Virksomhedsejer: En fejl, at vi ikke har kontaktet 3F

Virksomheden Skyways Technics skriger på faglært og ufaglært arbejdskraft, men virksomheden har ikke kontaktet 3F Aabenraa, der kan tilbyde mere end 300 ledige
”Skyways Technics skriger på arbejdskraft og ser udlandet som en løsning”, lød den dramatiske overskrift i JyskeVestkysten i søndags.

Virksomhedens direktør, Benjamin Nielsen, sang den velkendte sang om udbredt mangel på arbejdskraft:  

”Lige nu er vi vel knap 20 procent færre i forhold til det, der er opgaver til. På den lange bane vil vi komme til at skulle ansætte måske 80 til 100 folk, men de sidste par år har vi haft mere end svært ved at få folk. Det gælder både faglærte med de rette kompetencer, men også ufaglærte der kan hjælpe flymekanikerne. Feltet af brugbare er simpelthen skrumpet markant ind,” siger Benjamin Nielsen til JyskeVestkysten.

Det gælder både faglærte med de rette kompetencer, men også ufaglærte der kan hjælpe flymekanikerne


JyskeVestkysten noterer samtidig, at direktøren er begejstret over regeringens udspil om at gøre det nemmere for virksomheder at hente arbejdskraft i udlandet. Blandt andet ved at sænke beløbsgrænsen for løn til medarbejdere uden for EU fra 418.000 til 330.000 kroner om året (inklusiv pension).

JyskeVestkysten stiller ingen kritiske spørgsmål til direktøren, foretager ingen kontrol af direktørens påstande, ingen journalistisk opringning til den lokale fagbevægelse.

3F Åbenrå: ”Vi har 300 ledige”

Det er helt korrekt, at der er mangel på flymekanikere og andre fly-specialister i området. Det bekræfter formanden for Metal Sønderborg, Jesper Lund, over for Netavisen Pio. Den lokale Metal-formand påpeger, at han flere gange har opfordret lokale arbejdsgivere som Skyways Technics til at tage flere flymekaniker-lærlinge.

Men hos 3F i Aabenraa, der også dækker Sønderborg-området, har man svært ved at genkende direktørens fremstilling af manglen på ufaglærte:

”Det er den sædvanlige melodi: Virksomheden mangler arbejdskraft af al mulig slags. Og hver gang man går det efter, så viser det sig, at det i al fald ikke er ufaglært arbejdskraft, man mangler. Men derimod højst meget specialiseret arbejdskraft. Skyways har ikke opslået stillinger inden for det seneste år vedrørende ufaglært arbejdskraft. Skyways Technics har via jobopslag søgt to lagerarbejdere for 24 måneder siden. Men ellers har der ikke været jobopslag vedrørende ufaglærte,” siger formanden for 3F i Aabenraa, Kim Brandt, til Netavisen Pio.

”Og som vi har set det før: Virksomheden har ikke kontaktet os. Det havde ellers været oplagt, hvis virksomheden mangler ufaglærte. Vi har 300 ledige af alle slags, der gerne vil i arbejde,” understreger Kim Brandt.

Direktør: ”Vi vil meget gerne snakke med 3F”

Benjamin Nielsen erkender – over telefonen fra Dubai – at Skyways Technics ikke har kontaktet 3F:
”Det er nok en fejl. Vi har annonceret efter arbejdskraft – også vedrørende ufaglærte jobs, men vi har ikke været i kontakt med 3F, det må jeg erkende. Vi vil meget gerne snakke med 3F. Vi kontakter 3F i Aabenraa hurtigst muligt,” siger Benjamin Nielsen til Netavisen Pio.

Skyways Technics har netop ansat fire ufaglærte hjælpe-mekanikere og supportere, men kunne godt bruge mindst ti. De skal så trænes og uddannes, før de ”bliver aktive på flyene”.

Burde du ikke have gjort dit hjemmearbejde, før du talte med JyskeVestkysten?

”Hvad mener du. Hjemmearbejde? Hvad?”

Ja, havde det ikke været smartere, hvis du havde brugt tid på at ringe til 3F - i stedet for at bruge tid på JyskeVestkysten?

”Altså, det er jo ikke kun ufaglært arbejdskraft, vi søger. Vi søger rundt omkring i jobopslag. Så ansætter vi dem, vi synes, der er noget krudt i. Det er rigtig svært at få arbejdskraft i Danmark, og det er faktisk også rigtig svært inden for EU. Så spørgsmålet er jo, om man ikke skal se på områderne uden for EU. Det var mit ærinde i JyskeVestkysten. Feltet nu er meget, meget mindre end for fire-fem år siden. Vi har ikke været i stand til at hyre de antal folk, som vi har slået stillinger op til. Også inden for de ufaglærte,” siger Benjamin Nielsen.

Ufaglærte er blevet meget dyre

Direktøren understreger, at ønsket om lettere adgang til arbejdskraft uden for EU også handler om løn:

Tidligere kunne vi rekruttere ufaglærte til okay-priser, men i dag er der et løn-pres

”Og så ser vi også nogen lønforventninger inden for nogen grupper, som vi ikke kan honorere. Tidligere kunne vi rekruttere ufaglærte til okay-priser, men i dag er der et løn-pres. Det bliver simpelt hen for dyrt.”

Ud over Sønderborg har Skyways Technics også en afdeling for fly-reparation i Billund og afdelinger med salg af reservedele i Dubai, Malaysia og USA.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce