Annonce

Her finder danskerne sort arbejde: “Jeg er økonomisk på røven” 

På sociale medier tilbyder og sælger tusindvis af danskere sort arbejde. ‘Camilla’ fortæller, hun har tilbudt sort arbejde, fordi hun ellers ikke kan få pengene til at slå til.
Foto: Netavisen Pio/Emma Inge Hansen
Cover-billede fra Facebook-gruppen, hvor der handles med sort arbejde
En ny Facebook-gruppe, hvor man kan tilbyde at udføre og købe sort arbejde, er i eksplosiv vækst.

Gruppen blev oprettet i slutningen af januar og har allerede 1.800 medlemmer.

Netavisen Pio har været i kontakt med en af dem, som har tilbudt sort arbejde. Hun fortæller, at hun har oplevet det ulovlige tilbud som den eneste udvej ud af en økonomisk presset situation.

Brug for pengene 

Langt de fleste brugere på Facebook-gruppen optræder anonymt, men det er lykkedes Netavisen Pio at komme i kontakt med en af dem, som ikke har anonymiseret deres opslag.

‘Camilla’ har lavet et opslag i gruppen “Sort arbejde søges og tilbydes akut,” hvor hun tilbyder rengøringshjælp.

“Jeg er økonomisk på røven. Jeg har 17 kroner på kontoen til resten af måneden,” siger ‘Camilla’ til Netavisen Pio.

‘Camilla’ er ikke brugerens rigtige navn. Hun har indvilliget i at fortælle om, hvorfor hun har lavet sit opslag, hvis hun må være anonym. Hendes navn er redaktionen bekendt.

Camilla fortæller, at hun har forsøgt at bede kommunen om hjælp, men at deres sagsbehandlingstid på fire uger for en hastesag har været for lang tid til, at det har været til nytte for hende.

“Jeg mener det, når jeg siger, at hvis der var lidt mere hjælp at hente i det offentlige system og lønninger steg i takt med priserne, så tror jeg ikke, at folk havde det store behov for at arbejde sort,” siger hun.

Camilla fortæller, at hun har økonomiske problemer, fordi hendes mand blev indlagt på en ferie. Det udløste en større regning, som forsikringen ikke ville dække.

Hun fortæller, at hun har tre forskellige deltidsjob, hvoraf et af dem består af vikartimer, så det varierer fra uge til uge, hvor mange timer hun kan få.

“Nogle gange arbejder jeg mere end 37 timer. Jeg har været oppe på både 70 og 80 timer om ugen. I går var jeg på arbejde fra klokken 7.30-14.30, så var jeg på mit andet arbejde klokken 18.30 til klokken 1 i nat. Så var jeg på arbejde igen klokken 8.30 i morges.” 

Når du arbejder så meget, hvordan kan det så være, at pengene ikke slår til? 

“Jeg tror, det har noget at gøre med, at min mand er på førtidspension. Han har en lav indtægt. Så hvis tingene vælter, er det mig, der skal køre den hjem. Det kan han ikke gøre for, sådan er det jo,” siger Camilla.

Hvad tænker du om, at folk tilbyder sort arbejde? 

“Jeg kan godt forstå det, for når man er desperat, så gør man alt,” siger hun.  

Jeg kan godt forstå det, for når man er desperat, så gør man alt

Hun fortæller, at selvom hun har lavet et opslag i gruppen, så har hun sidenhen ombestemt sig og ønsker nu ikke udføre sort arbejde: 

“I dag kunne jeg ikke finde på det, for så sætter jeg mit kontrollør-kort på spil. Det har jeg ikke lyst til at sætte på spil ved nærmere eftertanke,” siger Camilla.

Hun arbejder deltid som idræts-kontrollør, hvilket kræver en tilladelse, som bliver udstedt fra politiet. Her kan en plettet straffeattest i nogle tilfælde stå i vejen.

Netavisen Pio har forsøgt at kontakte administratorerne på Facebook-gruppen, men de er ikke vendt tilbage.

Ikke alle er imod sort arbejde

Selvom Camilla mener det kan være i orden at arbejde sort, så er langt de færreste danskere enige med hende på det punkt.

Det fortæller seniorforsker ved Rockwool Fonden, Peer Ebbesen Skov, som forsker i sort arbejde.

