Otte ud af 10 a-kasse-medlemmer: Dagpengesatsen er for lav

Der er behov for at lytte til medlemmerne og stoppe udhulingen af dagpengene, lyder det fra a-kassernes formand.
En højere dagpengesats for arbejdsløse har længe stået højt på dagsordenen hos den danske fagbevægelse.

Og spørger man medlemmerne i de danske a-kasser, så er det ønske også højt her.

I en spørgeskema-undersøgelse af holdningen hos 20.000 medlemmer af 12 forskellige a-kasser, svarer 85 procent af de adspurgte, at de mener, den nuværende dagpengesats er for lav.

Dagpengesystem løser ikke opgaven

Undersøgelsen bør få politikerne til at overveje om dagpengesystemet er gearet til at udfylde den rolle, som medlemmerne af a-kasserne har til, mener Eva Obdrup, der er forretningsfører i 3F A-kasse og formand for a-kassernes brancheorganisation, Danske A-kasser.

“Undersøgelsen, som er lavet i et bredt udsnit af a-kasser, viser to ting. For det første at 85 procent mener, at dagpengene er for lave. Og for det andet at næsten det samme antal mener, at hovedformålet med at melde sig ind i en a-kasse er at sikre sig økonomisk sikkerhed og tryghed,” siger hun til Netavisen Pio og fortsætter:

“Det her er et vink med en vognstang til politikerne om, at udhulingen af dagpenge må stoppe, så det igen bliver trygt.”

1 ud af 100 synes dagpengene er for høje

Ser man nærmere på undersøgelsen, så svarer 34,5 procent af de adspurgte, at de synes, dagpengesatsen er ”alt for lav”. 29,3 procent mener, at den er ”noget for  lav”. Og 20,6 procent synes, at satsen er ”lidt for lav”.

Kun 14,1 procent synes, at dagpengesatsen er ”passende”. Den resterende ene procent synes, den er ”lidt for høj”, ”noget for høj” - eller ”alt for  høj”.  

Intet alternativ til a-kassen

Over de senere år er det økonomisk gradvist blevet mindre og mindre attraktivt at forsikre sig  mod ledighed på grund af politiske tiltag, der udhuler værdien af dagpengene. En udhuling der fortsætter i de kommende år.

Hele 87 procent af de adspurgte i undersøgelsen mener, at denne udhuling skal stoppes.

Men selv om næsten alle de adspurgte synes, at dagpengesatsen er for lav, så er der jo intet der tyder på, at folk folk fravælger a-kassen?

“Politikerne peger på, at opbakningen til dagpengesystemet er høj, men det er jo fordi, de 2,1 millioner a-kasse-medlemmer ikke har noget alternativ,” konstaterer a-kasse-formanden.

“Det kan være, at de ikke kan få kontanthjælp, fordi de har en ægtefælle eller en smule penge på kontoen. Men der er sket en løbende udhuling af dagpengesystemet, som betyder, at det, at det man før i dagpenge i løbet af 10 måneder, nu skal strække sig til 12".

Frygter for den danske model

Men det er jo netop centralt. Folk melder sig jo ikke ud af dagpengesystemet. Det kunne vel tyde på, at mange stadig anser det for at være en god forsikring?

“Hvis udhulingen af dagpengene fortsætter, kan vi ende med at få et stift arbejdsmarked. Hvilket ikke er i nogens interesse,” mener Eva Obdrup.

“Dagpengesystemet er helt centralt i den danske arbejdsmarkedsmodel, hvor det skal være nemt for arbejdsgiverne at hyre og fyre folk, men hvor lønmodtagerne til gengæld har et trygt dagpengesystem at trække på, hvis de bliver ledige i en kortere eller længere periode,” siger hun.

Politikerne må hæve niveauet

Den højeste dagpengesats er i år på maksimalt 19.322 kroner om måneden.

Folk vil vel altid gerne have flere penge. Tror du tallene havde set meget anderledes ud, at færre end de 85 procent med andre ord havde svaret, at dagpengesatsen var for lav, hvis den havde været højere?

“Det er ikke til at sige. Men det er jo ikke til at komme uden om, at den mindre regulering af dagpengene har betydet, at den økonomiske tryghed, som er grunden til at folk melder sig ind i dagpengesystemet, er faldet. Og at der er et behov for at rette op,” mener Eva Obdrup. Hun vil dog ikke sætte et konkret beløb på, hvad en mere retfærdig dagpengesats skal være.

“Jeg har ikke noget konkret bud. Men det er helt afgørende, at vi får stoppet udhulingen og dagpengene til at starte med, og så må politikerne jo løbende se på, om de kan finde penge til forbedringer af systemet,” siger hun.

Regering: Sympatisk, men pengene mangler

Regeringen har indtil nu afvist at hæve dagpengene, som a-kasserne og fagbevægelsen ellers ønsker. Og undersøgelsen ændrer ikke på regeringens politik, siger beskæftigelsesordfører Henrik Møller (S):

”Vi anerkender, at der er en udfordring med med udhulingen af dagpengene. Vi syntes også der er mange spændende perspektiver i det udspil som FH præsenterede forleden. Men der er en økonomisk regning, der skal afklares først," siger han til Netavisen Pio.

Både højt- og lavtlønnede

De 12 a-kasser, der har deltaget i undersøgelsen, dækker omkring 1,2 mio. medlemmer i både den høj og lave ende af lønskalaen.

Og der er både medlemmer af traditionelle fagforeninger og det som med et pænt udtryk hedder “tværfaglige a-kasser” - altså det man kender som “de gule”.

De medvirkende a-kasser er FOA A-kasse, Faglig Fælles A-kasse  (3F), Metals A-kasse, HK A-kasse, NNFs A-kasse, Teknikernes A-kasse (TAK), FTFa, Magistrenes A kasse (MA), Det Faglige Hus A-kasse (DFH), Lærernes A-kasse (LAKA), Akademikernes A-kasse (Aka) og Arbejdsløshedskassen for Journalistik, Kommunikation & Sprog (AJKS).

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Dagpenge periode på 10 år ligesom minkfolket...
110% af dagpenge på uddannelse...

9 ud af ti borgere ønsker et forbud mod omskæring af drengebørn!
Derfor kommer det jo ikke til at ske!
Det samme med det vanvittige forslag fra den politiske fagbevægelse!

Har gennem flere år argumenteret for at øge dagpenge satsen med 1200-1500,-/md. Havde iøvrigt en HK lønsikring, der reddede økonomien, da jeg selv for nylig var arbejdsløs

Har gennem flere år argumenteret for at øge dagpenge satsen med 1200-1500,-/md. Havde iøvrigt en HK lønsikring, der reddede økonomien, da jeg selv for nylig var arbejdsløs

Annonce