Kamp om radikale pladser i København

Jens Rohde og Ida Aukens farvel til De Radikale efterlader et i hul i forreste række hos partiet i hovedstaden. I deres fravær gør Klaus Bondam nu comeback
De Radikale i hovedstaden går nu i gang med at gøre boet op efter folketingsmedlemmerne Jens Rohde og Ida Auken, der som bekendt begge har forladt partiet.

Både Jens Rohde og Ida Auken er valgt i Københavns Storkreds og i deres fravær gør den tidligere radikale teknik-og miljøborgmester, Klaus Bondam, nu comeback. Cykelborgmesteren, som den 57-årige Klaus Bondam i sin tid blev kaldt på Rådhuset, vil forsøge at blive opstillet til Folketinget i Vesterbro-kredsen.

”Jeg tror på, at nysgerrighed og nytænkning bringer os fremad som mennesker,” skriver Klaus Bondam på Facebook.

Møde fremtidens udfordringer

 

”Jeg tror på, at det er sundt for et samfund konstant at stille spørgsmål ved eksisterende strukturer. Jeg tror på, at uddannelse, sammenhængskraft og innovation er redskaberne, hvormed vi skal møde fremtidens udfordringer; ikke mindst klimaet og miljøet, men også når det gælder integration, samfundsøkonomi og folkesundhed.”

Klaus Bondam har fået det lokale kandidatudvalgs anbefaling, men mangler stadig formelt at blive godkendt på Vesterbro. Hvorefter Klaus Bondam – og de andre folketingskandidater i hovedstaden – efterfølgende skal ud i en afstemning om, hvem der skal placeres øverst på stemmesedlen og altså være partiets spidskandidat.

placeholder

Langt fra Las Vegas

Klaus Bondam er i dag formand for Cyklistforbundet men huskes måske mest for sine filmroller (han er uddanet skuespiller). Den senere borgmester blev for alvor kendt for rollen som den tyske toastmaster i Thomas Vinterbergs dogmefilm ”Festen” fra 1998, ligesom han spillede Niels Buckingham i tv-serien ”Langt fra Las Vegas.”

placeholder

I givet fald bliver Klaus Bondam ikke den første - og sikkert heller ikke sidste - kendte radikale profil, der prøver lykken i Københavns Storkreds.

Ved folketingvalget i 2011 fik De Radikale valgt såvel Manu Sareen som Uffe Elbæk i hovedstaden, og fire år senere stod førstnævnte øverst på stemmesedlen (mens sidstnævnte som bekendt havde stiftet Alternativet). Men De Radikales tilbagegang det år kostede Manu Sareen pladsen i Folketinget, og der blev kun valgt en enkelt radikal i Københavns Storkreds, nemlig Ida Auken (der forinden var skiftet fra SF).

Ved folketingsvalget i 2019 blev dog hele tre radikale folketingskandidater valgt i skikkelse af Jens Rohde, Ida Auken og Samira Nawa. Og de to førstnævntes farvel har derfor efterladt et gabende hul i forreste række i et parti, der måske mere end noget andet er blevet synonym med storbyens vælgere.

Eller helt præcist et hul på henholdsvis 6175 og 21.723 personlige stemmer.

Fakkelbærer

Samira Nawa, der fik 4657 personlige stemmer ved det seneste folketingsvalg, har allerede lagt billet ind på at komme til at stå øverst på stemmesedlen ved det kommende folketingsvalg.

En del tumult om mit parti

”Der har den seneste tid været en del tumult om mit parti,” skriver Samira Nawa på Facebook.

”Ikke mindst i København, hvor to ud af tre folketingsmedlemmer har meldt sig ud. Det har været – og er stadig – svært, og vi må kæmpe endnu hårdere for at få den radikale sag udover stepperne.

”Det har selvfølgelig også fået mig til at tænke over, hvordan vi som parti og vælgerforening kommer bedst muligt videre. Og hvordan jeg selv kan bidrage til dette.”

Hvilket – altså svaret – er, at De Radikale lader Samira Nawa ”bære den radikale hovedstads-fakkel endnu videre.”

Lyder det, fra hende.

placeholder

Tiilbagegang koster mandater

Til gengæld betyder De Radikales tilbagegang i meningsmålingerne, at partiet kun vil få valgt to folketingsmedlemmer i Københavns Storkreds, hvis der var folketingsvalg i dag.

Udover Klaus Bondam og Samira Nawa er den tredje kendte kandidat i dag Ruben Kidde, der sidder i kommunalbestyrelsen på Frederiksberg, og som blev 1. suppleant ved det seneste folketingsvalg med 2510 personlige stemmer. Ruben Kidde har siddet i Folketinget som netop suppleant for Ida Auken under hendes sygeorlov.

Og endelig er der forlydender om, at Kristian Hegaard overvejer at skifte Nordsjællands Storkreds ud med Københavns (eller helt præcist Amager), fordi fremtiden ser usikker ud nord for hovedstaden. Ved det seneste folketingsvalg fik Kristian Hegaard, med 715 personlige stemmer, det andet radikale mandat i Nordsjællands Storkreds, mens Martin Lidegaard – med 2054 stemmer – tog det første af slagsen.  

Martin Lidegaard blev i sidste måned forfremmet til nummer to, efter Sofie Carsten Nielsen, i folketingsgruppen og blev tildelt en rolle som en slags overordnet maskinmester i det radikale politiske værksted.

Hvilket næppe mindsker Martin Lidegaards chance for at få det sandsynlige enlige radikale mandat i Nordsjællands Storkreds ved det kommende folketingsvalg.

placeholder

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Klaus Bondam, det var ham der syntes andre skulle betale hans regninger for sminkning og cykeltur.
Han er slet slet ikke værdig til folketinget!

https://www.berlingske.dk/karriere/manden-med-haanden-paa-kogepladen
"Det var ikke første gang, at Klaus Bondam havde sendt private regninger videre til skatteyderne. I 2007 blev det afsløret, at han via sin repræsentationskonto havde ladet Københavns Kommune betale for sin private sminke og strygning af skjorter. I sommer kom det også frem, at Klaus Bondam trods sin nye titel som beskæftigelses- og integrationsborgmester var fortsat med betalte rejseaktiviteter og møder i udlandet, som vedrørte hans tidligere arbejdsområde som teknik- og miljøborgmester, hvilket Bondam ikke selv så som noget problem. Eksempelvis var han på en otte dages tur til New Zealand til en værdi af 50.000 kr.".

https://tv.tv2.dk/go/articlefornoejelse/id-7252727:bondam-sminker-sig-fo...

Annonce