Løhde, gælder Den Danske Model ikke for offentligt ansatte?

Kom nu til forhandlingsbordet! Alt står stille indtil Michael Ziegler og KL får lov til at føre selvstændige forhandlinger.
Det kan godt være at Innovationsminister Sophie Løhde ”føler sig misforstået” i sine udmeldinger om offentligt ansattes påståede lønfest. Men kære fru minister, fakta er, at det lige præcis er dét, offentligt ansatte bliver mødt med igen og igen, når der skal aftales en økonomisk ramme ved overenskomstforhandlingerne.

Lad mig bare sige det helt klart og tydeligt: Det har meget store konsekvenser, når du som arbejdsgiver fortsætter med at forhale og problematisere økonomien, der er til rådighed i forhandlingerne.

Alt står stille – ingen reelle forhandlinger
For det første så er det mandat - som du Løhde - sidder med fra Finansministeriet, håbløst forældet. Der er IKKE krise i dansk økonomi – tværtimod. Godt nok ville jeg som regeringsrepræsentant være varsom med at omtale skattelettelserne som en vindersag, men der er jo råderum og økonomi til at sikre en attraktiv arbejdsplads i den offentlige sektor, der kan rekruttere og fastholde de ansatte, der er brug for.

En velfungerende offentlig sektor, med dygtige, velkvalificerede og engagerede ansatte, er en af de vigtigste forudsætninger for vækst i den private sektor.

Det er ikke i modstrid med vækst i samfundet – det er omvendt. En velfungerende offentlig sektor, med dygtige, velkvalificerede og engagerede ansatte, er en af de vigtigste forudsætninger for vækst i den private sektor.

Noget af det, der er en direkte konsekvens af det manglende ambitionsniveau og snæversynet fra Sophie Løhde og Moderniseringsstyrelsen, er, at der ikke kan ske noget som helst på alle andre områder. Alle afventer. Alle står stille. Hvad har det egentlig at gøre med frie- og fair forhandlinger? Det er jo helt tydeligt, at hverken Michael Ziegler eller nogen anden i KL overhovedet kan føre selvstændige forhandlinger. Det er jo i direkte modstrid med samtlige af de højtbesungne principper i det danske aftalesystem.

Det er jo helt tydeligt, at hverken Michael Ziegler eller nogen anden i KL overhovedet kan føre selvstændige forhandlinger.

Sig mig lige en gang Sophie Løhde: Gælder Den Danske Model ikke for 750.000 offentligt ansatte?

Klokken ringer ud, selvom kompromisset ligger klar 
For det andet er der altså kun to minutter, før klokken ringer ud, chancerne forspildes og storkonflikten sætter ind. Venteposition, forhandlingssniksnak, spin og tænkepauser har en direkte konsekvens for de muligheder og de udspil, som Moderniseringsstyrelse og KL burde tage imod med kyshånd. Forslag som kunne sikre en nødlidende folkeskole en ny start i samarbejde mellem lærerne, kommuner og regering.

Venteposition, forhandlingssniksnak, spin og tænkepauser har en direkte konsekvens for de muligheder og de udspil, som Moderniseringsstyrelse og KL burde tage imod med kyshånd

Er det så urimeligheder, lærerne nu byder ind med og forlanger? Nej, såmænd ikke. Godt nok har flere medier sagt, at ”lærerne vil tilbage til før ’13”, men det er jo en lodret løgn. Lærerne har ét eneste klokkeklart krav: Lov 409 skal erstattes med en forhandlet aftale om arbejdstid, som modsvarer det, alle andre almindelige faggrupper har.

Kom lige og sig, at det er et urimeligt krav, for så er der tilsyneladende over en halv million ansatte i kommunerne, der er urimelige.

Kom nu ind i kampen Sophie Løhde
Som lærer har jeg en klar forventning om at blive mødt med samme respekt som alle andre, hvad angår retten til en god og ordentlig forhandlet aftale om arbejdstid.

Som fagpolitiker har jeg en klar forventning om at blive mødt med samme vilje og muligheder for forhandlinger, som mine kollegaer i det private.

Som kommunalpolitiker har jeg en klar forventning om, at KL leverer varen og får landet en overenskomst på det centrale bord, som jeg kan stå inde lokalt, og som giver en ny – og meget tiltrængt – start for samarbejdet med lærerne om vores folkeskole.

Lige nu tager Løhde folkeskolen som gidsel og skubber lærerne foran sig

Lige nu tager Løhde folkeskolen som gidsel og skubber lærerne foran sig – det samme billede kan tegnes om alle andre offentligt ansatte og de samfundsinstitutioner, de løfter. Kom nu ind i kampen Sophie Løhde. Det er ikke for sent.

Og kan du ikke finde ud af det, så bør det være samtlige socialdemokratiske byrødder og folketingspolitikere, der træder i karakter og tager ansvar. For den går ikke længere – vi har brug for fælles og langsigtede løsninger. Lad os samle Danmark – for en ny start for folkeskolen og for en attraktiv offentlig sektor for alle ansatte.

 

Anders Liltorp, er formand for Rødovre Lærerforening og medlem af Kommunalbestyrelsen i Hvidovre Kommune(S).

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.

Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.


Kommentarer fra Facebook

Annonce