Klædt i knaldrød blazer og flankeret af røde faner zoomede statsministeren i sin 1. maj-tale ind på coronakrisen:
“Indtil nu har vi nået de mål, vi satte os. Vi har reddet menneskeliv. Vores sundhedsvæsen er ikke brudt sammen. Og hjælpepakkerne holder hånden under mange lønmodtagere, selvstændige og virksomheder,“ understregede statsministeren.
Mette Frederiksen kom ind på, hvordan corona-krisen har ramt rigtig hårdt rundt omkring i verden:
“Rundt om på jordkloden har tusinder mistet livet. Der er indført udgangsforbud. Sundhedssystemer er kollapset. Også herhjemme har sygdommen haft menneskelige og økonomiske omkostninger. Jeg føler med alle familier, der har mistet. Firmaer der er gået konkurs. Jer, der ikke længere har et arbejde,” sagde Mette Frederiksen, men understregede så, at heldigvis er meget også gået godt - og nævner tre forklaringer på det.
“Vi har været gode til at samarbejde,” er Mettes Frederiksens første bud:
“Som regering sagde vi til virksomhederne: Hold igen med fyresedlerne. Send i stedet medarbejdere hjem. Staten dækker en stor del af lønnen. Virksomhederne resten. Og medarbejderne selv. Ja, de bidrager med fem feriedage.”
Mette Frederiksen takkede fagforeninger, arbejdsgivere og et enigt folketing for hurtig enighed om “historisk store hjælpepakker”.
Aftalen om lønkompensation betyder, at foreløbigt omkring 150.000 lønmodtagere har undgået at få en fyreseddel:
Der er udbetalt ca. 6 mia. kr. i lønkompensation. Vi har hjulpet over 25.000 virksomheder
“150.000 mennesker har undgået en fyreseddel, fordi der er søgt om lønkompensation. De er sendt hjem med løn – men de har stadig et job. Der er udbetalt ca. 6 mia. kr. i lønkompensation. Vi har hjulpet over 25.000 virksomheder,” opregner Mette Frederiksen.
Noget andet vi har lært om os selv på grund af corona-krisen er, at “vi passer på hinanden”, understregede Mette Frederiksen i sin 1. maj-tale.
“Konfronteret med corona besluttede vi os for at handle. Vi nægtede at acceptere, at sygdommen bare spredte sig i befolkningen. Vi begyndte ikke først at regne på, hvad et menneskeliv koster,” lyder det fra S-formanden, der fortsatte:
“Vi insisterede derimod på, at i et velfærdssamfund. Der får man hjælp, når man bliver syg.
I Danmark lader vi ikke Fanden tage de sidste. Den tryghed, der ligger i at vide det. At du er ikke alene. Det er en tryghed, der giver mod.”
Den tredje ting vi danskere har lært af corona-krisen, er at “vi finder løsninger” - og det gør statsministeren stolt:
Jeg er imponeret over, hvor mange danskere der tager ansvar i den her situation
“Jeg er imponeret over, hvor mange danskere der tager ansvar i den her situation. Erhvervslivet omlægger deres produktion. Finder på nye koncepter. Det gør mig stolt.”
Statsministeren nævner at et ord favner det hele: “Samfundssind”:
“På en dag som 1. maj kan vi også kalde det noget andet: Solidaritet,” betoner statsministeren. Hun understreger i den forbindelse, at corona-krisen tager mest fra dem, der i forvejen har mindst:
På en dag som 1. maj kan vi også kalde det noget andet: Solidaritet
“Mange lønmodtagere har job, hvor man er mere udsat for smitte end andre. Jer, der er ældre eller svækkede. I bliver hårdest ramt af sygdommen. Og jer, der er ensomme eller kommer fra udsatte hjem. I betaler den største pris for, at vi ikke kan omgås hinanden, som vi plejer”.
Kommentarer
Solidariteten er der iværtfald ikke når det gælder kontanthjælps modtager der bliver straffet med 225 timers reglen, selv om det bliver svære og svære at finde job og især arbejdesløse 55-65 årige bliver det nu meget meget svære for.. Men de skal stadivæk betale 1000 kr i dummebøde.. og det er dem der har færest penge
Hallo Svend,Thomas,Avid Nielsen,..225 timers reglen blev ikke slettet for dem der er på den.. de betaler stadivæk 1000 kr i dummebøde hver månde ...men du skriver jo kun det du selv vil høre
Og jeg bruger det samme naven hver gang...og det burde være dig der skulle have en dummebøde for at være så dum.. og en dummebøde for at være så fræk og svinsk overfor alle der skriver her
... og du er en fej bedrager!