Minister får en næse, storbyer vil have grønne busser og Rossen-stop

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Velkommen til Netavisen Pios nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder.

 

Seks store byer vil have grønne busser

I landets seks største kommuner skal alle nye bybusser fra næste år køre på el eller brint. Det skriver DR.

Det har kommunerne forpligtet sig til, efter at have indgået såkaldte klimasamarbejdsaftaler med transportminister Benny Engelbrecht (S), oplyser Transport- og Boligministeriet.

Det betyder, at alle nyindkøbte bybusser i København, Aarhus, Odense, Aalborg, Vejle og Frederiksberg skal være såkaldte “nulemissionsbusser” fra 2021.

De seks kommuner står i dag for omkring en fjerdedel af den samlede kollektive buskørsel. Ud af alle 3.330 bybusser i landet kører cirka 800 i netop de kommuner.

Læs hele historien her.

 

Minister får en næse for nøl

Vi bliver på det grønne område, hvor klimaminister Dan Jørgensen (S) får en såkaldt næse - en kritik fra et flertal i Folketinget. Det skriver DR.

Oppositionspartierne og støttepartiet Det Radikale Venstre er utilfredse med hans håndtering af en speget sag om biobrændstof og et særligt iblandingskrav, som er blevet kaldt "en ren molbo-løsning".

“Vi giver Dan Jørgensen en næse for det her forløb. Ministeren har ikke taget Folketinget seriøst. Vi har klart opfordret Dan Jørgensen til at indkalde til forhandlinger – allerede tilbage i februar. Det har ministeren valgt at ignorere,” siger Venstres bæredygtighedsordfører Marie Bjerre.

Sagens handler om et krav om, hvor meget biobrændsel der skal blandes i brændstof næste år.

Læs hele historien her.

 

Gratis tandpleje til socialt udsatte

Folketinget har i dag vedtaget et lovforslag om gratis tandplejebehandling for socialt udsatte.

"En god mundhygiejne er afgørende for helbredet, og jeg er sikker på, at tilbuddet om gratis tandpleje vil give socialt udsatte borgere en bedre livskvalitet," skriver Socialdemokratiets socialordfører Camilla Fabricius på Facebook.

Den nye lov træder i kraft 1. juli. Der er afsat 40 millioner kroner på finansloven til at etablere en social tandpleje i landets kommuner i 2020. I perioden 2021 til 2023 afsættes der yderligere 60 millioner kroner.

placeholder

 

Martin Rossen stopper en måned før meddelt

Stabschef i Statsministeriet Martin Rossen fratræder med udgangen af juli, en måned tidligere end først meldt ud. Indtil da vil han afvikle ferie og overdrage opgaver. Det oplyser Statsministeriet til Ritzau.

Martin Rossen meddelte forleden at han stopper som rådgiver for statsministeren. Han skal i stedet være kommunikationsdirektør i industrivirksomheden Danfoss.

Martin Rossen har i forskellige funktioner været ansat for Mette Frederiksen i ni år.

 

Forskere kritiserer BT's brug af meningsmålinger

Valgforsker Kasper Møller Hansen og forsker Erik Gahner Larsen kritiserer B.T.-artikler og meningsmålinger fra YouGov, der viser stor optur for nye Borgerlige. Det skriver Journalisten.dk.

Erik Gahner Larsen kritiserer han B.T. for i to omgange at køre ”breaking”-bjælker på artikler, der handlede om angiveligt historisk gode målinger for Nye Borgerlige.

Kasper Møller Hansen forklarer, at problemet med YouGovs målinger er, at der gøres brug af et frivilligt internetpanel fremfor at ringe til tilfældige mennesker.

B.T. og YouGov afviser kritikken pure.

Læs hele historien her. 

Principiel afgørelse i sag om kommunale konsulenter

Mindst 24 kommuner kan have brudt loven ved at hyre eksterne konsulenter på resultatløn til at hjælpe med at finde besparelser i udsatte og handicappede borgeres konkrete sager.

Det står klart, efter at Ankestyrelsen torsdag morgen kom med en længe ventet udtalelse om det kontroversielle samarbejde mellem særligt to konsulenthuse og kommuner fra hele landet.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) er glad for, at Ankestyrelsen nu har trukket en juridisk streg i sandet.

”Det er godt, at Ankestyrelsen her slår så klart fast, at hensynet til økonomien ikke må stå over hensynet til det enkelte menneskes behov for hjælp,” siger hun til Altinget.

I Kommunernes Landsforening mener man til gengæld at Ankestyrelsen ikke mener, at praksis med at bruge konsulenter efter "no cure, no pay"-princippet er ulovligt. Så længe deres  arbejde ikke er "sagsforberedende".

”Kommunernes brug af konsulenter har derfor været lovlig bortset fra, hvor handler om at forberede afgørelser. Det er vigtigt at understrege, at Ankestyrelsen endnu ikke har gennemgået de 30 kommuners konkrete sager, og derfor er det for tidligt at sige, hvorvidt kommunerne i de enkelte sager har handlet korrekt,” siger Janet Samuel, der er kontorchef i KL’s Socialpolitiske kontor, i en pressemeddelelse.

Læs hele historien her.

 

Socialdemokrat tabte kampvalg og meldte sig ud

Den socialdemokratiske gruppe i kommunalbestyrelsen på Nordfyn er blevet et mandat mindre og tæller nu seks politikere.

Det står klart efter, at Pia Longet har meldt sig ud af Socialdemokratiet, skriver KL's medie 'Danske Kommuner'.

Udmeldingen kommer, efter Pia Longet tabte afstemningen om at blive spidskandidat ved kommunalvalget næste år og derefter trak sig som gruppeformand. I den forbindelse tog også den lokale partiforeningsformand konsekvensen og meldte sig ud af partiet.

Læs hele historien her.

 


Arbejdsskader på grund af corona-virus skal vurderes igen

Corona-virus er blevet anerkendt som en arbejdsskade i foreløbig 10 ud af 18 sager.

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring vil følge op på alle corona-sager, der anerkendes, for at se, om sygdommen giver varige mén og ret til erstatning. Det skriver Fagbladet 3F.

De otte afviste sager handler om folk, der ikke er direkte ramt af sygdommen,  f.eks. sager om smerter i bevægeapparatet efter hjemmearbejde i uhensigtsmæssige arbejdsstillinger.

Læs hele historien her. 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce