennesker. Det så vi desværre allerede inden krigen brød ud,” sagde Lizette Risgaard, som samtidig lancerede et krav om en ny fælles myndighed, der skal bekæmpe misbrug af udenlandsk arbejdskraft.
”Regeringen bør undersøge mulighederne for en samlet stærk myndighed, hvor Arbejdstilsynet, Skattestyrelsen og politiet arbejder tæt sammen for at efterforske og forhindre fup og svindel.”
“Vi vil ikke acceptere, at situationen bliver misbrugt til at åbne en ladeport for løntrykkeri og dårlige arbejdsforhold for lønmodtagerne på det danske arbejdsmarked,” sagde FH-formanden.
Fra fagforbundet 3F talte den nyvalgte forbundsformand Henning Overgaard fra hovedscenen i Fælledparken om hjælpen til flygtninge, som i tusindvis er kommet til Danmark i kølvandet på den russiske invasion af Ukraine .
”De skal have den nødvendige hjælp. Og adgang til at arbejde på danske vilkår. Ikke på dumping-vilkår, men på danske vilkår!” sagde Henning Overgaard blandt andet.
Han beskyldte i samme åndedrag de borgerlige partier for at lure på at bruge krisen og de stigende udgifter til militær som påskud for at undergrave velfærden for almindelige mennesker.
Arne-pension er nu den nye, skarpe sten i de borgerlige laksko
”I 3F ved vi godt – og I ved godt – hvem der kommer til at betale for de blå’s asociale forslag: Det gør de mest udsatte, de kortest uddannede og dem med de mindste indtægter og formue,” sagde 3F-formanden, som efterlyste nye ideer til samfundsøkonomiske løsninger med en fair og ordentlig social profil!
”Det er for eksempel super-fornuftigt at ansætte endnu flere skattemedarbejdere til at kontrollere plattenslagerne og fidusmagerne. Dem, der med dyr advokat- og revisorbistand dribler rundt for at undgå at betale deres fair bidrag til fællesskabet og yde efter evne,” sagde Henning Overgaard, som også pegede på retten til tidlig tilbagetrækning for folk, som har været længe på arbejdsmarkedet.
”Arne-pension er nu den nye, skarpe sten i de borgerlige laksko. De blå finder det helt ok, at direktører går på selvvalgt pension, når de runder 50, og supplerer seniorfriheden med et par bestyrelsesposter. Deres arbejdskraft kan åbenbart sagtens undværes! Men de blå tillader ikke arbejdere med hårde fysiske og psykiske jobs retten til tilbagetrækning efter over 40 år på arbejdsmarkedet,” sagde Henning Overgaard.
Kommentarer
På nordsjælland har de ingen vindmøller. De siger der ikke blæser nok. Motorvej har de heller ikke, der er ikke nok biler siger de. De har ikke fået fældet alle deres levende hegn og fliset til biobrændsel til fjernvarme, det er der meget mere af i Jylland siger de. Ulve har de heller ikke, de skaber utryghed siger de og der er meget mere plads i Jylland til den slags. Flygtninge har de heller ikke, der er ingen egnede boliger siger de. De har faktisk ingen problemer i nordsjælland, de opbevares bedst andre steder i landet siger de.
Nordsjælland kan der siges meget om, men hvis man stort set ingenting ved om Nordsjælland, bør man nok læse lidt op på emnet først i stedet for bare at opfinde sine egne kendsgerninger.
Vindmøller er en skændsel for miljøet. Det begyndte med et venstreorienteret vartegn, joken med møllen på Tvind, siden gik der mere politik i sagen. Møllerne ødelægger naturen: Der skal bygges betonfundamenter til dem og veje, de larmer og støjer og ødelægger udsigten over landskabet, mens de futter rundt. Livet af fugle og insekter tager de også, og når de engang stedes til hvile, sker det i massegrave fordi stort set intet af møllerne kan genbruges: Glasfiber og epoxy hele lortet.