Metaltrykkeri beklager sig på TV – men har ikke slået stillinger op

Direktør Stig Nalbandian klager over mangel på arbejdskraft – og ønsker sig en lavere beløbsgrænse. Men Metal står klar med metaltrykker til virksomheden
Direktør Stig Nalbandian fra Olsen Metaltrykkeri i Rødovre mangler akut specialiseret arbejdskraft i form af metaltrykkere. Derfor støtter han en nedsættelse af beløbsgrænsen for lønmodtagere uden for EU fra 418.000 til 330.000 kroner, som foreslået af regeringen.

Det vil betyde, at Rødovre-virksomheden f.eks. vil kunne få metaltrykkere fra Kina og Indien. Det var melodien i et TV-indslag i TV2 Nyhederne onsdag aften den 3. oktober.

Men virkeligheden ser noget anderledes ud, når man trænger bag facaden på endnu en klagesang fra en arbejdsgiver, der brokker sig over mangel på arbejdskraft i medierne.

Virksomheden har ikke pt. opslået ledige stillinger på Olsen Metaltrykkeris hjemmeside.

Hos Metal Hovedstaden oplyser man, at virksomheden kun har opslået ét job på Metal JobService i perioden 1. januar 2017 til dags dato. I foråret søgte virksomheden en lagermedarbejder. Metal Hovedstaden kan også oplyse, at virksomheden ikke har henvendt sig til Metal Hovedstaden og klaget sin nød:

Vi har intet hørt fra Stig Nalbandian og virksomheden

”Vi har intet hørt fra Stig Nalbandian og virksomheden. Hvis han var kommet til os, havde vi straks sat alt ind på at skaffe virksomheden den ønskede arbejdskraft. Vi havde med det samme lavet en national søgning for virksomheden. Det havde været helt-helt oplagt at kontakte os,” understreger formanden for Metal Hovedstaden, Henrik Stilling, over for Netavisen Pio.

Metalformanden ærgrer sig ekstra meget, fordi afdelingen normalt har et godt samarbejde med Olsen Metaltrykkeri.

Hos Metal Fjordbyerne ærgrer man sig endnu mere. For her har man lige præcis en af den slags medarbejdere, som Stig Nalbandian efterlyste på nationalt TV.

”Vi har en metaltrykker, der netop er blevet ledig. Det fortalte vi selvfølgelig Olsen Metaltrykkeri allerede dagen efter TV-indslaget. Og medlemmet har fremsendt sit CV til virksomheden. Men indtil nu har medlemmet intet hørt,” siger næstformanden for Metal Fjordbyerne, Mads Kofoed, til Netavisen Pio.

Vi har en metaltrykker, der netop er blevet ledig

Direktør bekræfter manglende kontakt

Metalafdelingen oplyser, at medlemmet er blevet ledig for nylig, fordi metalvirksomheden Teodan i Jyderup har mistet ordrer:

”Den pågældende er uddannet automekaniker, men har de sidste tre år betjent en drejebænk. Så han er tillært – opkvalificeret – metaltrykker. Hvis der skal lidt opkvalificering til, så betaler kommunen gerne regningen. Det er slet ikke noget problem,” mener Mads Kofoed.

Stig Nalbandian bekræfter over for Netavisen Pio, at han ikke ”formelt” har kontaktet Metal Hovedstaden, før og i tiden op til han gik på TV2 – og at virksomheden hidtil har haft held til at skaffe den nødvendige arbejdskraft via eget netværk og ved at uddanne egne lærlinge. Af samme grund har virksomheden ikke haft for vane at opslå ledige stillinger via jobopslag.

”Men det glæder mig da, hvis vi via hjælpen fra Dansk Metal kan få en ekstra metaltrykker. De hænger bestemt ikke på træerne længere. Metaltrykker er et meget lille, specialiseret fag, som ikke længere har sin egen uddannelse, men som i dag er lagt ind som speciale under industritekniker-uddannelsen,” siger Stig Nalbandian til Netavisen Pio.

Men hvorfor gik du på nationalt TV og klagede over mangel på specialiseret arbejdskraft, før du foretog dig det måske allermest oplagte: Kontaktede Metal Hovedstaden?

Hvis det ender med, at jeg får en ekstra metaltrykker, så kan man sige, at du får ret i din kritik

”Hvis det ender med, at jeg får en ekstra metaltrykker, så kan man sige, at du får ret i din kritik. Så lad os nu se. Vi er meget interesserede i at tale med manden.”

Direktør utilfreds med TV-indslag

Direktør Stig Nalbandian er i øvrigt ikke særlig tilfreds med TV2-indslaget:

”Jeg kom til at fremstå meget unuanceret. Hvis det viser sig, at jeg ikke kan få danske metaltrykkere, jamen så er jeg interesseret i at få en tysk metaltrykker. Eller en metaltrykker fra et andet naboland. Vi har før haft en metaltrykker, der kom fra Norge. Vi kikker også gerne ned i Europa. Og så er jeg helt med på, at vi selv har et ansvar for at uddanne vores folk. Af samme grund har vi fire lærlinge. De ting ville jeg meget gerne have haft med i indslaget, men det røg alt sammen ud,” siger Stig Nalbandian.

Direktøren er irriteret over, at TV2 tilsyneladende alene var ude efter en vinkel, der passede til regeringens forslag om nedsættelse af beløbsgrænsen:

”Jeg kalder det twitter-TV. Indslaget skal presses ind i en bestemt skabelon. Alt andet skæres væk. Mit synspunkt er, at man først skal søge nationalt, så på EU-plan og så eventuelt uden for EU. Og så har man som virksomhed et ansvar for at uddanne og opkvalificere egne folk. Af samme grund har vi fire lærlinge. For mig handler det her ikke om at få billig arbejdskraft fra Indien og Kina. For mig handler det især om, hvordan vi herhjemme sikrer, at der fortsat er folk, der kan og vil de små, specialiserede fag. Men det interesserede overhovedet ikke TV2,” fortæller Stig Nalbandian, der er medlem af Metalindustriens Uddannelsesudvalg.

Ensidige arbejdsgiver-indslag

Ejerne/direktørerne hos virksomhederne Horsens Murer Service, Jema Agro i Bjerringbro, maskinfabrikken Kimas i Kolding og Skyways Technics i Sønderborg har alle i aktuelle indslag og artikler hos TV2, DR, Børsen og JyskeVestkysten klaget over mangel på arbejdskraft.

Netavisen Pio har i en stribe artikler påvist, at alle de nævnte arbejdsgivere har forsømt at kontakte den relevante/de relevante fagforeninger og opslå stillingerne i officielle jobopslag, før de klagede over påstået mangel på arbejdskraft i medierne. I alle tilfældene har fagforeningerne været i stand til at anvise arbejdsgiverne arbejdskraft.

I alle de nævnte tilfælde har medierne kritikløst og ensidigt viderebragt arbejdsgivernes oplysninger om påstået mangel på arbejdskraft. Oplysninger, som viser sig at være forkerte eller meget mangelfulde.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce