Lykketoft: Corydon forstod ikke, hvor stor skade han gjorde på Socialdemokratiet

Bjarne Corydons neoliberale politik var ved at køre Socialdemokratiet i afgrunden, lyder det fra Mogens Lykketoft i ny bog.
Det var tæt på at blive fatalt for Socialdemokratiet, at Helle Thorning-Schmidt (S) som statsminister deponerede al sin dømmekraft i økonomisk politik hos Bjarne Corydon, der ukritisk deponerede sin dømmekraft hos regnedrenge og neoliberale frontløbere i Finansministeriet.

”Og med dem, blev fortaler for et bizart apolitisk fænomen, han kaldte ”nødvendighedens politik”.

Sådan lyder det bramfrit fra Mogens Lykketoft i en ny erindringsbog, når han beskriver den tidligere socialdemokratiske finansminister, som i dag er chefredaktør på Dagbladet Børsen.

”Jeg tror aldrig, Corydon kommer til at forstå, hvor langt han var for at ramme skiven, og hvor stor skade han gjorde på vort parti ved helt konsekvent at forfægte den tilpasning til neoliberal politik, som har slået bl.a. det hollandske og tyske socialdemokrati helt i jorden,” skriver Mogens Lykketoft i bogen.

Omskolet af finansens neoliberale topfolk

Mogens Lykketoft skoser blandt andet Bjarne Corydon, der blev finansminister efter valget i 2011, for ikke at tage et opgør med Finansministeriets embedsmænd og regnemodeller, men helt ukritisk at overtage embedsmændenes neoliberale tankegang.

”Corydon var på forbløffende kort tid blevet omskolet af Finansministeriets neoliberale topfolk. Hans fokus på nye besparelser var overvældende og uhyre detaljeret,” skriver Lykketoft og hæfter sig blandt andet ved, at Corydon synes at det var for dyrt at have folk til at gå rundt med salgsvognen i Intercitytogene.

Corydon var drevet af en efter min mening totalt skør idé

Mogens Lykketoft skriver, at han havde flere møder med Corydon i begyndelse af regeringsperioden, hvor han selv ytrede sin stigende bekymring, men uden held:

”Corydon var drevet af en efter min mening totalt skør idé om, at han ved at overtage væsentlige dele af Venstres politik kunne drive dem så meget til højre, at de tabte terræn til os.”

Lykketoft konstaterer, at teorien blev efterprøvet i praksis, men at den ikke gav de ventede resultater. En slags modstykke til Venstres trick med at simulere opbakning til velfærdssamfundet i valgkampe.

”Forskellen mellem Venstre og Corydon, er, at det aldrig har været andet end forstillelse og bedrag i Venstres omsorg for velfærdssamfundet, mens Corydon i fuld alvor kopierede Venstres politik.”

Fremelskede ’eftersnak og spytslikkeri’

Mogens Lykketoft kritiserer også hvad han betegner som Helle Thorning-Schmidt og Bjarne Corydons ’misforståede opfattelse af loyalitet’, som satte sit præg på den socialdemokratiske folketingsgruppe.

Ifølge ham, så bestod den slags loyalitet i at, ”enhver afvigelse fra partiets kurs, som de uvist af hvilken grund besluttede, skulle accepteres uden tøven og debat. Det fremelskede tavshed og i nogle tilfælde eftersnak og spytslikkeri, da alt andet kunne skade karrieremulighederne.”

Jeg blev grebet af den følelse, at mit gamle parti havde været udsat for en fjendtlig overtagelse

Han skriver, at han følte at han til sidst stod alene med kritikken, fordi han som folketingets formand var den eneste, der ikke bare kunne fjernes.

”Jeg blev grebet af den følelse, at mit gamle parti havde været udsat for en fjendtlig overtagelse med henblik på dets nedlæggelse. Det var både identiteten og vælgeropbakningen, der var ved at forsvinde.”

Den eneste pæne ting, som Mogens Lykketoft har at sige om Bjarne Corydon i sin nye selvbiografi er, at han, efter at Morten Østergaard overtog formandsposten hos de radikale, uden held dog, forsøgte at bløde op på dagpengestramningerne.

Helle manglede retning

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt er en anden af dem, som Mogens Lykketoft langer ud efter. Han kalder hende blandt andet 'fejlcastet' og kalder hendes regeringsperiode for 'en tragedie for Socialdemokratiet.

Han skriver, at han ikke har noget personligt imod Thorning, og at det var en succes at hun blev den første kvindelige statsminister, men:

"Det er stadig gådefuldt, hvad hun ville med at være statsminister. Jo, hun var engageret i det europæiske og ville gerne være centralt til stede i EU. Hun glædede sig, som vi alle ville gøre, over at mødes med Obama i det ovale værelse, og hun havde grin af selfien med ham og Cameron til Mandelas bisættelse. Men der var absolut ingen rød tråd i den hjemlige politik," skriver han.

Helle Thorning-Schmidt har dog ikke meget tilovers for Mogens Lykketofts kritik.

"I over 25 år har Mogens sagt utroligt negative ting om først Svend, så Poul og nu mig. Måske siger det mere om ham end om os," siger hun i en skriftlig kommentar til DR med henvisning til de to andre forhenværende S-formænd Svend Auken og Poul Nyrup Rasmussen.

Mogens Lykketofts erindringer ’Erindringer – holdning og handling’ udkommer den 2. oktober.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Mon Mette Frederiksen har forstået hvor stor skade, hun har påført syge og forkrøblede danskere med den forhadte reform fra 2013?
Har Lykketoft?

Mon Mette Frederiksen har forstået hvor stor skade, hun har påført syge og forkrøblede danskere med den forhadte reform fra 2013?
Har Lykketoft?

I S-R regeringsgrundlaget blev aftalt, at den borgerlige regerings økonomiske politik skulle videreføres. De radikale er svære at holde af. Men den socialdemokratiske folketingsgruppe accepterede jo dette regeringsgrundlag. Så stop dog det endeløse mobberi af Helle Thorning og Bjarne Corydon. Under de givne politiske vilkår klarede de og de øvrige S- ministre finanskrisen ganske godt. Og alle socialdemokrater er så forhåbentlig blevet klogere i forhold til hvad de radikale er for en underlig størrelse. Med S hilsen Lars Runo Johansen.

Annonce