“I en udgivelse fra november 2019 viser vi, at danskerne har en meget lav grad af accept for skattesnyd,” udtaler han til Netavisen Pio med henvisning til en undersøgelse om danskernes holdning til sort arbejde.

Men selvom flertallet af danskerne er imod sort arbejde, så mener ganske mange alligevel, at det er i orden:

“I samme udgivelse viser vi også, at 26 procent mener, det er acceptabelt, at en dansk håndværker tjener 1.500 kroner sort om måneden,” fortæller Peer Ebbesen Skov. Han tilføjer, at accepten falder til 9 procent, hvis der er tale om en østeuropæisk håndværker.

Kigger man på Facebook, lader det til, at gruppen “Sort arbejde tilbydes og søges akut” ikke er den eneste af sin slags.

En hurtig søgning viser, at der findes adskillige lignende grupper.

Flere af dem dækker et bestemt område i Danmark og har tusindevis af medlemmer.

Eksempelvis har gruppen “Sort arbejde søges/tilbydes (Den originale)" 17.000 medlemmer.

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Facebook medvirker åbenlyst til krimminalitet. Men godt SKAT kan følge med og fange de skamløse krimminelle samfundsundergravende syndere så let som at knipse med fingrene.

Så må man jo håbe at skat også for fanget de "skamløse" kapitalfonde og andre erhvervsdrivende der placere deres overskud i skattely og dermed unddrager sig skattebetaling.

I Danmark findes der to strafferegistre. Det officielle, hvorfra en straf kan fjernes efter en vis årerække uden ny krimminalitet. Det er den der danner grundlag for en straffeattest. Og så er der den anden. Her slettes INTET. Det er den PET og FE benytter sig af, hvis der anmådes om en sikkerhedsgodkendelse. Sådan en findes som "Fortrolig", "Hemmelig" og "Yderst hemmelig". Har du tidligere været straffet kan du godt glemme alt om at blive sikkerhedsgodkendt.

Du aner ikke hvad du snakker om

Hvis vi alle arbejder sort, hvem skal så betale for sundhedsvæsenet, skolesytemmet, uddannelser, daginstitutioner (du betaler kun ca. 25%. Resten betaler det offentlige), ældrepleje, forsvar og meget meget mere.

Sort arbejde er asocial og samfundsundergravende.

De unge tror det hele kommer af sig selv. Men når det med et er dem, som står med ansvaret bliver de slemt klogere.

Udbud og efterspørgsel, få dig et liv

Det har foreløbig givet os et klima på vej ud over afgrunden.

Måske du skulle blive voksen og tage ansvar.

Velfærdssamfundet Danmark genopfindes hver dag året rundt, årti for årti!

Enhver er sin egen lykkes smed!

Indtil hammeren falder!

Ud af hånden! Ned over foden! Eller i værste fald i egen nakke!

At komme på benene igen!

En nabo, en ven, en forældre, kommunen, regionen, staten!

Enhver er sin egen lykkes smed!

De fleste vælger at betale skatten med glæde!

Det giver mange venner når uheldet er ude!

Men først må pandelapperne modnes så virkeligheden og fremtiden og sandsynlighedsregningsopgaverne boner rigtig ud!

Alle forsikrer sig sjovt nok i trafikken!

Eller hur?

Hjælp til dårlig begavelse er samfundets vigtigste fælles opgave!

Sort arbejde nedarves i generationer!

Historietime :I nogle år omkring 1963 manglede der arbejdskraft til de eksploderende byggeri af parcelhuse. Derfor tog det mere end to år at få en byggetilladelse. Men hvis man udførte det som såkaldt selvbyggere fik man tilladelsen straks. I praksis fungerede det sådan, at håndværkere efter en officiel skattebetalt arbejdsdag, fortsatte om aftenen med sort arbejde, for bygherrer som enhver kunne se ikke kunne gennemføre et husbyggeri som selvbyggere. Regeringen var glad, og alle var glade.

At det tog 2 år at få en byggetilladelse i 1963 har da vist kun været i København. I de små landkommuner havde man ikke en byggesagsbehandler. Der var kun ansat en kæmner og 1-2 personer til kontorarbejde foruden sognerådsformanden på deltid, så det var begrænset hvilke krav der var for at få en byggetilladelse. Jeg har selv kendskab til at man begyndte opførelsen af et hus i 1963 ud fra en plantegning tegnet på pap med en kuglepen, men huset står der endnu.