Annonce

Hummelgaard gør det igen: Splitter oppositionen med politisk studehandel

SVM indgår aftale med Dansk Folkeparti om at styrke offentligt ansattes ytringsfrihed - til gengæld lover DF ikke at stemme for forslag fra den samlede opposition om god regeringsførelse
Foto: Netavisen Pio/Jan Kjærgaard
Peter Hummelgaard (S), justitsminister
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) har igen splittet den otte partier store opposition.

Denne gang har Dansk Folkeparti fået lovning på, at offentligt ansattes ytringsfrihed skal styrkes.

Til gengæld lover DF så, at de ikke stemmer for et beslutningsforslag fra en samlet opposition - herunder DF selv - om god regeringsførelse.

Hverken SVM-regeringen, justitsminister Peter Hummelgaard (S) eller Dansk Folkeparti gør det store nummer ud af dét, der reelt er en politisk studehandel.

Et tidspunkt, man typisk vælger, hvis man ønsker mindst mulig omtale

Studehandlen fremgår af en pressemeddelelse, som Justitsministeriet udsendte lørdag morgen kl. 8.15. Et tidspunkt, man typisk vælger, hvis man ønsker mindst mulig omtale af budskabet i pressemeddelelsen - uden at regeringen på den anden side kan beskyldes for at have puttet med sagen.

I pressemeddelelsen citeres justitsminister Peter Hummelgaard ikke. Heller ingen fra Dansk Folkeparti citeres. Hverken formanden Morten Messerschmidt, partiets retsordfører, Peter Kofod eller gruppeformand Mette Thiesen.

Sådan lyder studehandlen

Pressemeddelelsen beskriver kort og faktuelt studehandlens første element - indrømmelsen til DF således:

“Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om, at det er afgørende for et velfungerende demokrati, at offentligt ansatte deltager i den offentlige debat.

Offentligt ansatte har en udstrakt ytringsfrihed, der betyder, at de som udgangspunkt ikke kan mødes med negative reaktioner på jobbet på grund af deres ytringer.

Det er imidlertid en grundlæggende forudsætning for, at offentligt ansatte rent faktisk benytter deres adgang til at deltage i den offentlige debat, at både ansatte og ledere er klar over omfanget af de ansattes ytringsfrihed.

Regeringen og Dansk Folkeparti er derfor enige om, at regeringen i den kommende folketingssamling fremsætter et lovforslag, som lovfæster de gældende regler om offentligt ansattes ytringsfrihed.”

SVM får til gengæld en kærkommen indrømmelse fra DF. Nemlig at DF alligevel ikke stemmer for beslutningsforslag 194 om god regeringsførelse:

“Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om, at organiseringen og tilrettelæggelsen af regeringens arbejde inden for rammerne af grundloven er et anliggende for den til enhver tid siddende regering.

Regeringen og Dansk Folkeparti er derfor enige om ikke at stemme for beslutningsforslag nr. B 194.”

Slipper for referater af centrale møder

Med indrømmelsen fra Dansk Folkeparti er regeringen helt sikker på, at oppositionens beslutningsforslag om god regeringsførelse ikke længere kan samle flertal.

Oveni skal så nu også lægges Dansk Folkepartis syv mandater

SVM har sine egne 86 mandater (Oprindeligt 89, men to folketingsmedlemmer fra Moderaterne er i mellemtiden blevet løsgængere, og Venstre-manden, Mads Fuglede, er hoppet videre til Danmarksdemokraterne). Læg dertil løsgængeren Jon Stephensens ene mandat. Han har indgået en stemmeaftale med regeringen. Oveni skal så nu også lægges Dansk Folkepartis syv mandater.

I alt har regeringen dermed et komfortabelt flertal på 94 mandater.

Forslaget, som regeringen ikke bryder sig om, foreslår blandt andet, at der fremadrettet tages beslutningsreferater af møder i regeringens centrale udvalg.

Forvaltningseksperter som professor emeritus ved Aarhus Universitet, Jørgen Grønnegaard Christensen, har højlydt undret sig over, at der ikke tages referater af de centrale møder:

Jeg forstår udmærket forundringen, for det er jo besynderligt

“Jeg forstår udmærket forundringen, for det er jo besynderligt. Enhver, der er med i en ejerforening eller en fodboldklub og har været med til at træffe beslutninger, ved, at der skal tages referat, så man ved, hvorfor en beslutning er blevet taget. Men sådan er det altså ikke i regeringens koordinationsudvalg,” har Grønnegaard tidligere udtalt.

S-gruppeformand: "Ser frem til at læse forslaget"

Socialdemokratiet har været meget sparsom med at forholde sig til forslaget fra oppositionen om god regeringsledelse, men Socialdemokratiets gruppeformand, Leif Lahn, sagde dog 3. april til Netavisen Pio, at han så frem til at drøfte forslaget nærmere:

“Jeg ser frem til at læse forslaget fra De Radikale (De Radikales leder, Martin Lidegaard, er ordfører på beslutningsforslaget fra oppositionen, red.) og tage en drøftelse af forslaget og de enkelte detaljer. Men det er vigtigt, at vi har et system, hvor regeringen kan tilrettelægge arbejdet hensigtsmæssigt og Folketinget ligeså har mulighed for at føre kontrol med regeringen.”

Oppositionen har med sit forslag om god regeringsførelse - efter eget udsagn - ønsket at undgå nye mink- og FE-skandaler.

SF indgik forlig med SVM

Det er anden gang, at justitsminister Peter Hummelgaard har held til at splitte en ellers samlet opposition.

Først i december sidste år kunne Justitsministeriet oplyse, at SVM-regeringen og “SF var blevet enige om en styrkelse af Tilsynet med Efterretningstjenesterne, udvidelse af FE-undersøgelseskommissionens mandat og undersøgelse af den såkaldte Samsam-sag”.

Med aftalen afmonterede SVM-regeringen og justitsminister Peter Hummelgaard et forestående politisk drama, hvor en samlet opposition - inklusive SF - havde foreslået nedsat en granskningskommission, der skulle undersøge FE-sagen fra A til Z og i fuld offentlighed. Modsat den smallere FE-kommissionsundersøgelse, som SVM-regeringen har lagt op til.

Før aftalen med SF var der en reel risiko/chance for, at SVM-regeringen kom i mindretal i forbindelse med Folketingets behandling af oppositionens FE-forslag.

Men med aftalen med SF havde regeringen pludselig sine dengang 88 mandater bag sig - inklusive løsgængeren Jon Stephensen samt SF’s 15 mandater. I alt 103 mandater.

Lidegaard ærgrer sig

De radikales leder, Martin Lidegaard, ærgrer sig over, at Dansk Folkeparti ikke længere støtter beslutningsforslaget om god regeringsførelse fra oppositionen:

Jeg er selvfølgelig ærgerlig over, at DF ikke længere vil støtte sit eget beslutningsforslag og arbejde for at sikre bedre regeringsførelse og større transparens. Men jeg tror og håber stadig på, at regeringen har interesse i at gennemføre flere af anbefalingerne i Dybvad-udvalget, og ser frem til forhandlingerne herom,” skriver Lidegaard i en sms til Politiken.

Læs beslutningsforslag 194 her.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Uanset det "besynderlige" i, at Dansk Folkeparti ikke længere interesserer sig for god regeringsførelse, må man jo alt andet lige, tage hatten af for, at Parkeringsministeren er lykkedes med at få DF-erne med på mørklægningsvognen.

Tænk hvis han var ligeså god til sit primære arbejde, som han er til tillidsundergravende studehandler!

Jeg kan overhovedet ikke se, at de to problemstillinger har noget med hinanden at gøre: Ytringsfrihed, og referater. Men som sædvanligt gider regeringen ikke rigtig for alvor trække i arbejdstøjet, undrer mig bare over, at de da har nok af djøffer, der kun laver pseudoarbejde, hvad med at sætte dem til at tage referater, så gør de da lidt nytte. Forstår heller ikke at DF er tilfreds med den byttehandel, for selvfølgelig har offentlige ansatte da ytringsfrihed, uden at de bagefter bliver afskediget, for at have fortalt sandheden, som det desværre ofte sker,

God regeringsførelse burde burde være en selvfølge uden nogen form for aftaler, det samme gælder ytringsfriheden
for de ansatte.