Annonce

Fremtidens industri skal udspringe af klimakampen

Vi er langt fremme på grøn omstilling og det skal vi holde fast i. Men det gør man ikke med tårnhøje afgifter på gode danske produktionsvirksomheder.
Der er næppe en dansker tilbage i hele kongeriget, som ikke for længst har set i øjnene at vi skal tage klimaet seriøst. Og gudskelov for det. Forandringerne er tydeligt mærkbare og selv jeg, med mine 23 år på bagen, har i min levetid oplevet konsekvenserne af tidligere generationers frås.

Jeg har i min levetid oplevet konsekvenserne af tidligere generationers frås

Hvis ikke vi ser handling nu, både politisk og personligt, så vil fremtidens charterrejser ikke længere gå til Kreta og Mallorca, men snarere Esbjerg og Horsens. Det lyder måske umiddelbart godt nok, men misforstå mig ikke.

Konsekvenserne for verdenssamfundet bliver katastrofale når Naturkatastrofer, Overbefolkning og Klimaflygtninge bliver hverdagskost. Det er vi nødt til at reagere på før det er for sent.

Kød bliver et elitefænomen

De fleste har efterhånden anerkendt, at vi skal handle på klimakrisen. Uenigheder er der dog alligevel rigeligt af og de kommer til udtryk, når der diskuteres hvordan der skal handles.

Mange på den yderste venstrefløj mener at afgifter og pisk er vejen frem. Strenge regler for de danske produktionsvirksomheder, dyrere kød og højere afgifter på fly. Her hopper kæden af for mig.

I så fald sender vi regningen for klimakrisen til de svageste

Forslaget om højere afgifter på eksempelvis kød er grundlæggende sympatisk. Og jeg anerkender fuldt ud præmissen om, at vi skal spise mindre og bedre kød end vi gør i dag. Desværre vil det ramme socialt skævt og i stedet skabe et samfund, hvor det bliver elitært at spise kød. I så fald sender vi regningen for klimakrisen til de svageste. Det er ikke løsningen i et velfærdssamfund.

Fasthold den grønne produktion

I stedet bør vi se mod Industrien. Her har man i mange år investeret mange penge i at kunne producere så klimavenligt som muligt, samt i at nytænke genbrug af spildprodukter.

Eksempelvis på Aalborg Portland, hvor overskudsvarmen fra produktionen bruges til fjernvarme i byen. Den slags eksempler skal vi se flere af. Det er både godt for klimaet, men også for danske arbejdspladser. Og her sidder vi i Danmark med gode kort på hånden.

Plastindustrien er et godt eksempel på, hvor vi skal passe på

Vi er langt fremme på grøn omstilling og cirkulær økonomi, det skal vi holde fast i. Og det gør man ikke med tårnhøje afgifter på gode danske produktionsvirksomheder. I stedet skal vi belønne og rose de virksomheder, der gør sig selv til grønne eksempler, som resten af verden kan spejle sig i. Plastindustrien er et godt eksempel på, hvor vi skal passe på. Her er de er pressede i disse år, da plastik bliver set som en af klimakrisens helt store syndere. Derfor lægger mange ikke mærke til, at de er frontløbere i forhold til genbrug. Langt det meste plastik kan i dag genbruges, men betragtes stadigvæk som skadeligt, fordi vi som forbrugere ikke behandler vores affald korrekt.

Vi må og skal holde fast i, at den grønne produktion i Danmark altid er bedre end produktion i lande, hvor energien kommer fra kulkraftværker. Det er bedre for klimaet og sikre vigtige arbejdspladser.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Thomas Skriver Jensen er industritekniker og folketingskandidat for Socialdemokratiet i Odense Sydkredsen.


Flere artikler om emnet