Annonce

Løkke under pres for politisk fyring og dagpengesystem under pres fra EU

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Dagens drama var klart størst for Theresa May, der med bøjet nakke måtte rejse på besøg hos EUs topledere og flere regeringsledere i håb om at kunne genoptage dele af Brexit-aftatale. Det ligner ikke umiddelbart en succcesfuld rundrejse for den britiske premierminister. Tilsvarende hårdt kan det vise sig at blive for den danske model, der idag stod for skud i Europa Parlamentet.

Helt så dramatisk var det ikke i folketingssalen, selvom Lars Løkke i årets sidste spørgetime i folketinget især blev udfordret på fyringen af den regeringskritiserede og nu forhenværende formand for det uafhængige klimaråd.  

Løkke under hårdt pres for politisk fyring

Der skal ikke være nogen tvivl om, at Klimarådet er 100 procent uafhængigt, og at den siddende regering ikke kan bestille opgaver hos rådet.

Det sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ifølge dr.dk i dagens spørgetime i dolketingssalen, hvor flere partiledere fra oppositionen spurgte ind til årsagen bag den manglende genudnævnelse. Kritikken kommer ovenpå regeringens gentagne kritik af netop Klimarådet og formand Peter Birch Sørensen.

Fra Alternativets Uffe Elbæk lød det: ”Det må tænde alle mulige advarselslamper om, hvor uafhængigt Klimarådet egentlig er”. Mens det fra Mette Frederiksen lød: ”Der har været luftet overvejelser, om der er tale om en fyring fra regeringens side. Det er ikke noget, der lyder godt i vores ører eller for folkestyret, sagde hun i dag.”

placeholder

Lars Løkke Rasmussen konkluderede selv: ”Det er ikke et bestillingsråd. Jeg kan ikke forstå, at den pågældende økonom forsøger at lave et halvt martyrium ud af, at han ikke er blevet genudpeget som formand, da hans ansættelse løb ud”. Diskussion fremkom af årets sidste spørgetime med statsministeren.

Socialdemokratiet opruster i ulighedskampen

Det er lidt back to basics, når Socialdemokratiet i dag har lanceret et udspil, der skal bekæmpe den stigende og styrke den sociale kontrakt. Sådan præsenterer partiet i hvert fald selv deres eget udspil.

”Når få i toppen stikker af fra resten. Når nogle store banker svigter deres samfundsansvar. Når myndighederne sover i timen. Så smuldrer den tillid, der er forudsætningen for vores danske samfundsmodel”, sådan skriver Mette Frederiksen i udspillets forord.

Udspillet rummer 18 konkrete forslag. Socialdemokratiet foreslår blandt andet et loft over, hvor store lønninger som virksomheder kan trække fra og strammere regler for bonusaflønninger, højere skat på de største arveformuer samt højere skat på kapitalformuer.

Derudover ligger Socialdemokratiet også op til øget internationalt samarbejde om en bund under selskabsskatten og vil ligeledes indføre en skat på finansielle transaktioner og en ny skat på IT-giganter.

Mest omtale har forslaget om topskat på arv modtaget. Her vendte de konservative klart tomlen nedad, mens enhedslisten vender den opad. Læs nærmere om dette forslag her.

Hårdt presset May søger desperat efter Brexit-løsning

EU's kommissionsformand Jean Claude Juncker understregede i dag, at brexit-aftalen ikke kan genforhandles, selvom det netop var det ønske, som den britiske premierminister Theresa May i går ytrede, da hun udskød afstemningen om brexit-aftalen i det britiske parlament på ubestemt tid.

Udsigten til at tage en afstemning, som hun på ingen måde stod til at kunne får flertal for, fik May til at udskyde afstemningen på ubestemt tid.

Ifølge den britiske oppositionsleder Jeremy Corbyn fra Labour giver det ikke nogen mening at vende tilbage til forhandlingsbordet i Bruxelles med den samme aftale, som man allerede har forhandlet på plads. Han opfordrer i direkte tale Theresa May til at træde tilbage og lade oppositionen komme til:

placeholder

Den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), har understreget, at EU-landene skal være villige til at lytte til briterne og kigge på mulige følgeerklæringer – selvom også han understreger at selve brexitaftalen ikke vil blive genåbnet.

”Briterne må komme og fortælle, hvad de har behov for, så de kan få brexitaftalen igennem i det britiske parlament. Vi skal ikke gætte os frem og lægge forskellige ting på bordet. Det vil være helt forkert. Vi venter på Storbritannien, og så vil vi lytte til dem”, sagde han ifølge Ritzau.

EU-opgør med dansk velfærdsmodel

En afstemning i EU-Parlamentet kan på sigt få alvorlige konsekvenser for den danske velfærdsmodel, skriver Ritzau.  

Et snævert flertal i parlamentet har godkendt forhandlingsmandatet om sociale sikringer, der kan betyde, at EU-borgere kan få dansk dagpengeret efter bare én dags arbejde i Danmark. Forhandlingerne om de nye regler går nu i gang mellem kommissionen, medlemslandene og parlamentet.

Flere af medlemmerne af Europa-Parlamentet er bekymrede. Blandt dem er Socialdemokratiets EP-medlem Ole Christensen, der skriver følgende på Facebook:

”Det kan komme til at udfordre opbakningen til det danske dagpengesystem og den danske arbejdsmarkedsmodel, og derfor stemte jeg også imod forslaget i beskæftigelsesudvalget. Jeg har siden arbejdet benhårdt for at overbevise så mange af mine kollegaer som muligt til at stemme nej i dag. Men sådan gik det desværre ikke og 345 stemte for, 287 imod og 24 afstod fra at stemme.

placeholder

En anden parlamentskollega Christel Schaldemose (S) kalder det "en potentiel bombe under det danske dagpengesystem".

Også hos fagforeningen 3F vækker ordningen også bekymring.

"Dette forslag vil desværre gøre det let for rigtig mange at udnytte det danske dagpengesystem. Vi har nogle meget lukrative ydelser i forhold til andre EU-lande, og der kunne man godt frygte det vil føre til et misbrug, som vil sætte systemet under pres", forklarer Eva Obdrup, forretningsordfører i 3F’s a-kasse til Fagbladet 3F.

Bomberetorikken går igen hos Verner Sand Kirk fra Danske A-kasser: "I princippet kan man som arbejdsgiver jo kunne sende en masse østeuropæere op i busser, og lade dem arbejde som jordbærplukkere i to dage. Hvorefter de vil kunne rejse hjem igen til deres hjemland og leve som grever og baroner for de danske dagpenge", siger Verner Sand Kirk til Fagbladet 3F.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet