Annonce

Jacob Mark håber at vende tilbage til sommer og kritik af Landbrugsstyrelsen

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
SF’s tidligere gruppeformand, Jacob Mark, håber at kunne vende tilbage til Folketinget “til sommer”. Statsrevisorerne kritiserer Landbrugsstyrelsen og en af de oprindeligt fire kandidater til posten som formand for Dansk Folkeparti betegner nu DF's formand, Morten Messerschmidt, som "en tyran på en tømmerflåde".

Pressenævnet udtaler meget alvorlig kritik af Rasmus Paludan-mediet, Frihedens Stemme, der ifølge nævnet groft har tilsidesat god presseskik.

Dermed velkommen til dagens Aktuelt.

 

Jacob Mark håber at vende tilbage til sommer

SF’s tidligere gruppeformand, Jacob Mark, håber at vende tilbage til politik “til sommer”.

“Vi ses forhåbentlig igen til sommer, hvor jeg håber at vende tilbage til dansk politik,” skriver han således på Facebook.

Jacob Mark meldte sig syg i november, fordi han havde mistet det meste af synet på højre øje og en del af synet på venstre. Det viste sig at være en reaktion på længere tids stress. Beskeden fra øjenlægen lød, at kun total afstresning kunne bringe synet tilbage.

Jacob Mark skriver, at han nu står over for en operation af højre øje, og hvis operationen går godt, så håber han at kunne vende retur til Christiansborg til sommer:

“Og hvis alt går vel så håber jeg på at være tilbage i dansk politik til sommer. Jeg savner det. Jeg savner mine kollegaer. Jeg savner at gøre en forskel. Jeg savner debatterne og dialogen med jer. Jeg synes ikke jeg er færdig, selvom jeg troede det i november. Sådan har jeg det ikke mere. Jeg har så meget jeg synes jeg kan bidrage med, og jeg bliver helt rørt af at skrive det, fordi det har været så mærkelig en tid at være helt væk fra det hele og tænke, at nu var det slut. Men det er det ikke. Og det er jeg lykkelig over.”

placeholder


 

Statsrevisorer kritiserer Landbrugsstyrelsen

Statsrevisorerne ser tegn på, at Landbrugsstyrelsen bevidst har brudt loven ved at tilbageholde informationer for Rigsrevisionen.

Det oplyser formanden for de politisk valgte statsrevisorer, den radikale Klaus Frandsen.

Sidste år udbad Rigsrevisionen sig en liste over alle de sager, som Landbrugsstyrelsen havde sendt til vurdering hos Kammeradvokaten med mistanke om mulig svindel med udbetaling af EU-støtte.

Men Rigsrevisionen fik ikke besked fra styrelsen om 22 ud af i alt 127 sager.

Klaus Frandsen og de øvrige statsrevisorer understreger på et pressemøde mandag, at der er ting i forløbet, der “indikerer”, at det er sket bevidst:

“Det er selvfølgeligt helt, helt uacceptabelt,” siger Klaus Frandsen.

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn (S) siger, at den nye kritik bekræfter behovet for den syvpunktsplan han iværksatte foråret 2021:

”Det er en ny alvorlig kritik af Landbrugsstyrelsen. Den bekræfter behovet for den oprydningsplan på syv punkter, som jeg iværksatte i foråret 2021, og udskiftningen af styrelsesdirektøren, efter Rigsrevisionens daværende kritik af Landbrugsstyrelsens tilskudsforvaltning. Landbrugsstyrelsen har allerede rykket sig for at sikre ordentlig forvaltning. Den nye ledelse har bl.a. taget initiativ til at oprette en enhed målrettet behandling af svigsager og generelt styrke det juridiske fagmiljø i styrelsen. Det er fornuftige tiltag, som nu skal have tid til at virke og få effekt”.

 

Fødevareministerens oprydningsplan

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) iværksatte foråret 2021 en plan, der skulle rydde op i Landbrugsstyrelsen.

Læs nærmere om oprydningsplanen her: 

  • Fremadrettet kontrol af landbrugeres bagvedliggende ejerforhold 

Der skal udføres kontrol med bagvedliggende ejerforhold på alle tilskudsordninger, hvor der er risiko for omgåelse som følge af manglende kontrol af opsplitning af bedrifter. Landbrugsstyrelsen skal hurtigst muligt udvikle en effektiv kontrolmodel.

