Annonce

Måling: Vælgerne glemmer en møgsag - men tilgiver ikke regeringen

Regeringen har kun ét godt kort på hånden, viser dagens måling. Men det kan snart forsvinde.
Foto: Lars Peuckert/Trane Media
Lars Løkke Rasmussen (M), udenrigsminister
Er man vant til at sætte sit kryds ved liste Å, er der nu grund til at ånde lettet op.

I hvert fald hvis dagens meningsmåling foretaget af Voxmeter for Ritzau står til troende. Den tildeler nemlig Alternativet 2,5 procent af stemmerne og fire mandater, hvilket må være noget af en lettelse for partiet, som i de to foregående målinger var dalet under spærregrænsen og altså stod til at ryge helt ud af Folketinget.

Alternativets nylige nedgang i målingerne kom i kølvandet på en intern konflikt i partiet, som kulminerede i folketingsmedlemmet Theresa Scavenius’ exit fra først folketingsgruppen og dernæst partiet. Men nu ser det altså ud til, at vælgerne er ved at have tilgivet den sag.

Kamp om andenpladsen

Dagens måling giver Socialdemokratiet næsten samme opbakning som sidste uges måling og kun 22,8 procent svarende til 40 mandater, hvilket er færre end de har fået ved noget valg efter juni-grundloven.

I dagens måling er det SF, der vinder den kamp.

På trods af den store tilbagegang siden valget er der dog ingen, der kan konkurrere med dem om titlen som Danmarks største parti. Til gengæld er der kamp om titlen som det næststørste.

De seneste uger har der nemlig været målinger, hvor Liberal Alliance overtog SF’s plads som det næststørste parti - vel at mærke mere grundet fremgang for Liberal Alliance end tilbagegang for SF.

Moderaterne går 1,1 procentpoint frem fra sidste uge

I dagens måling er det SF, der vinder den kamp. De står som i sidste uge til 23 mandater. Liberal Alliance bider dem i haserne og ligger - også uændret fra sidste uge - til 22 mandater. Det er en fremgang på otte mandater og næsten fem procentpoint siden valget for hvert af de to partier.

Moderaterne bærer regeringen

SVM-regeringen står i målingen til kun 71 mandater, hvilket ligner de sidste mange ugers målinger, hvor regeringen også har stået til en meget stor tilbagegang siden valget.

Venstre stod i sidste uge til 19 mandater, men ligger nu på 16 mandater og kun 9,3 procent af stemmerne. Det er syv mandater færre, end stemmeurnerne gav dem for et år siden. Noget tyder altså på, at den store utilfredshed, mange i landbruget har haft med regeringens planer om en ny klimaafgift, slår igennem i dagens måling.

Moderaterne går 1,1 procentpoint frem fra sidste uge og står med 15 mandater kun et enkelt mandat under valgresultatet. Dermed gentager dagens måling et mønster, man har kunnet se i målingerne næsten siden SVM-regeringens fødsel. Nemlig at Moderaterne holder skansen, mens vælgerne fosser væk fra både Socialdemokratiet og Venstre.

Danmarksdemokraterne er stadig dominerende

Det er dog ikke til at sige, om Moderaterne kan blive ved med at holde skansen på samme imponerende vis. Onsdag kunne Zetland afsløre, at udenrigsminister og formand for Moderaterne Lars Løkke Rasmussen muligvis har forsøgt at give investeringsfonden Copenhagen Infrastructure Partners særlige fordele.

De resterende partier ligger stabilt

De Konservative står til 4,9 procent af stemmerne og som de sidste mange uger til ni mandater og altså til et enkelt mandats tilbagegang siden sidste valg.

På den nationalkonservative fløj sker der ikke de store bevægelser for tiden. Danmarksdemokraterne er stadig dominerende på 8,6 procents opbakning og ligger med sine 15 mandater ét mandat over valgresultatet. Det er et enkelt mandat mindre end i sidste uges måling, men overordnet omtrent på niveau med de nyligste målinger. Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige scorer begge kun seks mandater i dagens måling, hvilket ikke adskiller sig nævneværdigt fra de seneste ugers målinger.

De Radikale ligger som i sidste uge til de præcis samme syv mandater, som de fik ved valget i 2022. Enhedslisten står til 12 mandater, hvilket er tre mandater over valgresultatet. De har dog en lille tilbagegang fra sidste uge, og indtil videre kan det ikke ses, at deres nye politiske ordfører, Pelle Dragsted, skulle have givet partiet yderligere medfart i målingerne.

Målingen baserer sig på interview med 1005 vælgere. Den maksimale statistiske usikkerhed for hvert parti er 2,6 procent.

Studentermedjælper på Netavisen Pio. Studerer statskundskab ved Københavns Universitet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg synes nu at det værste er, at der ikke er nogen væsentlige grunde til at stemme til folketingsvalgene mere.
Vi kører rundt i samme surdej som vi har gjort i årevis. Diverse regeringer har solgt vores beslutningsmuligheder til EU og forskellige internationale konventioner, og de kludrer i løsningerne af de få hjemlige problemer som de k u n n e løse, senest boligbeskatningen.

I forhold til regeringens resultater er 71 mandater imponerende.

Ved landtags-valgene i Hessen og Bayern var vælgerne på krigsstien, men de styrende partier blev belønnet!

Og verden kører videre!

Men grundtonen i den politiske tilgang satte vælgerne i bevægelse!

Med hele 12 partier i Danmark er jordrystelserne fra alverdens bevægelser for længst krystalliseret i klima, det grønne, integration, krig, metoo, atomkraftværker, energi, osv.

Er du i tvivl så læs valgresultaterne fra Hessen og Bayern!

Et næsten totalt eroderet Socialdemokrati!

Mette Frederiksen har en mission ikke i EU, ikke i NATO, men som spindoktor for SPD downunder!

Ved landtags-valgene i Hessen og Bayern var vælgerne på krigsstien, men de styrende partier blev belønnet!

Og verden kører videre!

Men grundtonen i den politiske tilgang satte vælgerne i bevægelse!

Med hele 12 partier i Danmark er jordrystelserne fra alverdens bevægelser for længst krystalliseret i klima, det grønne, integration, krig, metoo, atomkraftværker, energi, osv.

Er du i tvivl så læs valgresultaterne fra Hessen og Bayern!

Et næsten totalt eroderet Socialdemokrati!

Mette Frederiksen har en mission ikke i EU, ikke i NATO, men som spindoktor for SPD downunder!

Regeringen har kun ét godt kort på hånden og hun kan snart forsvinde!

Spørgsmålet er om hendes tyske er godt nok!

Inger Støjberg forstår om nogen jysk!

Det er nok helt almindeligt, at der bliver flyttet nogle krydser ved valgene. Himlen kan jo se mere blå ud hos naboen, men er det nok? Får man så alt der, og hvem tror på det? Tænk jer godt om. Er vi virkelig så farveblinde. Jeg behøver vel ikke minde jer om, at en pose penge kan bruges til meget. Er der flere partier i en regering, og alle skal have lidt af kagen. Sådan er min husholdning også, så derfor bliver alle mine ønsker ikke opfyldt. Vil man have indflydelse, må man være med. det kan være fagforening partiforenig region osv