Forebyggelsesplan skal nedsætte unges alkoholforbrug og statsminister vært ved møde om fremtidens EU

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
En forebyggelsesplan skal nedsætte børns og unges forbrug af alkohol, nikotinprodukter og tobak. Og statsminister Mette Frederiksen (S) er tirsdag vært ved et  møde om fremtidens EU.

Dermed velkommen til dagens Aktuelt.

 

Forebyggelsesplan skal nedsætte børn og unges forbrug af alkohol, nikotinprodukter og tobak

En ny forebyggelsesplan med 30 konkrete initiativer til knap 500 mio. kr. skal forebygge og nedbringe børn og unges forbrug af nikotinprodukter, tobak og alkohol. Det er resultatet af en bred politisk aftale, som netop er indgået.

Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) har sammen med SF, Danmarksdemokraterne, Det Konservative Folkeparti og Alternativet indgået en aftale om en forebyggelsesplan med en lang række initiativer, der skal reducere børn og unges forbrug af tobak, nikotinprodukter og alkohol.

Baggrunden for den nye forebyggelsesplan er blandt andet, at der de seneste år er kommet nye nikotinprodukter på markedet, som er blevet populære blandt børn og unge.

I 2020 brugte 8,7 procent af de 15-17-årige røgfri nikotinprodukter, fx nikotinposer, dagligt eller lejlighedsvist. I 2022 var det steget til 12 procent. Og samme tendens ses blandt de 18-24-årige, hvor der er sket en stigning fra 11,9 til 17,4 procent på blot to år.

Nikotinprodukterne er sundhedsskadelige og afhængighedsskabende og kan være en trædesten til, at børn og unge begynder at ryge.

Danske børn og unge har også et højt alkoholforbrug sammenlignet med unge i andre europæiske lande, og de begynder at drikke alkohol i en yngre alder.

Samtidig er det i dag alt for let for mindreårige at få fat i de aldersbegrænsede produkter, der i stort omfang sælges til børn og unge, selvom det er ulovligt.

For at bremse udviklingen og stoppe det ulovlige salg afsætter aftalepartierne knap 500 mio. kr. til implementering af forebyggelsesplanens 30 initiativer.

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) siger:

"Børn og unges brug af tobak, nikotin og alkohol er i en bekymrende udvikling og trods klare aldersgrænser for salg, så er det i dag alt for let for mindreårige at få fat i produkterne. Derfor investerer vi nu knap en halv milliard kroner i en ny forebyggelsesplan med 30 initiativer, så vi kan få vendt udviklingen. Vi giver bl.a. myndighederne langt flere muskler og nye beføjelser til at føre effektiv kontrol med butikkerne. Afgiften på nikotinprodukter bliver sat op, og vi forbyder søde smage, der appellerer til børn og unge. Og for at begrænse de unges adgang til stærkere alkohol, ændrer vi reglerne, så butikkerne udelukkende må sælge almindelige øl og andre drikkevarer med en lavere alkoholprocent til 16-17-årige."

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) siger:

"Vi har et ansvar for at passe på vores børn og unge, når det kommer til tobak, nikotin og alkohol. Derfor er det godt, at vi nu sammen med et stort flertal af Folketingets partier sætter hårdt ind mod forhandlere, som forsøger at omgå loven. Det er godt, at Sikkerhedsstyrelsen nu får endnu større mulighed for at opdage og beslaglægge ulovlige varer. På den måde kan vi fange endnu flere i vores net, og undgå at det når i hænderne på vores unge mennesker."

Læs mere her.

 

Statsministeren er vært for møde om fremtidens EU

Formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, har indkaldt til en række møder om fremtidens EU og en potentiel udvidelse.

Et af de møder finder sted i dag klokken 19.30 på Christiansborg, når statsminister Mette Frederiksen (S) og Charles Michel tager imod stats- og regeringscheferne fra Bulgarien, Finland, Irland, Letland og Sverige.

”I en ny geopolitisk virkelighed med Ruslands krig i Ukraine, situationen i Mellemøsten og en stor klimaudfordring, er det afgørende, at vi europæere står samlet og stærkt. Derfor er det også naturligt, at vi ser på mulighederne for at få flere lande ind i EU,” siger statsminister Mette Frederiksen og fortsætter:

”En sådan udvidelse laver man ikke over natten, og der er stadig et stort arbejde for landene, før de er klar til at blive medlemmer af EU. Det arbejde står vi klar til at hjælpe dem med. Samtidig skal vi sikre, at vi også står med et velfungerende og handlekraftigt EU på den anden side af en udvidelse. Et EU med en endnu stærkere international stemme.”
Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Forebyggelsesindsats? Min bare.
Hvorfor er politikere så bange for at tage fat om nældens rod?
Det gælder alt fra hockeystaven til ødelæggelsen af vores sparsomme natur og havmiljø. Vores sundhedsvæsen, alkohol- og cigaretpakkerne, jeg kunne blive ved...

...cigaretpriserne....ikke cigaretpakkerne...

Annonce