Annonce

Meningsmåling: Rekordstort forspring til rød blok. Stram Kurs over spærregrænsen

Der er fortsat fremgang til partierne, der vil af med Lars Løkke. DF fortsat i frit fald efter Rasmus Paludan er blevet opstillet, viser ny måling.
Hvis der var folketingsvalg i dag, så ville partierne til venstre for midten få 99 mandater. Det viser den nyeste meningsmåling fra Voxmeter, som blev offentliggjort mandag.

55 procent af vælgerne vil støtte et af partierne i rød blok, mens kun 39,9 procent vil stemme på enten et af de nuværende regeringspartier eller Dansk Folkeparti.

Derudover stiller både Kristendemokraterne, Nye Borgerlige, Stram Kurs og Partiet Klaus Riskær Petersen op, men det er kun Stram Kurs, der ifølge målingen står til at komme ind med 2,4 procent af stemmerne. Det vil give partiet med den racismedømte partileder fire mandater i Folketinget.

Med både Nye Borgerlige og Stram Kurs i målingen, er det især Dansk Folkeparti der går tilbage, og det gør det meget vanskeligt for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) at fastholde magten efter valget.

Dansk Folkeparti står i målingen til kun 12,2 procent af stemmerne. Det er en tilbagegang på hele 8,9 procentpoint i forhold til valget og det vil betyde, at partiet vil miste 15 ud af de 37 mandater som kom ind i 2015.

12,2 procent er det laveste som Dansk Folkeparti er blevet målt til en Voxmeter-måling i syv år og holder det til valgdagen, så vil være partiets dårligste valgresultat siden folketingsvalget i 2001.

Nye partier svære at måle

Mens målingen er gode nyheder for Stram Kurs, så er der omvendt tilbagegang til en anden højrefløjspolitiker, nemlig Pernille Vermund og hendes parti Nye Borgerlige, der tager et ordentligt dyk.

Nye Borgerlige er med 0,9 procent af stemmerne langt fra spærregrænsen på to procent. Det er 1,6 procentpoint mindre end for bare en uge siden, hvor partiet stod til at komme ind.

Klaus Riskær Pedersen, der blev opstillingsberettiget tilbage i februar, er til gengæld gået helt i stå. I denne måling står den bedrageridømte finansmand til 0,2 procent af stemmerne.

Men det skal med, at det almindeligvis er ganske svært for meningsmålingsinstitutterne at måle nye partier, fordi man ikke har nogen tal at korrigere med. Særligt de partier, der er helt nyopstillede, fordi de i en periode har nyhedens interesse, indtil vælgerne finder ud af, hvad de står for.

Fremgang til alle – bortset fra Uffe

Både SF, Enhedslisten og de radikale står alle til en pæn fremgang på hver fem mandater, mens Socialdemokratiet står til at få to ekstra.

Socialdemokratiet står til 27,5 procent af stemmerne, hvilket betyder at Mette Frederiksen og hendes partifæller fastholder positionen som Folketingets største parti.

Som det eneste af partierne til venstre for midten, så er der tilbagegang til Uffe Elbæk og Alternativet. Partiet står til 3,2 procent, hvilket er en tilbagegang på 1,6 procentpoint i forhold til valget. Det betyder, at Alternativet står til at miste tre ud af de ni mandater, som partiet fik ved valget i 2015.

Alternativet har tidligere sagt, at de ikke ville være en del af rød blok og i stedet pegede på Uffe Elbæk som statsminister, men for nylig sagde Uffe Elbæk, at han regnede med, at det scenarie er temmelig usandsynligt.

Valget skal senest finde sted 17. juni, men Lars Løkke Rasmussen kan udskrive valg når som helst.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet