Annonce

Finansministeriet: Dagpengesystemet en overskudsforretning for staten

Hvis 100.000 flere melder sig ind i en A-kasse vil staten tjene 85 millioner kroner – Danske A-Kasser: ”På tide at droppe den falske melodi”
Staten tjener tykt på dagpengesystemet.

Hvis 100.000 flere borgere melder sig ind i en A-Kasse, vil staten tjene stort på det. Overskuddet efter statslige udgifter til ikke mindst øget udbetaling af dagpenge vil udgøre 85 millioner kroner.

Det fremgår af et svar til SF's finansordfører, Lisbeth Bech Poulsen, fra finansminister Kristian Jensen (V).

Sådan ser regnestykket ud

Regnestykket ser således ud:

  • Forbedring af de offentlige finanser hvis 100.000 flere borgere vælger at melde sig ind i A-kasser: 235 millioner kroner.
  • Hvis antallet af dagpengeberettigede blandt de 100.000 har samme ledighed som i øvrigt i samfundet, så vil de øgede udgifter til dagpenge udgøre: 150 millioner kroner.
  • Statens overskud er dermed: 85 millioner kroner.

Finansministeriet udtrykker det således – direkte citeret fra svaret:

”Ovenstående antagelser indebærer derved, at der ved en hypotetisk stigning på 100.000 dagpengeforsikrede vil være en nettomerindtægt for staten på ca. 85 mio. kr. årligt.”

Danske A-Kasser: ”Det er helt nye toner”

Direktøren for Danske A-Kasser, Verner Sand Kirk, finder svaret fra finansministeren bemærkelsesværdigt:

”Det er helt nye toner fra regeringen. Igen og igen har vi hørt den samme klagesang fra regeringen: At staten yder et stort tilskud til dagpengesystemet. Men den melodi er falsk. Ironisk nok afslører finansministeren nu selv sandheden: At staten tjener pænt på dagpengesystemet,” siger Verner Sand Kirk til Netavisen Pio.

Nu må vi forvente at regeringen dropper den falske melodi

Han betegner samtidig svaret for ”befriende”:

”Når regeringen næste gang kræver administrative stramninger i dagpengesystemet, så kan den ikke længere – som man plejer – argumentere med, at staten jo bidrager stort til dagpengesystemet. Det er sådan set befriende. Nu må vi forvente at regeringen dropper den falske melodi,” lyder det fra Verner Sand Kirk.

Finansministeriet har i sin beregning i svaret til Lisbeth Bech Poulsen forudsat en ledighed på 3,7 procent – svarende til den aktuelle ledighed.

Staten vil, ifølge Verner Sand Kirks beregninger, først begynde at skulle bidrage til dagpengesystemet ved en ledighed på 6,2 procent og derover.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Der mangler dokumentation eller mellemregninger for dette: Forbedring af de offentlige finanser hvis 100.000 flere borgere vælger at melde sig ind i A-kasser: 235 millioner kroner.

Jeg går ud fra, at Finansministeriet har både dokumentation og mellemregninger, hvis du spørger dem, Lisa Jensen.