Minister vil have CO2-beregnet alle lovforslag

Støttepartier roser meldingen fra klimaministeren om, at regeringen nu vil tænke den grønne dagsorden ind i ministerierne
Foto: Ulrik Jantzen
Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S)
Regeringen vil nu beregne klimabelastning og dermed føre den grønne tænkning ind i alle ministerierne.

Det betyder, at politiske udspil og lovforslag med klimabelastning over et bestemt niveau skal tages op i regeringens grønne udvalg.

Det fortæller klimaminister Dan Jørgensen (S) til Information.

“Når vi laver politik i Danmark, skal vi helt grundlæggende tage miljø, klima og naturhensyn ind på en måde, som det ikke har været gjort før,” siger Dan Jørgensen, som tirsdag offentliggjorde sin nye ‘Vejledning om vurdering af konsekvenser for klima, miljø og natur’.

“Vi har i årtier været rigtig gode til at regne på alle økonomiske dimensioner af det, vi foretager os, og det er også fornuftigt, men nu bliver det suppleret med et meget bedre beslutningsgrundlag på det grønne,” fortsætter han.

Ændringen skal gøre det nemmere at træffe grønne beslutninger. Det betyder dog ikke, at de grønne hensyn overtrumfer andre hensyn. Alle hensyn skal stadig afvejes over for hinanden, lyder det fra klimaministeren.

Støttepartier roser forslaget

Forslaget fra Dan Jørgensen og regeringen møder opbakning fra både Enhedslisten og SF.

"Vi (Enhedslisten, red.) er meget positive over for meldingen fra regeringen," skriver Mai Villadsen, som er Enhedslistens klimaordfører, i en sms til Netavisen Pio.

“Det har længe været et stort ønske fra SF, at alle lovforslag blev målt på klima, natur og miljø. Dejligt, at Dan Jørgensen og co. sætter det i værk!” lyder det fra Signe Munk, som er partiets klimaordfører, i et tweet.

placeholder

Ny vejledning virker fra nu

Ifølge Dan Jørgensen virker den nye vejledning fra nu, hvilket betyder, at konsekvensvurderinger af klimaeffekten i fremtiden skal følge med alle lovforslag og initiativer fra regeringens side.

I vejledningen oplistes en række kriterier for, hvornår en formodet klima- eller miljøeffekt er så markant, at der skal foretages en konsekvensvurdering af forslaget.

Derfor gælder det om CO2-effekten af lovforslag og politiske initiativer, at skønnede udledninger på over 10.000 ton CO2 pr. år vil udløse en konsekvensvurdering i Klimaministeriet.

Hvis forslaget indebærer forventede udledninger på over 25.000 ton CO2 pr. år, skal det vurderes i regeringens grønne udvalg, hvor Dan Jørgensen er formand.

 

Opdateret kl. 19:32 med kommentar fra Mai Villadsen

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Og husk før godkendelse af 8-ende udbudsrunde, skal man medregne hvor meget CO2 der udledes af den eventuelt
olie der bliver pumpet op af undergrunden.
Og ja, drop 8-ende udbudsrunde.
og jeg har et bud på hvor nogle af pengen skal komme fra
Man siger jo at det koster penge at flytte sammen, og derfor er der mange der bor alene.
Der har nok aldrig før været så mange der bor alene, og det kan betyde ensomhed,sygdom,osv
Gen-tænk hvor meget enlig skal betale/trækkes i ydelser hvis de flytter sammen med en de elsker
Da jeg mener at det er en stor grund til at der er så mange der ikke ønsker at flytte sammen.
Statusqvo er at o kr
Hvis politikerne vedtager at kun trække 1000 kr for hver person der flytter sammen vil det give en besparelse
på 24.000 kr pr par om året, og det vil være et plus for samfundet, minder ensomhed der vil give minder sygdom og muligvis vil det ende med at der er nogle af de personer der får energi til at gå ud og finde et job.
En ting er sikkeret politikerne ville,endeligt leve op til det der er deres hoved-opgave at sørge for at
alle borger i danmark har det så godt som mugligt og et så godt helbred som mugligt

Inden støttepartierne falder helt på halen overfor Dan Jørgensens udmelding er det værd at bemærke at han og regeringen næsten konsekvent har afvist rettidig handling på de helt centrale områder hvor CO2 belastningen kunne reduceres. Regeringen har ikke underkastet sit eget klimaprogam en seriøs behandling af omkostninger og reelt potentiale for CO2 reduktion. Ingeniøren har skrevet en glimrende leder som klart dokumentere regeringens makværk. Her et citat fra lederen:
Teknologiske fiks kan ikke klare klimaet alene, Mette. Sådan lød overskriften på denne lederplads for bare tre uger siden. Desværre lader det ikke til, at vores statsminister læste med. I hvert fald fremlagde hendes klima­minister, Dan Jørgensen, i sidste uge regeringens klimaprogram, hvor troen på klimafiks nærmest antager religiøs form.
https://ing.dk/artikel/klimaindsatsen-ma-ikke-blive-trossag-239539

Og jeg mener at det er samfundsnedbrydende, når politikerne siger, vi trækker penge ( for mange penge ) fra dig hvis du flytter sammen med en du elsker
og det gør at alt for mange bor alene
Måske skulle de se på om det ville give en samfundsmæssis gevinst hvis de feks kun trak 1000 kr pr person
det giver 24.000 kr om året

Jens kamp, jeg har svært ved at se, hvad dine personlige anligener om at flytte sammen med din partner, har at gøre med beregning af klimabelastning. I øvrigt vil du/i vel blive stillet på samme måde som et ægtepar der bor sammen, de får jo også mindre i pension tilsammen end hvis de boede hver for sig. Det samme gælder vel for andre former for overførselsindkomster. Til gengæld er der kun en husleje ligesom udgift til el og varme ikke er dobbelt så stor fordi 2 personer bor sammen, gælder også licens og div. forsikringer.

ALtså når politikerne snakker om at der er nogle der vil stoppe 8-ende udbudsrunde siger de
hvor skal de penge vi så ikke får ind i afgifter komme fra.
Så har jeg et forslag hvor de så kan komme fra bla.

Men først må jeg lige sige jeg har ingen kærste og er ikke på vej til at flytte sammen med nogle

Så til svaret:Der er historisk mange der bor alene idag,og det er det nye samfund CA 60-70 år gammelt der idag gør at man kan klar sig alenen "overførselsindkomst" og det er også fint,men der er også mange der bor alene fordi det koster for meget at bo sammen "siges det" og mennesket har det bedst sammen med ander,så hvis man kunne gøre noget så flere bor sammen ville det samfundsmessigt være et plus,både for den enkel og for sundhedsvæsnet
velfærd osv
Og jeg tror at den enkele er bange for at miste penge ved sammenflytning så derfor også koste minder og måske kun første år
Så hvis det kostet minder at flytte sammen,en overgangs periode. CA et år skære ned gradvis ???
Eller en oplysningskampange der kunne hvor meget eller lidt det koster
Jeg tror på det vil betyde færre syge og færre på syghus
Beder velfærd for dem der ikke længer bor alene
Og glem ikke at enelig der flytter samme skal have trukket et minder beløb måske 1000 kr og det er bla disse penge der går i statskassen og sammen med bedere velfærd minder sygdom,kunne det være at det faktiks vil give flere penge i stastkassen og det kunne være at også dem der allerede bor sammen men har hver sin adresse også ville flytte sammen

Og dette er bare en ide på hvordan man måske får et bedere samfund og flere penge i statskassen

Annonce