Annonce

Hereford-direktør langer ud efter fagforening: “3F sover i timen”

Restaurantkæden A Hereford Beefstouw har sammen med Brdr. Prices tre restauranter opsagt overenskomsten på grund af konkurrencehensyn. "Mystisk", lyder det fra 3F København.
Foto: Emma Inge Hansen
3F København demonstrerer mod restaurantkæderne Brdr. Price og A Hereford Beefstouw foran A Hereford Beefstouw/Apollo i Tivoli
Forhandlinger mellem 3F København og ejerne bag restaurantkæderne Brdr. Price og A Hereford Beefstouw samt Dragsholm Slot er gået i hårdknude, og overenskomsten er opsagt.

3F København har demonstreret foran restauranterne Brdr. Price og A Hereford Beefstouw i Tivoli, og stemningen mellem fagforeningen og restauranterne er iskold.

Ifølge Thomas Damgaard, som er administrerende direktør for selskabet, der ejer restaurantkæden A Hereford Beefstouw, bunder problemet i, at 3F København har været for dårlige til  at overenskomstdække restaurationsbranchen.

Denne udlægning er fagforeningen dog langt fra enig i.

For få på overenskomst

Restaurantkæden A Hereford Beefstouw har haft overenskomst i mere end 50 år. Men nu er det altså slut.

“Vi er kommet til et punkt nu, hvor vi ud fra et konkurrencemæssigt synspunkt ikke kan acceptere, at vores konkurrenter skal have en så stor konkurrencefordel i forhold til os,” siger Thomas Damgaard til Netavisen Pio og tilføjer:

“Der er en meget ringe tilslutning til overenskomster på restaurationsområdet. Indtil vi ikke skrev under på overenskomsten, hørte vi til de sidste 10 procent, som havde overenskomst - og det er højt sat.”

Selvom der ikke er så mange andre på restaurationsområdet, som har overenskomst, kunne det så ikke være en anledning til at gå forrest og sige, at vi synes, det er en dårlig idé, at de fleste andre ikke har overenskomst, så derfor har vi det? 

“Det har vi gjort i 50 år. Er det ikke at gå forrest? Det tænker jeg, at det er,” siger Thomas Damgaard.

Han mener, at 3F København ikke tilbyder en god nok overenskomst, når der ikke er flere i branchen, som er på den.

“Det er produktet, der afgør, om det bliver købt eller ej. 3F’s produkt er en overenskomst, som en bred vifte i en branche skal kunne støtte op om. Du kan aldrig få 100 procents tilslutning, men der skal i hvert fald være 50 procent,” siger han.

Thomas Damgaard argumenterer derfor for, at fagforeningen har sovet i timen, når alt for få i restaurationsbranchen ikke er overenskomstdækket.

“3F har et kæmpe problem, som de har haft i årtier. Vi har også ved tidligere lejligheder nævnt det her. 3F sover i timen. Ganske enkelt,” siger han.

Han tilføjer, at han helst så, at A Hereford Beefstouw var på overenskomst.

Jeg ville ønske, at vi havde overenskomst.

“I den perfekte verden havde man en overenskomst. Jeg ville ønske, at vi havde overenskomst. Jeg ville ønske, at alle mine konkurrenter skulle arbejde med de samme vilkår for deres ansatte, som jeg skulle. Det er i alles interesse,” siger Thomas Damgaard.

Enig lidt hen ad vejen

I 3F København, som indtil marts i år havde overenskomst med restaurantkæden A Hereford Beefstouw, er man enig i en ting, som Thomas Damgaard siger:

“Vi vil godt give ham ret i, at det ville være herligt, hvis der var flere, som havde overenskomst,” siger næstformand i 3F København, Teit Gamst, til Netavisen Pio.

Her stopper enigheden dog.

“De fleste større kædeforretninger har overenskomst. Og dem han prøver at putte sig selv over i kategori med er de små pizzeriaer, grillbarer og hvad ved jeg,” siger Teit Gamst om Thomas Damgaards påstand om, at de færreste restauranter er på overenskomst.

“Og jeg kan i øvrigt ikke genkende tallet. Jeg er ikke sikker på, at vi har et officielt tal på den nøjagtige overenskomstdækning. Jeg har i hvert fald aldrig set det. Men jeg anerkender, at vi kunne have en langt bedre dækning,” siger Teit Gamst med henvisning til Thomas Damgaards bud på, at maksimalt 10 procent af restauranter i Danmark er på overenskomst.

Arbejder på at overenskomstdække flere 

Heller ikke Thomas Damgaards påstand om, at det bliver for svært at konkurrere, giver Teit Gamst meget for.

“I forhold til at han ikke skulle kunne konkurrere, så kunne jeg godt tænke mig, at han forklarede, hvordan de store internationale kæder som McDonalds og Burger King godt kan køre med overenskomst. Og at han ikke skulle kunne det, når han nu har kørt med overenskomst i mange år, det bliver mystisk,” siger Teit Gamst.

Hvordan forholder du dig til Thomas Damgaards påstand om, at 3F sover i timen i forhold til at overenskomstdækningen ikke er særlig høj? 

“Vi arbejder hver dag på at få overenskomstdækket flere. Men hvis vi skal bruge den mængde tid, vi skal på bare at holde Thomas Damgaards restaurant inde i folden, så er han ikke med til at gøre det nemmere. Tværtimod,” siger Teit Gamst.

Vi arbejder hver dag på at få overenskomstdækket flere.

“Hvis vi nu kunne stole på, at dem som havde overenskomst rent faktisk gad overenskomsten, så kunne vi bruge alle vores kræfter på at få overenskomstdækket resten,” tilføjer han.  

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Damgård har fuldstændig ret. Og påstå at det kun er pizza restauranter og lignende som ikke har overenskomst er fuldstændig forkert. Det ved 3F også udmærket. Men hvis piopio vil i bund med dette, så undersøg selv nogle af de største restaurantkæder bare i Kbh.
Også jeg har interesse i hotel/restaurant, og vi kan blive tvunget i samme situation - at stoppe overenskomsten.

Alle de 3F'ere, der køber færdig kebabpizza til 69 kroner og bliver klippet til 120 kroner (dankort ikke virke), er nogle simple hyklere. Men de tør jo ikke lave blokader i Mjølnerparken og i Vollsmose. Det er meget sjovere at gå efter tamme danskere som brødrene Price i Tivoli. 3F vælger det letteste bytte på savannen. Det er det samme med "Priden", der hvert år går i store buer uden om den nye shariatilhængende befolkning og deres massive bosættelseszoner, der er no-go-zone for homoseksuelle par. Det er sjovest at tage de nemme og allerede vundne kampe. Det skal helst være ren fejring.

Nu kan man selvfølgelig ikke sammenligne pizzeriaer og grillbarer med en klassisk restaurant, og det kan man heller ikke med McDonalds eller Burger King.
Pio Pio kunne jo tjekke om Thomas Damgaard har ret i at for mange af konkurrenterne ikke har overenskomst, i stedet for bare at sluge alt råt.

McDonalds har overenskomst. Kebabistan har ikke. Men 3F tør selvfølgelig ikke konfrontere sidstnævnte.

Hvis man bor i København, er det næsten umuligt at finde en restaurant med overenskomst. Man kan selv prøve at kigge på siden OK-forhold, og dækningen er utrolig lav. 10 % er højt sat.

Grøften og Nimb har. Så det er meget nemt at finde i Tivoli, men det er svært at finde kunder, der vil betale for det. De fleste vil hellere have pizza til 69 kroner (dankort ikke virke).

Ja du har desværre ret, restaurationer og andre serviceområder er svagt repræsenteret hvad angår overenskomster. Udpræget såkaldte ufaglærte områder. Stiger vi lidt op i jobpyramiden vokser graden af reguleringer og aftaler på arbejdsydelset. Det er middelklassens paradis.

Jeg kommer aldrig til at sætte min fod i de restauranter. Hurra for 3F for deres kæmp for et ordentligt arbejdsmarked, som har skaffet brød på bordet for alle Jer.

Hold nu op, Rasmus. Jeg troede at du var så glad for kebab.

Får din kebabmands fætter virkelig løn under sygdom, når du giver 35 kroner for en dürum (dankort ikke virke)? Må han overhovedet være i landet, eller får han kontanthjælp ved siden af "lønnen"?

Hvis du har mistanke om, eller kender til, ulovlige forhold, så står det dig jo frit for at anmelde det til Politiet eller Kommunen.
Den ret gælder selvfølgelig også når der for fjerde weekend i træk holder en håndværker varevogn inde hos naboen både lørdag og søndag eftermiddag og aften og din nabo praler at de har gang i noget ombygning som de "selv" står for.

Men selvfølgelig, hvis du skulle gå op i den slags, så ville der være mindre tid til at skrive kommentarer om iværksættere med indvandrer baggrund her!

Iøvrigt også et ret sært argument, at så længe små pizzariaer ikke har overenskomst, så er det nærmest forkert af 3F at kigge på og sikre sig at de store kendte restauranter, drevet af Danskere der burde være det gode eksempel, har det.

Der er vel også forskel på om det er en lille håndværker med en arbejdsmand ansar, eller et større Entreprenør selskab...

Hørt!
Der er jo kun en årsag til at de ikke vil tegne overenskomst - de vil have lov til at give dårligere ansættelsesvilkår!

Desværre har de fleste Danskere idag glemt at rigtig mange af de goder vi har idag, er takket været fagbevægelsen - vi lader lige så langsomt skiftende regeringer udhule fagbevægelsens muligheder og tilgodeser i langt større grad arbejdsgiver, end arbejdstager!

Er tiden ikke ved at være løbet fra fagforeninger?
Burde vi ikke bare indføre en lovpligtig mindsteløn, fjerne fradraget for fagforeninger og så få frigivet alle de ansatte i fagforeningerne til nogle af de mange ledige jobs i f.eks. den offentlige sektor!?

Uden at forholde mig til den konkrete konflikt, så undrer det mig, hvis 3F virkelig mener, at Burger King og McDonalds er sammenlignelige med danske restaurantkæder, hvor man sætter sig ned og spiser rigtig mad. For de første leverer de hit and run fastfood og ikke en måltidsoplevelse, men endnu vigtigere: de betaler ikke skat i Danmark. Det er jo helt absurd.