Forhandlinger om afskaffelse af vindmølleloft og slut med ‘kaffemøder’ i DF

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Klimaminister vil afskaffe loftet over antallet af landvindmøller, DF København har ikke brug for flere ‘kaffemøder’ med Thulesen Dahl og stor hjælpepakke på vej til rejsebranchen.

Velkommen til dagens Aktuelt.

 

Klimaminister vil fjerne loft over antallet af vindmøller på land

Et forlig indgået for to år siden blokerer for at sætte nye landvindmøller op, men det vil klimaminister Dan Jørgensen (S) nu ændre på. Derfor forhandles der lige nu sammen med de andre partier i Folketinget, fortæller ministeren. Sådan skriver Altinget.

Globalt er Danmark kendt for vindmøller, men en to år gammel energiaftale spænder ben for nye vindmøller på land. Aftalen er blevet stærkt kritiseret for at gøre det mere besværligt og dyrere at nå klimamålet om at reducere drivhusgasserne med 70 procent i 2030.

Nu melder klimaminister Dan Jørgensen (S) sig på banen med kritik af energiaftalen og dens loft over, hvor mange landvindmøller der må være. Ifølge ham vil det være en god idé at fjerne loftet, og derfor forhandler han lige nu med de andre partier i Folketinget om at ændre aftalen og finde en god løsning.

Med den nuværende energiaftale fra 2018 aftalte man, at antallet af landvindmøller i Danmark skulle reduceres fra cirka 4.300 vindmøller til maksimalt 1.850 i 2030. Problemet med aftalen er ifølge Dan Jørgensen (S), at den er baseret på en forkert forventning om, hvor længe vindmøllerne ville holde.

Tidligere har både Radikale Venstre, Klimarådet, Dansk Industri, Concito, Wind Denmark og Dansk Energi kritiseret vindmølleloftet.

Læs mere her.

 

Åbenhedsmanifest: Venstre kræver mere åbenhed, men vil ikke ændre offentlighedsloven

“Der er akut brug for øget åbenhed,” skriver Venstre og en række andre partier i det såkaldte åbenhedsmanifest i coronakrisen. Behovet for åbenhed gælder dog ikke kun i coronatider, mener Dansk Journalistforbund, der sammen med SF opfordrer Venstre til at ændre offentlighedsloven. Det skriver Journalisten.

Både Venstre og en række andre partier i Folketinget opfordrer i det såkaldte åbenhedsmanifest regeringen til total åbenhed om alle data og beslutninger, som træffes under coronakrisen.

“Det vil give medierne og offentligheden bedre muligheder for at se beslutningerne efter i sømmene,” skriver partierne i manifestet.

Men den åbenhed kan ifølge SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, opnås, hvis bare Venstre ville være med til at ændre offentlighedsloven og dermed sikre et politisk flertal i Folketinget. Dansk Journalistforbunds formand, Tine Johansen, er enig i den opfordring.  

Ifølge Venstres Jan E. Jørgensen er det afgørende, at danskerne i den aktuelle coronakrise kan have tillid til, at de beslutninger, der træffes, er funderet på et ordentligt grundlag. Samtidig kritiserer han regeringen for at have været meget lukket i forløbet, og derfor har et flertal af Folketingets partier lavet det såkaldte åbenhedsmanifest. Dog afviser Jan E. Jørgensen (V) at se på at ændre offentlighedsloven.

Læs mere her.

 

DF-bagland gider ikke flere ‘kaffemøder’ med Thulesen Dahl 

Dansk Folkeparti i København behøver ikke flere ‘kaffemøder’ med partiets formand Kristian Thulesen Dahl, fremgår det af en intern mail. Sådan skriver Ekstra Bladet.

Normalt er DF-formand Kristian Thulesen Dahl kendt for at invitere sine politiske modstandere til kaffe, men efter det store valgnederlag i sommer begyndte han at holde ‘kaffemøder’ med partiets bagland. Intentionen var at lytte mere til baglandet, men det er ikke længere tilstrækkeligt for partiets største lokalforening, DF København. Sådan lyder det i en mail sendt til Thulesen Dahl, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af.

I mailen afviser DF København Thulesen Dahls tilbud om flere kaffemøder for at lytte mere på kravet fra partiets hovedbestyrelse om at udvide med lokale DF’ere - med andre ord et opgør med topstyringen i partiet. Formanden for DF København, Jens Vornøe, skriver i mailen, at han ikke ser ‘kaffemøderne’ som en løsning, der kunne fungere her og nu.

Læs mere her.

 

Hjælpepakke til rejsebranchen 

Flere rejsebureauer kan se frem til et tilskud på samlet set 725 millioner kroner til aflyste rejser. Det skriver Berlingske.

Alle Folketingets partier undtagen Nye Borgerlige har indgået en bred politisk aftale om en hjælpepakke til rejsebranchen. Der bliver tilført 600 millioner kroner til Rejsegarantifonden, der skal dække såkaldte pakkerejser, som er blevet aflyst på grund af coronakrisen. Desuden er der oveni blevet tilført 125 millioner kroner til at “polstre kassen efterfølgende”, oplyser Erhvervsministeriet. Rejsebranchen har brug for en økonomisk håndsrækning, lyder det fra erhvervsminister Simon Kollerup (S) på et pressemøde.

De er tilfredse med aftalen hos Dansk Rejsebureau Forening, som repræsenterer cirka 100 mindre og mellemstore rejseselskaber i Danmark. Ifølge administrerende direktør Lars Thykier er det glædeligt, at erhvervsministeren og et stort flertal i Folketinget har valgt at komme rejsebranchen til undsætning med en økonomisk hjælpepakke.

Læs mere her.

 

SF med barselsforslag

SF vil forlænge barsel under coronakrisen, men det skal være frivilligt, lyder det fra partiet. Sådan skriver tv2.dk.

Kommende dagpleje- og vuggestuebørn skal have mulighed for at være længere tid sammen med deres forældre på grund af coronakrisen. Det mener SF, som vil forlænge barslen.

 

 

Tilbuddet skal gælde for alle de forældre, som har lyst til at være længere tid på barsel. Ifølge SF fremsætter partiet forslaget for at fjerne presset fra de institutioner, som kæmper for at tilpasser sig de mange retningslinjer fra sundhedsmyndighederne. De forældre, der vælger at forlænge barslen, skal kompenseres svarende til dagpengesatsen, fortæller SF.

SF mener, at forslaget vil betyde mindre pres på vuggestuer, som er udfordret i forhold til at holde god hygiejne og andre krav for at mindske coronasmitte. Ifølge formand Pia Olsen Dyhr “vil det være godt for alle at vente”.

Venstre er ikke afvisende over for forslag. Tværtimod siger børneordfører Ellen Trane Nørby (V), at der er positive takter at spore.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Tim Tørnqvist Jensen er student på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook