Fagforbund med ny kampagne: Nu er det Bjarnes tur!

Danmarks største fagforbund genbruger kendt slogan i ny kampagne for bedre dagpengedækning.
Foto: Fagforbundet 3F
3F-kampagne "Nu er det også Bjarnes tur".
"Nu er det Bjarnes tur!"

"Bjarne Petersen er én af de knapt 50.000 danskere, der har mistet jobbet, siden Danmark lukkede ned. For ham betyder det 6.000 kroner mindre pr. måned – efter skat."

Sådan lyder det i en ny kampagne fra fagforbundet 3F, med slet skjult reference til Socialdemokratiets berømte annoncer fra valgkampen sidste år, hvor partiet proklamerede, at nu var det bryggeriarbejderen Arnes tur til at kunne tidligere på folkepension.

De ledige bliver glemt 

“De ledige bliver glemt på Christiansborg. Vi minder politikerne om, at der er rigtige mennesker bag statistikkerne. Almindelige danskere, der fra den ene dag til den anden har fået tilværelsen og deres personlige økonomi revet i stykker. De ledige er ikke blevet hjulpet af de hjælpepakker, politikerne har lavet. Hjælpepakkerne har rettet sig mod virksomhederne, de selvstændige og folk i arbejde,” siger 3F-formand Per Christensen til Netavisen Pio.

Med annoncen følger også en opfordring til partierne på Christiansborg: "Giv ledige en økonomisk håndsrækning."

Regeringen og partierne på Christiansborg har siden coronakrisen vedtaget hjælpepakker for tre-cifrede milliardbeløb, men de ledige er blevet glemt i forløbet, mener 3F-formanden.

“Jeg vil gerne gentage min ros til regeringen for deres resolutte og vigtige hjælp til at redde arbejdspladser og erhvervsliv."

"Men det er et faktum, at de knap 50.000 danskere, der har mistet deres job, både er den gruppe, der er blevet hårdest ramt, og har fået den absolut mindste del i de 110 milliarder kroner, der er delt ud i direkte støtte; nemlig nul kroner.”

Har ikke lagt sig fast på beløb

Hvordan en konkret model og hvilket beløb som dagpengene skal hæves med, er 3F meget åbne for at diskutere:

“Det kunne f.eks. være et midlertidigt økonomisk tillæg til de 19.000 kroner, man i dag maksimalt kan få i dagpenge.” 

“Vi har ikke lagt os fast på et beløb, men konstaterer, at en selvstændig freelancer kan få op til 23.000 kroner i støtte om måneden med hjælpepakkerne, så hvorfor skulle det samme så ikke være gældende for en lønmodtager, der modsat freelanceren har betalt til en forsikringsordning hele livet gennem sit medlemskab af en fagforening?” lyder det retorisk fra 3F-formanden.

Kravet om et såkaldt coronatillæg til dagpengene blev stillet af Danske A-kasser allerede tilbage i april måned og har siden fået opbakning fra hovedorganisationen FH og en lang række øvrige fagforbund.  

Bjarne eller Arne?

3F’s annoncer er en direkte reference til Socialdemokratiets annoncer om Arne. Politik handler jo indimellem om at prioritere, så når i nu siger at det også er Bjarnes tur, betyder det så, at i mener det er vigtigere end, at det bliver Arnes?

“Du får ikke nedslidning til at forsvinde ved at give ledige en økonomisk håndsrækning midt i en finansiel krise. Det er ikke et enten/eller. Begge dele er ekstremt vigtige. Hvis man skal se en fællesnævner, så handler det om retfærdighed. De mennesker, der har slidt hele deres liv, skal have ret til tidligere pension,” siger Per Christensen.

Begge dele er ekstremt vigtige

“Og de mennesker, der er hårdest ramt under en krise, skal – som minimum – have samme ret til økonomisk hjælp, som politikerne tildeler f.eks. selvstændige. Det er retfærdigt. Men jeg forventer bestemt, at regeringen holder, hvad den lover omkring en ret til tidligere pension.”

