Annonce

Mette Frederiksen: Vi har en uløst opgave med de nedslidte

Afskaffelsen af efterlønnen har efterladt et hul for de nedslidte på arbejdsmarkedet, mener S og SF, der åbner op for differentieret pensionsalder.
Afskaffelsen af efterlønnen betydet, at der mangler en løsning for de mest nedslidte på arbejdsmarkedet. Det mener Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, der nu åbner op for en fleksibel eller diffentieret pensionsalder.

"Vi har en uløst opgave på pensionsområdet. Desværre var der et borgerligt flertal, som afskaffede efterlønnen. Det har bragt mange mennesker i en alvorlig klemme, fordi de ikke kan arbejde så længe, som man beder dem om,” siger Mette Frederiksen til Avisen.dk.

Efterlønnen var jo tænkt til, at man kunne trække sig tilbage, når man ikke kunne mere.

”Efterlønnen var jo tænkt til, at man kunne trække sig tilbage, når man ikke kunne mere. Vi har en opgave foran os, og jeg går selv og bruger meget tid på at tænke over, hvordan vi kan løse det her,” fortsætter Mette Frederiksen.

Flertal af danskerne støtter differentieret pensionsalder

Også SF's formand Pia Olsen Dyhr siger, at hun godt kan forstå, at mange lønmodtagere med hårde, nedslidende job er utilfredse med, at deres pensionsalder stiger og stiger.

”Det er helt urimeligt at kræve, at de bliver ved og ved. Derfor skal der tages meget mere hensyn til, at nogle er nedslidte før andre. Her er det oplagt at se på, hvilken type arbejde man har, og hvor længe man har været på arbejdsmarkedet, siger hun til Avisen.dk.

De to politikeres udtalelser bakkes ifølge en undersøgelse som Wilke har lavet for avisen.dk, op af et flertal i befolkningen: 73 procent af de adspurgte støtter en differentieret pensionsalder, mens 27 procent mener alle skal have den samme pensionsalder.

Behov for værdig tilbagetrækning

Hos Fødevareforbundet NNF, der organiserer 20.000 mennesker indenfor bager, slagter, mejeri, sukker- og chokoladeindustrien samt tobaksindustrien, er man glade for udmeldingen.

Her mærker man tydeligt konsekvenserne af det hårde, nedslidende arbejde. Blandt andet har hvert andet af forbundets medlemmer taget smertestillende medicin eller har haft behov for behandling for smerter på grund af arbejdet inden for en periode på tre måneder.

Vi skal have en særskilt ordning for de nedslidte, så de kan få en værdig tilbagetrækning

Så de to politikeres udmeldinger falder på et  tørt sted, lyder det fra Fødevareforbundet NNFs formand:

”Folk må gerne arbejde til de dør - det er jeg egentlig ligeglad med - men vi skal have en særskilt ordning for de nedslidte, så de kan få en værdig tilbagetrækning. Derfor glæder det mig, at Socialdemokratiet og SF nu kommer på banen omkring tilbagetrækning. Det betyder, at vi er kommet igennem med vores budskab om at der skal findes en løsning for de fysisk nedslidte, der har haft det hårdeste arbejde på arbejdsmarkedet,” siger Ole Wehlast til Netavisen Pio.

Håber på socialdemokratisk model

Ole Wehlast håber, at Socialdemokratiet vil inddrage fagforbundet i arbejdet.

”Vi håber meget, at Socialdemokratiet får lavet en model, og det arbejde bidrager vi meget gerne til og vi er åbne overfor at diskutere fleksibel tilbagetrækning.”

Fødevareforbundet NNF har sagt, at de mener, at man skal kunne gå på pension efter 40-41 år på arbejdsmarkedet, men at man ikke har en konkret model på hånden, men påpeger at det er op til et bredt flertal i Folketinget at finde en holdbar løsning.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Der er mere end EN opgave.Ulighed og skellet mellem rig og fattig øges med fattigdom der minder om
middelalder.Velfærd på retur.Alt der blev opbygget nedbrydes.Mistrivsel og afmagt har lagt sig som en skygge over de svageste borgeres liv. Har DANMARK efterhånden noget særligt at kunne promovere sig selv med ude i verden ? Udover "Den lille havfrue".