Annonce

Joe Biden vinder præsidentvalget

Demokraten Joe Biden slår præsident Trump i kampen om Det Hvide Hus.
Joseph R. Biden Jr. bliver USA's næste præsident.

Den 77-årige tidligere vicepræsident og senator fra Delaware bliver dermed USA's 46. præsident. Det

"Amerika, jeg er beæret over, at I har valgt mig til at lede vores store land.

Arbejdet foran os vil være hårdt, men jeg lover jer dette: Jeg vil være præsident for alle amerikanere - uanset om du stemte på mig eller ej.

Jeg vil leve op til den tillid, i har tildelt mig," skriver "President-Elect" Joe Biden i et tweet. Biden vil tale til nationen søndag klokken 02.00 dansk tid.

placeholder

Det står klar efter at en række amerikanske medier har regnet sig frem til, at Biden vinder staten Pennsylvania, som har talt stemmer op siden tirsdag aften.

Dermed når Joe Biden op på 284 valgmænd og det betyder, at den siddende præsident, Donald Trump, kun får en fireårig periode i Det Hvide Hus.

Efterfølgende er også delstaten Nevada og yderligere 6 valgmænd blevet tildelt Biden, som dermed kommer  op på 290 valgmænd. Dermed resterer kun staterne North Carolina og Georgia at afgøre hvem der får deres valgmænd - men det kan ikke ændre på resultatet.

Ser man på antallet af stemmer, så ligner det også en meget pæn sejr til Biden, der står til 74,5 millioner stemmer (50,5 procent), mens Donald Trump står til 70,3 millioner (47,7 procent). En forskel på godt fire millioner i Bidens favør.

Sådan her så det ud på tv stationen CNN, da Bidens sejr blev annonceret.

placeholder

Første kvinde i Det Hvide Hus

Med valget af Biden som præsident, får USA for første gang en kvinde, Kamala Harris, som vicepræsident.

56-årige Kamala Harris fra Oakland i Californien, datter af immigranter fra henholdsvis Jamaica og Indien, er dermed formelt kun "et hjerteslag" væk fra præsidentposten.

"Vi gjorde det," skriver hun på Twitter.

placeholder

De to vil officielt blive taget i ed, den 20. januar næste år.

Stilhed fra Trump

Donald Trump har endnu ikke reageret på nyheden om at vælgerne i Pennsylvania har peget på Biden.

Normalt er et amerikansk præsidentvalg slut, når den ene af kandidaterne ringer til den anden og erkender nederlaget.

Det opkald har Trump endnu ikke foretaget.

Til gengæld tweetede han med store bogstaver, at han mener han har vundet valget stort.

placeholder

Du er fyret!

Den konservative amerikanske netavis Drudge Report havde denne overskrift på forsiden - "Du er fyret" med henvisning til Trumps catchfrase fra hans tid som tv-vært på realityprogrammet The Apprentice.
 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvis udviklingen i USA for alvor skal vendes er det helt afgørende at Biden forstår at det er almindelige amerikanske borgeres levevilkår der skal forbedres og ikke elitens og de store selskabers.
Der er stor fare for at demokraterne drejer til højre i et misforstået forsøg på at tækkes republikanerne. Det er det modsatte der er brug for. Som Pelle Dragsted skriver på Altinget :Alle målinger viser, at der i den amerikanske befolkning er solid opbakning til progressive politik-forslag. Til en højere mindsteløn. Til en opsplitning af tech-giganterne. Til gratis sundhedspleje.
https://www.altinget.dk/artikel/pelle-dragsted-biden-skal-stille-sig-paa...