Negativ social kontrol skal straffes som psykisk vold

Regeringen vil sikre, at brugen af sharia-skilsmissekontrakter til at fastholde en person i et uønsket ægteskab skal kunne straffes som psykisk vold
Regeringen vil ikke acceptere, at der er kvinder i Danmark, der underlægges sharialignende love, og som dermed presses til at underskrive kontrakter, der har betydning for, hvordan de kan leve deres liv.

Derfor styrker regeringen nu indsatsen mod negativ social kontrol. Regeringen vil bl.a. skrive negativ social kontrol ind som eksempel på psykisk vold i straffelovens § 243, der kan straffes med op til 3 års fængsel.

Vil også ramme medvirkende religiøse forkyndere

Regeringen vil samtidig præcisere, at brugen af religiøse skilsmissekontrakter, der har til formål at fastholde en person i et ægteskab eller i øvrigt styre den pågældende, kan straffes som psykisk vold efter straffelovens § 243. Det gælder også i forhold til de religiøse forkyndere, der udfærdiger kontrakterne. Regeringen vil i den forbindelse samtidig kriminalisere billigelse af psykisk vold, der sker som led i religiøs oplæring.

"Der er i dag tusindvis af kvinder, der står midt i en frihedskamp. Og vi gør det her for at hjælpe de kvinder. Vi står bag dem. Vi vil ikke tolerere eller acceptere parallelsamfund og negativ social kontrol i Danmark,” siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye.

Ingen skal leve i ægteskaber, der reelt er fængsler. Det skal stoppes

Han understreger, at ingen skal leve i ægteskaber, der minder om et fængsel:

”Ingen skal leve i ægteskaber, der reelt er fængsler. Det skal stoppes. Regeringen har allerede præsenteret flere konkrete tiltag for at bekæmpe negativ social kontrol, og nu tager vi endnu et skridt."

Hækkerup: Truer vores værdier

Justitsminister Nick Hækkerup mener, at religiøse skilsmissekontrakter er dybt fokastelige:

Religiøse skilsmissekontrakter lavet efter sharia-regler er dybt forkastelige

“Religiøse skilsmissekontrakter lavet efter sharia-regler er dybt forkastelige og uacceptable eksempler på negativ social kontrol i Danmark. De truer de værdier om demokrati, ligestilling og frihed, som det danske samfund bygger på. Derfor vil regeringen styrke indsatsen mod negativ social kontrol bl.a. ved at sikre, at religiøse skilsmissekontrakter til at fastholde en person i et ægteskab eller styre den pågældende kan straffes som psykisk vold.”

Lovforslaget vil blive fremsat inden jul.

S-regeringen har den seneste tid præsenteret en række initiativer, der skal bekæmpe negativ social kontrol:

  • Det skal være muligt at inddrage pas fra mindreårige, hvis der er grund til at antage, at de skal giftes eller vies religiøst i udlandet.
  • Regeringen vil forbyde religiøse vielser af mindreårige. I Danmark er det i forvejen ikke muligt at foretage borgerlige vielser af personer under 18 år. Målet med forbuddet er derfor at forhindre, at mindreårige piger presses af eksempelvis familie til at blive religiøst viet.
  • Religiøse forkyndere skal kunne straffes med op til to års fængsel og udvisning af Danmark, hvis de foretager religiøse vielser af mindreårige. Det samme gælder forældre, som lader deres børn indgå en religiøs vielse eller andet ægteskabslignende forhold. Det gælder også personer over 18 år, der indgår ægteskabslignende forhold med en under 18 år.
  • Straffen for at fastholde en person i et ægteskab med tvang skærpes, så det kan give op til fire års fængsel. Endvidere udvides adgangen til at udvise i sådanne tilfælde.

Inspireret af SF

SF foreslog tilbage i september, at fædre, mødre og ægtemænd, der udøver social kontrol mod døtre og hustruer, lettere skal kunne havne i fængsel.

SF-forslaget er en del af et opgør med "negativ social kontrol i muslimske miljøer". SF foreslog, at man skriver social kontrol direkte ind i straffelovens paragraf 243 om psykisk vold, der giver op til tre års fængsel. En ide, som S-regeringen nu altså adopterer.

SF vil med deres forslag både ramme forældre, som udsætter en datter for omfattende, nedbrydende overvågning, og ramme familier, som fastholder kvinder i et ægteskab mod deres vilje.

”Det begrænser et menneske og skal straffes lige så hårdt som fysisk vold,” sagde SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, til Jyllands-Posten, da SF lancerede forslaget.

SF foreslog samtidig, at det i seksualundervisningen skal gøres obligatorisk at lære om blandt andet "mødomsmyten" og homoseksualitet.

"Det så fedt, at regeringen vil gøre vores forslag til lov," skriver SF's integrationsordfører Hamilie Oguz på Facebook.

placeholder

 

Regeringen lægger ikke skjul på, at lovforslaget er inspireret af SF's forslag. På Twitter takker udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye således SF for gode og konstruktive ideer til indsatsen imod social kontrol.

placeholder

 

Ønsker millioner til krisecentre

SF stiller i øvrigt finanslovkrav om fire millioner kroner til krisecenterpladser i Aarhus og Odense for at kunne hjælpe tættere på boligområder som Gellerupparken og Vollsmose.

En pige eller kvinde, der bliver udsat for social kontrol, har pludselig staten bag sig

”Det giver den enkelte et redskab til at forsvare sig. En pige eller kvinde, der bliver udsat for social kontrol, har pludselig staten bag sig,” sagde Halime Oguz ved præsentationen af forslaget.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

SF manifeterer sig endnu en gang som det næstbedste parti på borgen.

"manifesterer" skulle der selvfølgelig have stået.

Annonce