Behov for at sætte gang i hjulene

Danmark står overfor den største økonomiske krise nogensinde, ingen ved hvornår den ender og hvor dyrt det bliver. Er det i den situation økonomisk forsvarligt at hæve de offentlige udgifter yderligere?

”Ja. Der er behov for at føre en ekspansiv finanspolitik for at sætte gang i samfundshjulene. Og vi ved fra analyser af lediges forbrugsmønstre, at de fleste penge vil blive forbrugt. Derfor er en midlertidig økonomisk håndsrækning til ledige en god ide som en del af en samlet pakke, for at stimulere økonomien,” siger Per Christensen og fortsætter:

“Når vi har haft råd til at understøtte virksomhederne, freelancerne og lønmodtagerne med tiltag og garantier for samlet 400 milliarder kroner. Så skulle der nok også være råd til at understøtte de mange ledige, der har mistet deres arbejde som følge af corona-krisen. Vores forslag om at hæve dagpengene koster under en milliard kroner.”

Ikke opbakning til forslaget

Det er ikke første gang, at Fagforbundet 3F har slået til lyds for forslaget om at hæve dagpengene - både før og efter coronakrisen.

På Christiansborg er det stadig kun SF og Enhedslisten, der er tilhængere af at hæve dagpengene.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har tidligere sagt, at han principielt er enig i at dagpengene skal styrkes, men at tidligere pension, bedre normeringer og den grønne omstilling er højere på regeringens prioriteringsliste.

 

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Jeg var også medlem af en fagforening.. jeg blev fyret pga krise 20009. haft forskellige korte jobs siden men til sidst var min dagpenge-periode slut,og så var der kun kontant-hjælp tilbage 8500 kr,, jeg er 61 år idag...Men så fandt man på 225 timers reglen.så nu bliver jeg fratrukket 1000 kr... Og så er der 7500 kr tilbage...og så kan man ikke lade være med at tænke tanken,,stakels nyledige 19.000 kr,, det er for lidt giv dem 23.000 kr..Se så ligner det noget så kan de godt tage ud og spise og og og,,,ja jeg drømmer om at bare kunne få lov til at beholde de penge der en gang er blevet tildelt mig

Wow... om 18000 år... Det må jeg nok sige... jeg undrer mig, for jeg bliver stadig tilbudt arbejde, men på grund af solidaritet med dig, siger jeg nej tak og siger :

Der er noget jeg ikke helt forstår, du siger at du har 7.500,- kr. om måneden, men du glemmer boligydelse, varmetilskud, og det løse til tandpleje, medicintilskud, osv.

Jeg er stadig i fagforening, selvom det ikke er nødvendigt, og hvis jeg tar' billetten, man ved aldrig i disse coronatider, så er der et tilskud til afbrænding...

Du er 61 år, skriver du, og har tilsyneladende ikke haft arbejde de sidste 11 år, altså fra du var 50, helt ærligt, når jeg besøger en af mine tidligere arbejdspladser, så kommer der næsten altid et tilbud, men jeg vil altså hellere passe min have og køkkenhave, hvor jeg starter en af mine elskerinder (en stor havefræser eller havetraktor, bruger både skovl og spade, holder mig i gang, og overlader lønarbejdet til dig... Tag dog imod det...

61 år er sguda ikke en alder hvor man skal klynke, jeg er 15 år ældre end dig, og siger :

Jeg er sikker på, at der også er et job til dig, det er kun et spørgsmål om vilje !!!

Hej Henrik Willumsen Tillykke med at du stadigvæk er frisk og rørig.
Du var heldig at imens du var i arbejde at der ikke kom en finanskrise (2009)og på den arbejdsplads jeg arbejdet på blev der inden for det næste halve år fyret 80 personer både i produktionen og på kontoret og samtidig fandt man også ud af at autsorsse flere af de produkter der blev lavet på den fabrik.Og jeg har mange gange besøgt denne min tideliger arbejdsplads,men ikke tilbudt arbejde,,,udover 2 gange været ferie-afløser.Og sådan er det gået med mange af de arbejdspladser hvor der er ufaglærte og de arbejdspladser kommer ikke igen.
Men du har misforstået,,fra dengang jeg blev fyret fra et fast job. Har det ikke lykkes at finde et fast arbejde men kun nogle midelertidige jobs, som jeg fra start af godt var klar over var miderligtideligt.
Men det blev til job der varet 10 månder. Flere gange 3 månder og ellers mellem 1 månde til en uge eller få dage og mange af dem var igennem vikariater.Men tilsidst har man opbrugt dagpengeperioden .OG så blev det kontant-hjælp fra 2016
og jeg vil heller end gerne arbejde og tjene 5000-8000 mere om månde.Men det kræver der er en arbejdsgiver der vil ansætte en.Og der ligger landt sådan at mange af de steder jeg har søgt, hvor jeg får svar..Skriver at de har haft 150-200 ansøgninger og detsvære blev det ikke lige dig vi har valgt at ansætte men held og lykke med jobsøgningen i fremtiden..og denne fremtid er altså at man har valgt at tage 1000 kr fra mig,,og samtidig er der ander kontanthjælps modtager man ikke tager penge fra fordig man ikke mener at det er muligt at finde arbejde nu hvor der er så mange der er blevet arbejdesløse pga coronakrisen, og den logik forstår jeg ikke.
Og så skriver de om nyledige der ikke kan klare sig for op til 19.000 kr de vil have det sat op ti 23.000 kr
og så kan jeg kun udlede at som kontanthjælps modtager. der bliver trukket 1000 kr kun er en person der er til besvær for samfundet.. Så var det ikke meget smarter bare at skyde os.. Og så kunne alle dem med ondt i røven
over at skulle betale nogle af deres skattekroner til kontanthjælps modtag glæde sig over at de oftere vil kunne gå ud at spise eller tage flyveren til et andet land og spise der
Og ja jeg kalder 225 timers reglen for ondt i røven-reglen,der kun er lavet for at tilfredsstille disse
Og til sidst vil jeg lige fortælle at jeg har det meste af mit liv gået på arbejde.Og efter fyreaften været sammen med mange venner ved den lokale købmand og drukket øl og sener på dagen gået på værtshus og spillet billardt.Men altid mødet frisk på arbejdt næste dag.Mens mange af de såkaldte venner har gået hjemme i mange år og drukket fra tideligt morgen.Og i dag er der mange af dem der sider i kørestol (firhjulstrækker) eller bare lidt dårligt gående.Og alle disse mennesker skal selvfølgelig hjælpes og det bliver de også (førtidspension) og der er nogle der er i resursseforløb der skal ende med at finde et arbejde til dem på 10 til 20 timer om ugen med suplerende løn
og alle har det tilfælles at de for udbetalt 12.000-16.000 kr
Og samtidig giver man personer der gerne vil arbejde en meget laver ydelse plus man nu også trækker 1000 kr så man kun har 7500 kr...Jeg fatter ikke en meter

Annoncen med denne tekst har 3F været uheldig at få placeret på TV2's hjemmeside i en artikel med interview med en ung pige om hendes lidt kedelige sexdebut efter at have troet at porno var sådan, som tingene hænger sammen.
Midt i dette interview kommer så billedet af Bjarne og teksten "Nu er det Bjarnes tur"!! Om igen 3F og TV2, hvis I ikke er sygeligt afhængige af de reklamepenge.

Jeg ser aldrig reklamer... så deres trang til at tjene penge rager mig et bestemt sted... Men TV2 laver ALDRIG reklamer midt i et program... det må de ikke for moar !!!

Er der nogle der kan forklare mig hvorfor man idag fratrækker 1000 kr fra nogle kontanthjælps modtager og ander kontanthjælps modtager fratrækker man ingen penge..???
Jeg trode at alle kontanthjælps modtager var ens,,at de mangler et arbejde

Annonce