Francis Bacon (1909-1992): Astmatisk masochist

To film fortæller den brutale historie om den irske kunstner, som levede et kaotisk, hærgende og rodet liv og samtidig skabte så stærke og dybe malerier.
Foto: Wikimedia Commons
Studie efter Velázquez' Portræt af Pave Innocentius X, 1953, af Francis Bacon. Des Moines Arts Center.
Det er fredag, og derfor også begyndelsen på weekenden, og i anledning af, at Filmstriben nu har lagt en film om Francis Bacon op, skal der herfra lyde en varm anbefaling til at se den, plus en nyere dokumentar, der sætter spor på denne enestående kunstner, der gik mod strømmen.

Der er tale om John Mayburys eksperimenterende film, ’Love is the Devil: Study for a Portrait of Francis Bacon’ fra 1998. Jeg så den dengang, og den fremstod så brutalt ærlig og fint afbalanceret i sit forsøg på at skabe det univers, som man ser i Francis Bacons malerier.

Men et gensyn var især overraskende, fordi en Daniel Craig spiller rollen som Francis Bacons elsker, og fordi man oven i købet ser ham helt nøgen! Desuden spiller Tilda Swinton også en central rolle i filmen.

Man bør have undersøgt Francis Bacons maleriske univers, før man ser filmen, for ligesom at forstå hvad det er, instruktøren forsøger at fange med sine eksperimenter.

Francis Bacon levede et særdeles brutalt liv, og det lykkedes delvist for ham at skjule, hvor hårdt og smerteligt det i grunden var.

Francis Bacon anses for et af århundredets største kunstneriske talenter

Derfor vil jeg også anbefale at man ser den betagende og afslørende dokumentar, ’Francis Bacon: A brush of Violence’ fra 2017. Den kan streames på Youtube, og her får man også et indblik i selve malerierne.

For Francis Bacons liv er både uhyggeligt og fascinerende, fordi hans traumatiske sider bliver eksponeret så direkte i malerierne. Han var en af de få kunstnere, der efter Anden Verdenskrig arbejdede figurativt i modsætning til tidens trend med at arbejde nonfigurativt.

Og i dag er der slet ingen tvivl om, at Francis Bacon anses for et af århundredets største kunstneriske talenter.

Opvækst

Francis Bacon var født og opvokset i Irland. Han var stærkt svigtet af sine forældre. Faderen arbejdede som opdrætter af væddeløbsheste. Francis Bacon var feminin og han klædte sig gerne i sin moders undertøj. Grundet hans allergi overfor dyr, led han konstant under astmatiske anfald, og man gav ham morfin.

Faderen foragtede ham, og han lod sine stalddrenge piske ham, hvorefter de udnyttede ham seksuelt. Francis Bacon har siden forklaret, at han var seksuelt tiltrukket af sin fader.

Han havde flere elskere, der gennembankede ham

Det astmatiske og det smertelige ser man ofte i hans malerier, hvor rummene ser ud som om, at de er fuldkommen iltfrie, og hvor de portrætterede ligner nogle, der er ved at kvæles.

Bacon fortsatte gennem hele livet med at være tiltrukket af hårde brutale mænd. Han havde flere elskere, der gennembankede ham, og han opsøgte de mest muskuløse og kriminelle mænd i underverden. Han var fascineret af boksere og brydere, og dette tema går igen i mange af hans værker.

Flere af hans elskere bestjal ham også, men det var som om, at Francis Bacon ikke kunne leve uden disse lidet sympatiske mennesker omkring sig. Selv vrængede han på næsen af kærligheden, som han erklærede, at han afskyede, ligesom han påstod, at fortidens sår og ar aldrig ville heles alligevel.

Havde han penge, spillede han dem væk. Alkoholiker var han altid.

Mændene, der gennembankede ham, var det han havde brug for. En overgang havde han en mere følsom kæreste, men han brød sig ikke om at blive kælet med. Det forhold fungerede ikke.

Francis holdt dødsfaldet hemmeligt, indtil efter selve udstillingen var afholdt

Flere af hans forhold endte katastrofalt. Flere af mændene døde. Blandt andet George Dyer, som var hans elsker gennem en lang periode, som han portrætterede, og som begik selvmord to dage før den store udstilling af hans portrætmalerier på Grand Palais i Paris.

George Dyer havde taget en overdosis på hotelværelsets toilet, og Francis holdt dødsfaldet hemmeligt, indtil efter selve udstillingen var afholdt.

Det er denne affære med Georg Dyer, og det tragiske udfald, som filmen ’Love is the Devil’ handler om.

Du kan se Francis Bacons malerier af Georg Dyer, samt læse lidt mere om historien her.

Mareridt og iltmangel

Francis Bacons malerier er indbegrebet af mareridt, indeklemte, brutale, blodige, gruopvækkende og voldelige. Flere gange portrætterede han sig selv skadet af volden, forårsaget af de tæsk, som hans elskere gav ham.

Francis Bacon er uden tvivl Irlands betydeligste maler, og hans kunsthistoriske betydning er uomtvistelig. I dag er hans malerier uopdrivelige og stærkt eftertragtede.

Bacon er en af de mange kunstnere, der gør en i tvivl om livets mening handler om at opnå mest lykke. Hans liv var ikke som det, flertallet ønsker, og alligevel blev han en af sin tids største, anerkendte kunstnere.

Francis Bacons malerier er fyldt med råt slagterkød, vilde skrig, sønderrevne kroppe, sår, smerte og forvredne muskler

Og hvad med de brutale mænd? Disse mange sadister? Skal vi hade dem, udskamme dem? 

For Bacon var de uundværlige. Det er svært at begribe. Dem, der gennembankede ham mest, var dem han elskede mest. Og det var ikke altid med accept fra Francis Bacon. Det er netop det underlige og det uhyggelige. Ofte eksploderede elskeren bare, og slog i blinde.

Francis Bacon elskede konflikterne, og hans liv var i det hele taget altid kaotisk, fordrukkent, hærgende, rodet og brutalt.

Francis Bacons malerier er fyldt med råt slagterkød, vilde skrig, sønderrevne kroppe, sår, smerte og forvredne muskler. Og iltmangel. Hele tiden denne kvælende fornemmelse.

Og alligevel er hans malerier så stærke, eksistentielle, dybe med mening og ekspressiv kraft.

 

John Maybury: Love is the Devil: Study for a Portrait of Francis Bacon, 1998.

Richart Curson Smith: Francis Bacon: A Brush with a violence. Dokumentarfilm, 2017.

Freddy Hagen er uddannet cand.mag. i Moderne Kunst- og Kulturformidling fra Københavns Universitetet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Tak for god artikel og henvisning som jeg vil følge. mvh

Annonce

Annonce