Annonce

Michael Dyrby forlader BT

Det skriver Dyrby selv på bt.dk - hans exit kommer efter flere dages heftig kritik
Michael Dyrby fik forleden lov til at fortsætte som chefredaktør på BT.

Det skete efter en alvorlig samtale med koncernchef hos Berlingske Media, Anders Krab-Johansen.

Koncernchefen anerkender, at Michael Dyrby nu - efter ni dage under jorden - dukkede op og erkendte, at han i sine mange år som mediechef på TV 2 var en del af TV-stationens sexistiske kultur, og at han havde fejlet ved ikke at gribe ind over for den. Dyrby erkendte også, at han havde haft "upassende forhold", at han havde "krænket", og at han havde været "magtfuldkommen".

Krab-Johansen konkluderede, at Michael Dyrby efter sin tid på TV 2 var blevet en anden og langt bedre udgave af sig selv, og at Dyrby ikke havde begået fejl i sin tid som chef på BT. Og derfor kunne Dyrby - med Krab-Johansens velsignelse - fortsætte som chefredaktør på BT.

"En chefredaktør må aldrig stå i vejen for sin egen udgivelse"

Men nu - et par dage senere - fratræder Michael Dyrby altså alligevel som chefredaktør på BT.

"En chefredaktør må aldrig stå i vejen for sin egen udgivelse," skriver Michael Dyrby på bt.dk. Her skriver han også, at han har meddelt koncernchef i Berlingske Media, Anders Krab-Johansen, at han fratræder sin stilling som chefredaktør på BT.

Han skriver videre, at BT altid har været en magtkritisk avis, der stiller magthaverne til ansvar. Men Dyrby mener nu ikke selv, at han har levet op til den standard, som BT normalt kræver af andre.

Dyrby skriver også, at hans bekendelser fra TV 2-tiden er blevet modtaget med mistro og raseri:

selvom alle udtrykker, at de ønsker en debat om kulturen, har raseriet taget over

"Jeg har i forbindelse med MeToo-debatten forsøgt at bekende min fortid på TV 2. Det er ikke blevet godt modtaget. Nærmest mistroisk. Debatten er vigtig, og selvom alle udtrykker, at de ønsker en debat om kulturen, har raseriet taget over."

Stopper efter flere dages heftig kritik

Dyrby forlader BT efter flere dages heftig kritik fra otte tidligere studentermedhjælpere på BT og andre kritikere.

De forstår ikke hvordan koncernchef Anders Krab-Johansen kunne lade Dyrby fortsætte som chefredaktør i lyset af de alvorlige klager, de har rejst mod en redaktør på avisen, som Dyrby sidste år var med til at frikende. Eneste konsekvens for den ledende medarbejder var, efter det oplyste, at denne fik en mundtlig advarsel.

En af de klagende tidligere studentermedhjælpere, Anne Louise Kragh Rühe, understreger, at deres klager har været genstand for en afsluttet intern undersøgelse i 2020.

Rühe fortæller til Politiken, at rapporten konkluderer, at den pågældende BT-redaktør udelukkende klarede frisag, fordi der i den interne rapport fra Berlingske ”bliver lagt vægt på, at beskederne er sendt uden for arbejdstid, og derfor kan der ikke sanktioneres på baggrund af dem.”

Her henvises til en række krænkende sms-beskeder, som den pågældende BT-redaktør har sendt til kvindelige studentermedhjælpere uden for arbejdstiden.

"Det er fordelen med jer studentermedhjælpere"

I en af sms’erne lyder det blandt andet:

“Det er fordelen med jer studentermedhjælpere, lige når man er på grænsen til at være for meget #MeToo, så stopper I alligevel og bliver udskiftet med en ny. Og ja, det må gerne opfattes som en trussel.”

I en anden sms-besked hedder det:

"Hvis du kan kravle ned på min ven, kan du også kravle op for mig."

En tredje sms-besked lyder:

Jeg piller kvinder fra hinanden, genopbygger dem og sørger derved for, at de vil gøre alt for mig

"'Og ja, det er min ting. Jeg piller kvinder fra hinanden, genopbygger dem og sørger derved for, at de vil gøre alt for mig."

En fjerde sms-besked har dette indhold:

"Enhver ved, at jeg primært bruger studentermedhjælper til at underholde mig - og at den underholdning nemt kan erstattes med en film eller lignende."

Alle fire sms-beskeder blev onsdag eftermiddag fremlagt i P1 Orientering, hvor Anne Louise Kragh Rühe og endnu en tidligere studentermedhjælper var i studiet for at fortælle om, hvordan dét de opfatter som sexisme, ikke er blevet tager alvorligt i Michael Dyrbys tid som chef på BT.

Redaktionelle ledere har en særlig forpligtelse

En anden skarp kritiker af Anders Krab-Johansens håndtering af personen Dyrby er Lisbeth Knudsen, der i snart en menneskealder har beklædt tunge poster i dansk presse.

På Twitter skrev hun torsdag:

"Redaktionelle chefer har en særlig forpligtelse til at være troværdige, praktisere åbenhed og ordentlig adfærd. Det kræver vi af politikere, topchefer alle andre med gyldne kæder. Mediesagerne lige nu er skadelige for hele branchens omdømme."

"Særpræget måde nu at gøre sig selv til offer på"

placeholder

 

Få minutter efter at nyheden om Michael Dyrbys BT-exit sprang sidst på eftermiddagen fredag udsendte Lisbeth Knudsen et nyt tweet, hvor hun skriver, at Dyrbys afgang er den eneste mulige udgang på sagen:

"Den eneste mulige udgang af hensyn til BT. Men særpræget måde nu at gøre sig selv til offer på: "Der er ikke plads til bekendelse, eftertanke og tilgivelse", skriver Dyrby til afsked. Hans bekendelse er ikke blevet godt modtaget. Nej, hvad kan man mon forvente?"

placeholder

 

Opdateret


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Tankevækkende at disse redaktører, der dagligt udgiver sig som korrekte sandhedsvidner, og korrekser alt og alle, viser sig som små-snuskede mennesker uden overblik.
Dyrby, Poul Madsen og Qvortrup m.fl. som dagligt ytrer deres frelste holdninger, er i bund og grund nogle små pjuskede individer, der bare vil spille kloge.

Jeg ville især inddrage Qvortrups personlige vendetta mod Mette Frederiksen i den ligning--

hans Jensen, så hold dog op med at læse de 'blå' nyhedsmedier og få så etableret et 'rødt'. Gad vide hvad I ville brokke Jer over hvis de ikke var.

Du mener at man skal nøjes med at læse PIO.
Man er da nødt til at være orienteret til begge sider af det politiske landskab, selv om medierne har en klar borgerlig overvægt.
Og hvorfor der ikke er et stort rødt medie ? Det har vi jo diskuteret, så det vil blot være en gentagelse.
På den anden side. Hvorfor læser du PIO ?

hans, det jeg skrevet tidligere, men jeg gentager gerne: for at være bredt orienteret og for at få belyst fra mere end en vinkel.
Dog må jeg sige at Piopio jo fx. slet ikke dækker emner som indvandrere/flygtninge/migranter og den væbnede bandekonflikt.

Jeg synes det er påfaldende hvor smukke, kønne og spændende de kvindelige journalister, redaktører og andre media personer er. Er disse kønne kvinder blevet valgt fremfor mænd og mere almindelig kvinder? Mænds seksualitet kan også misbruges til at få jobbet og forfremmelser. Måske er kvinderne blevet overrasket at det ulige magtforhold i et parforhold - hun giver sex og han modtager sex - ikke galt på TV2. Hun fik gode opgaver når hun havde givet sex. Men magtmisbrug, udnyttelsen og overgreb er forkert om det er seksuelle eller fratagelse af fædres deres forældre rettigheder.

Med fare for at få alle de korrekte efter mig, så vil jeg påstå at kvinder til alle tider, rigtig meget, har udnyttet deres seksualitet til egen fordel. Og selvfølgelig er der både små og store eksempler.
At nogle mænd så er nogle primitive han-dyr der går i fælden, er der ingen tvivl om.
Men at kvinder altid er de store uskyldigheder, er naivt at påstå.

Hvad er det for store og små eksempler du refererer til? Er det egne erfaringer? Altså at du selv har forfremmet kvinder fagligt ufortjent på basis af seksuelle ydelser? eller har du oplevet at kvinder har fået en forfremmelse som du skulle ha haft?

Hvis en kvinde ser godt ud må hun ud fra din lommefilosofi være dum som et bræt og har knaldet sig vej til sin position. Ligner hun en østtysk bryder, er positionen sikkert fortjent. Det var dog en latterlig generalisering af dygtige kvinder. Hvornår har det nogensinde ligget en dygtig mand til last, at han samtidig ser pæn ud - as in nevet ever!!

Tænk hvis en bankkasserer blev grebet i at have fingrene for dybt i klejnekassen efterfølgende blev ansat som filialbestyrer i en konkurrerende bank. Mon ikke det ville forarge offentligheden? Men Politikens hus har jo ansat Henrik Kvajtrup som redaktør på EB uden at det har vakt den store opmærksomhed. Det siger vist en del om tilliden til medierne blandt befolkningen