Messerschmidt: ”Nu har jeg da en brændende lyst til at få lidt gris på kortet”

Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti kritiserer selskabet Nets for ikke at ville acceptere billeder af svin på Dankort
Foto: Pressefoto
Partiformand Morten Messerschmidt (DF).
Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti kritiserer selskabet Nets for ikke ville tillade danskerne at få billeder af svin på deres Dankort.

Kritikken kommer, efter B.T. har berettet, at Jesper Glerup ikke må få et billede af stegt flæsk med persillesovs på sit Dankort, fordi det ifølge kortudstederen kan virke stødende. Jesper Glerup havde ønsket, at billedet af stegt flæsk med persillesovs - der blev kåret som Danmarks nationalret af daværende fødevareminister Dan Jørgensen (S) i 2014 - skulle pryde det kort, der var tilknyttet hans madkonto, så han let kunne genkende kortet i sin 'Apple Pay'-app.

Det virker som et noget overdrevet og misforstået hensyn

”Jeg er rimelig målløs over, at bankerne eller Nets kan finde et billede af den danske nationalret, stegt flæsk, anstødeligt," siger regeringspartiets udlændinge- og integrationsordfører, Christian Rabjerg Madsen til Netavisen Pio. "Det virker som et noget overdrevet og misforstået hensyn til mennesker, der af religiøse eller andre årsager ikke spiser svinekød."

Monopolmisbrug

Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, kalder det for "monopolmisbrug", fordi Nets de facto har monopol på betalingskort.

"De misbruger deres monopol, når de har sådan en puritansk krænkelseskultur, ja nærmest krænkelsessyge, hvor man ikke engang kan få et billede af det, som Dan Jørgensen har kåret som nationalretten,” siger Morten Messerschmidt til Netavisen Pio. ”Det vidner om, at der er noget fuldstændig galt. Derfor må vi overveje, om monopolet ikke bør brydes, så der er kommer andre, og flere, spillere på banen. Hvis der nu kom en anden spiller på banen, som ikke er ejet af en international kapitalfond (Nets er ejet af den amerikanske kapitalfond Hellman & Friedmann, red.), så kan det være, at denne ville være lidt mindre fintfølende og godt kunne se et par grissebasser på kortet.”

Når Jesper Glerup kortdesign blev afvist, skyldtes det følgende begrundelse:

”Kortet må ikke indeholde anstødelige eller provokerende billeder eller religiøse, racistiske eller politiske budskaber/personer i form af billeder, symboler eller grafik (f.eks. militær, jagt, voldelige situationer, kampsport m.v.). Det valgte kortdesign kan virke anstødelig på andre kulturer internationalt. Risikoen er f.eks., at du får inddraget dit kort.”

Den generelle anvisning er, at billeder af grise eller svinekød ikke godkendes

Nets pressechef har efterfølgende i et skriftligt svar til B.T. forklaret, at hvert enkelt billede vurderes individuelt, ”men den generelle anvisning er, at billeder af grise eller svinekød ikke godkendes, da disse motiver i visse befolkningsgrupper eller lande kan have en særlig religiøs betydning.”

Frit valg af kort

I og med Nets er et privat firma, er der politisk ikke ret meget, nogen kan gøre for at få firmaet til at ændre retningslinjer. Morten Messerschmidts løsning er derfor at skabe bedre konkurrence på markedet for betalingskort. Hvilket Dansk Folkepartis næstformand forudser vil føre til, at andre selskaber vil være mindre restriktive i forhold til, hvad der må være – og ikke være – på deres betalingskort.

Der skal være nogle konkurrenter

”Det lette, og populistiske, ville selvfølgelig være at sige, at vi vil pålægge dem at bringe grissebasser, ” siger Morten Meserschmidt. ”Men det vil af en stribe årsager være ufremkommeligt, for man kan ikke på den måde detailregulere virksomheders ageren. Den fremkommelig måde er at sige, at der skal være nogle konkurrenter."

Dansk Folkepartis næstformand har allerede overvejet, hvad han vil have på sit betalingskort: Andouilette (en fransk pølse tilberedt af svineindvolde).

”Nu har jeg da en brændende lyst til at få lidt gris på kortet og derfor må vi sørge for at få et frit marked, hvor man kan vælge det.”

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Provokerende kan man altid være som MM, nej der skal ikke grise på noget kort.

Helle. Det synspunkt må du uddybe. Jeg ved ikke hvem der provokerer mest, Nets eller MM.

Ja, det må jeg også sige. Uanset hvor lidt man evt. bryder sig om Morten Messerschmidt, så er det altså ikke ham, der er galt på den her.

Hvis man helt oprigtigt mener, at et billede af vores lands nationalret falder indenfor kategorierne "anstødelige eller provokerende billeder eller religiøse, racistiske eller politiske budskaber/personer", så har man da fuldstændig tabt sutten.

Udvis Nets gennem et af udrejsecentrene og lad Nationalbanken overtage Dankortet

Enig Otto
Og rul så bank loven fra 94 tilbage så bankerne igen bliver en del af vores infrastruktur, og ikke mælke skål for de fede hankatte.
HC Baun.

Annonce