  • Bagudrettet systematisk gennemgang af bedrifter med risiko for omgåelse

Der skal foretages en systematisk gennemgang af landbrugsbedrifter, hvor der er risiko for omgåelse som følge af manglende kontrol af opsplitning af bedrifter. Gennemgangen skal omfatte alle sager, hvor det er muligt at rejse tilbagebetalingskrav.

  • Faktuel udredning af konkret problematisk sagsforløb

Udredningen skal gennemgå det faktiske forløb i sagen set ud fra et juridisk perspektiv. Udredningen skal herunder forholde sig til, om der er tilsidesat regler eller almindelige forvaltningsretlige principper i forbindelse med myndighedernes behandling af de fire sager. På den baggrund kan der tages nærmere stilling til grundlaget for eventuelt at søge at drage enkeltpersoner til ansvar.

  • Ekstern analyse af Landbrugsstyrelsens væsentligste opgaver

Der skal foretages en ekstern analyse af Landbrugsstyrelsens væsentligste opgaver, herunder udbetaling af mange milliarder kroner årligt samt arbejdet med at sætte rammerne for landbrugserhvervet gennem regulering. Svagheder og risici skal identificeres, og fremadrettede løsninger på problemerne skal udpeges.

  • Styrkelse af departementets tilsyn med hele ministerområdet

Der skal igangsættes en markant styrkelse af det departementale tilsyn. Der skal oprettes et tilsynskontor i departementet og udarbejdes en styrket tilsynsplan. Derudover skal departementets dialog med Rigsrevisionen fortsat styrkes væsentligt.

Den gode forvaltning skal ikke kun sikres på landbrugsområdet. Alle områder skal kigges efter i sømmene. Der skal derfor også igangsættes et serviceeftersyn af andre væsentlige opgaveområder under Fødevareministeriet. Der skal skabes et overblik over problemer og risici samt mulige løsninger på hele ministerområdet.

  • Yderligere styrkelse af indsats for god forvaltningskultur

Der er med fødevareministerens 10-punkts plan igangsat en indsats for at sikre god forvaltningskultur i Fødevareministeriet. Indsatsen skal styrkes yderligere. Den eksisterende plan bliver fulgt op af en række konkrete, der har til formål, at fremme opmærksomheden på den gode forvaltningskultur på hele ministerområdet.

 

Hårdt angreb på Messerschmidt

Erik Høgh-Sørensen, der var den fjerde bejler til posten som formand for Dansk Folkeparti, betegner nu DF’s formand Morten Messerschmidt som “en tyran på en tømmerflåde”.

Det sker i et interview med Politiken, hvor han også udtaler, at Messerschmidt mere splitter end samler partiet:

“Morten (Messerschmidt, red.) overholder ikke de løfter, han gav, da han blev partiformand, om at samle partiet. Snarere splitter han partiet, for konflikten i Nordjylland kunne have været undgået med rettidig omhu. Nemlig ved at gøre op med den skjulte brug af partimidler, som tilsyneladende er ulovlig,” siger Høgh-Sørensen.

 

Rasmus Paludan-medie får alvorlig kritik for krænkelse af 12-årig

Pressenævnet udtaler alvorlig kritik af Rasmus Paludan-mediet "Frihedens Stemme". Konkret får mediet alvorlig kritik for krænkelse af en 12-årig dreng.

Du kan læse nævnets kendelse her:

"I efteråret 2021 bragte Frihedens Stemme en reportage fra en politisk begivenhed. Reportagen indeholdt flere letgenkendelige billeder af unge drenge, som var mødt op til begivenheden. De følgende dage bragte Frihedens Stemme en række artikler om én af de unge drenge. Disse artikler indeholdt flere krænkende udsagn og private oplysninger om drengen og hans mor. Samtidig indeholdt artiklerne mange billeder, hvor drengen var let genkendelig og fremstillet i krænkende situationer.

Pressenævnet fandt, at artiklerne udgjorde en grov tilsidesættelse af god presseskik, fordi artiklerne samlet set fremstod som et forsøg fra Frihedens Stemme på at kritisere drengens mor ved at bringe krænkende omtale af drengen. Konkret kritiserede nævnet Frihedens Stemme for ikke at have forelagt artiklernes krænkende oplysninger om drengen for drengens forældre inden offentliggørelsen. Nævnet kritiserede også Frihedens Stemme for at have bragt let genkendelige og krænkende fotos af drengen uden forinden at have indhentet forældrenes samtykke hertil, samt for at have krænket drengens privatlivs fred ved at have bragt private oplysninger om ham. Endelig kritiserede nævnet Frihedens Stemme for at have afvist at slette artiklernes oplysninger om og fotos af drengen."

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet