De fortæller, at ordrebøgerne er fyldt op, og vi skal tilbage til tiden før 2008, før det gik lige så godt. Men samtidig er de også bekymret for, at hvis de ikke får den kvalificerede arbejdskraft meget snart, så kan det betyde, at de må sige nej til ordrer, og opsvinget bliver bremset. Det er en opbremsning, der vil få store økonomiske konsekvenser. Som samfund risikerer vi at miste milliarder af kroner.
En opgørelse fra AE-Rådet viser, at vi i 2025 kommer til at mangle 30.000 faglærte i jern- og metalindustrien, og hvis vi ikke gør noget ved dette, så vil det koste op mod 26 milliarder kroner i tabte produktionsindtægter. Når virksomheder siger nej til ordrer, fordi de ikke har den fornødne arbejdskraft, risikerer det på sigt også at betyde, at virksomhederne overveje at flytte ud af landet. Dansk Metals tillidsmandsundersøgelse viser eksempelvis, at 10 procent af industriens virksomheder allerede i dag overvejer udflytning pga. mangel på kvalificeret arbejdskraft.
Når jeg taler med vores lokalafdelinger, så siger de, at de nærmest ikke har nogen ledige medlemmer. På landsplan ligger Dansk Metals ledighed på 2,6 procent, og mange af vores lokalafdelinger er nede på en ledighed på en halv procent! Vi har ikke en stor reserve af arbejdsløse faglærte, vi bare skal have i sving og på den måde kan løse problemet.
Forklaringen på, at vi mangler faglært arbejdskraft, er egentlig meget simpel. I perioden 2011 til 2016 uddannede vi 1.500 industriteknikere. I samme periode gik 4.500 industriteknikere på pension eller efterløn.
Stop nedskæringerne i erhvervsskolerne
Det siger selv, at hvis vi skal skaffe den kvalificerede arbejdskraft, så skal tallet af nyuddannede væsentligt op. Det kræver bl.a., at flere virksomheder tager deres del af ansvaret og uddanner flere lærlinge. Samtidig må de også gøre sig mere attraktive, så flere unge mennesker vælger at tage en erhvervsuddannelse og ser de gode muligheder, man har med et svendebrev i hånden.
Politikerne har også et ansvar her. Det handler i første omgang om, at de stopper med at skære ned på erhvervsskolerne. Ved finanslovsforhandlingerne har man lagt op til at skære ned for over 300 millioner kroner alene næste år. Det hænger naturligvis ikke sammen med den virkelighed, hvor virksomheder skriger på faglært arbejdskraft.
Det er naturligvis meget alvorligt, og det kommer til at koste os både kroner og job, hvis ikke vi finder løsninger med det samme!
Kasper Palm er faglig sekretær i Dansk Metal.
Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.