Ikke fordi evalueringen indeholder banebrydende nyt eller kommer med løsningerne på, hvordan vores dagpengesystem kan gøres bedre. Faktisk konkluder den primært, at der ikke rigtig kan konkluderes noget, vi ikke ved i forvejen.
Årsagen til vores glæde er, at vi – og ikke mindst politikerne – nu endelig kan smøge ærmerne op og komme videre med arbejdet med at forbedre dagpengesystemet.
I Danske A-kasser har vi siddet klar længe. Det er snart et år siden, at vi kom med vores egen evaluering af dagpengereformen, som er et supplement til evalueringen fra STAR.
Nemlig at gøre dagpengesystemet mere trygt, fleksibelt og moderne.
Vores evaluering indeholder en lang række konkrete og økonomisk overkommelige forslag til forbedringer og justering af det nuværende dagpengesystem – forbedringer som vil sikre, at det i højere grad lever op til det, der var intentionen med reformen.
Nemlig at gøre dagpengesystemet mere trygt, fleksibelt og moderne.
Vores evaluering blev naturligvis sendt til interessenter på området, og igennem det seneste år har vi turneret rundt og underholdt alle der gad høre om den.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og hans ministerium er også blevet gjort opmærksom på den, hver gang der kom en anledning. F.eks. har pressehistorier om urimeligt lave dagpengesatser fået os til at pege på vores evaluering, fordi den netop indeholder løsninger på dette problem.
Hver gang har vi fået et høfligt, men også henholdende svar, fordi vi måtte forstå, at man afventede STAR’s evaluering, før der kunne gøres noget ved dette og hint.
Derfor væbnede vi os med tålmodighed og forventningens glæde, som altså bliver forløst nu, hvor STAR’s evaluering er kommet. For nu kan der endelig ske noget. Arbejdet kan gå i gang – med udgangspunkt i de to evalueringer.
Vi undrer os lidt over, at STAR har fravalgt at se på elementer ”som anses som værende forenklinger, moderniseringer eller ændringer af teknisk karakter”.
STAR ser kun på effekterne af reformen i forhold til ledighedsudviklingen, men peger gentagne gange på, at reformeffekterne umiddelbart ser svagt positive ud, men at det er uhyre vanskeligt at isolere effekterne fra den meget gunstige beskæftigelsesudvikling de seneste år.
Der er således ikke overraskende ny viden i evalueringen, så det er svært at se, hvad vi har ventet på. Men lad nu det ligge.
For heldigvis har Danske A-kasser netop set på administrerbarhed, forståelighed og uhensigtsmæssige incitamenter i regelsættet i den evaluering, som vi udarbejdede sammen med vores medlems-a-kasser.
Vi kommer med forslag til mere forståelige og administrerbare regler samt med forslag, der kan øge tilskyndelsen til at tage småjob og vikariater.
Tilskyndelsen til dette kan bl.a. forbedres ved at sikre, at medlemmer ikke får beregnet en meget lavere sats, når de vender tilbage til dagpengesystemet igen – altså sikre, at de ikke bliver straffet økonomisk for at tage et job af kortere varighed.
Sådan er det nemlig i dag, og STAR’s evaluering viser faktisk, at syv procent får en lavere sats, når den nyberegnes ved såkaldt genindplacering.
Men problemet er faktisk større end de syv procent, der konkret rammes.
For dem, der kan gennemskue reglerne, tilskyndes jo til at lade være med at tage de småjob og vikariater, som de kan få. Hvilket er absurd, fordi et af formålene med reformen netop var at gøre det mere attraktivt at tage alt arbejde.
STAR kommer ikke selv med løsningen på problemet, men det gør vi som nævnt i vores evaluering.
Vi kommer endda med flere forskellige løsningsforslag for hvordan man kan sikre en fair beregning af en ny dagpengesats, når medlemmet har været kortvarigt i arbejde.
Bl.a. et forslag, der handler om at beregningsperioden skal følge optjeningsperioden, og en model med at medlemmet skal kunne fravælge op til seks måneder med lav indkomst, hvor der også er udbetalt dagpenge eller en anden offentlig ydelse, i grundlaget for en beregning.
Et andet område, som STAR slet ikke har set på i deres evaluering, men som vi har med i vores evaluering, er reglerne om supplerende dagpenge.
Regler som vi mener bør lempes, da de er lavet til en helt anden tid med en længere dagpengeperiode og lettere genoptjening.
Vi mener, at man kan diskutere, om der stadig er tilstrækkeligt tungtvejende grunde til at have en begrænsning i retten til supplerende dagpenge.
Er der stadig det, må man sætte sig et mål om en betydelig forenkling og et mere overskueligt og administrerbart system. I vores evaluering har vi et forslag til, hvordan det kan gøres.
Satsberegning og supplerende dagpenge er blot to af de områder, som vi har forslag til at forbedre. Jeg kunne nævne mange flere, og jeg håber, at vi i Danske A-kasser nu får mulighed for at få vores input i spil for alvor.
For igen: Nu er den længe ventede evaluering fra STAR her – så er der ikke længere begrundelser for henholdende svar fra ministeren. Arbejdet med at forbedre dagpengesystemet kan gå i gang.
Kommentarer
Aldrig har vi været så rige som nu. det kan man læse på selv Jyllands Posten. Men samtidig har vi aldrig haft råd til så lidt. Før i tiden, da vi langt fra var så rige, var der råd til alt. Ingen smalle steder nogen steder. Ingen stress og jag. Ingen misundelse og jagt på status. Det behov fandtes ganske enkelt ikke.
Men rig vil have mere. Det er hele kernen i det danske samfund ikke har råd til mere. Husker en gang tilbage i midt 70'erne, hvor min Far fortalte hans bror havde sagt de næsten ikke kan få råd mere. Min Far var håndværker som den eneste indkomst til husholdningen. Min Mor var hjemmegående. Men vi manglede intet. Pænt nyt hus, ny opel kadett med racer gearstang, B&O farve TV og B&O musikanlæg og en ny campingvogn. Min Far's bror var direktør i en støre lokal bank og hans kone fuldmægtig i samme. De havde svært ved at få råd sagde de. Hmmm.
Mere vil have mere. Kan aldrig få nok.
Derfor har vi ikke længere råd i Danmark. Selv om vi aldrig har været rigere. Kun mig mig mig tæller intet andet i det "moderne" blå svindlerholds Danmark.
det blå svindlerholds
Jeppe, hvem er det du prøver at overbevise med dit evindelige 'det blå svindlerhold'?
Mon ikke det har den modsatte virkning af hvad du forventer.
Nå ja, og så var der lige den om de 'de blå svindler fagforeninger'. BLÅ?
Jeppe Lindholm - 29 april, 2022 - 16:38 - #22927
Jeg tror du er ved at miste grebet, nej det har du mistet for længe siden.
Dine indlæg bliver længere og længere, og med 'Svar' til dine egne kommentarer.
Du må have været en splint i r.... for dine kolleger med den måde du agerer på.
.
HVOR mange såkaldt arbejdsløse og dagpengemodtagere er blevet inddraget indtil videre?
HVOR mange vil blive inddraget?
INGEN