Annonce

Vi skal have eliten frem i lyset

Leder: Det er en demokratisk hån, når eliten forsøger at skjule deres privilegerede position for at undgå ansvarets tyngende åg.
Intet forekommer mere naturligt end at have elite. I et samfund, en større gruppe eller sågar blot en skoleklasse, så vil der altid være nogen, der må betragtes som de mest privilegerede – hvad enten det er i kraft af deres evner, magt eller rigdom.  Det kan ikke være anderledes.

Og hvis man skulle være i tvivl om den præcise definition, så er den danske ordbog oplagt at konsultere:

Dermed er det heller ikke et problem i sig selv, at vi har en elite eller flere former for eliter. Det bliver først et problem, hvis en given elite enten tiltager sig for meget magt over et demokratisk samfund, eller hvis eliten helt nægter at stå ved dens privilegier.

Anonym magt er altid farligst, fordi den ikke kan udfordres eller ansvarliggøres.

Elitens selvfornægtelse underminerer det ansvar, der følger med, når man står i en privilegeret position. I et demokratisk samfund følger ansvaret nemlig med magten. Når eliten søger en tilværelse i skjul, væk fra mediernes søgelys og de vrede borgere med høtyvene, så er det netop for at befæste deres magtposition, for at undgå at blive udfordret og for at undslå sig risikoen for at blive stillet til ansvar. Anonym magt er altid den farligste, fordi den ikke kan udfordres eller ansvarliggøres.

Skipper og Vestager er udtryk for kynisk magtlogik

Det er således også ren kynisk magtlogik, der sætter igennem, når forfatteren Carsten Jensen foreslår, at vi slet ikke skal tale om magt længere, eller når politikerne Pernille Skipper og Margrethe Vestager fuldstændig benægtede overhovedet at tilhøre eliten.

De to politikere opførte sig tåkrummende pinligt.

Enhedslistens Pernille Skipper, der er uddannet jurist, som stammer fra en adelig slægt og er leder af landets fjerdestørste parti, afviste overfor Politiken at tilhøre magteliten. På en skala fra 1-10 gav hun blot sig selv 1 (hvilket hun senere fortrød og forsøgte at ændre).

Det var dog kun vand i forhold til cand.polit, tidligere formand for de Radikale og nuværende EU-kommissær Margrethe Vestager, der i den grad trumfede. Hun gav sig selv et stort rundt nul.

Skipper nægtede at tilhøre eliten, fordi hun ikke havde mange penge på bankkontoen. Vestager nægter selvsamme, fordi ’enhver kan melde sig ind og være med’. Hvis man igen slår op i ordbogen så er definitionen jo bare noget andet end de politikeres udlægning. De to politikere opførte sig tåkrummende pinligt.

Så lad nu bare være: Stå nu ved, hvad I er, vær stolte af det, og lad jer bare udfordre på det.

Pernille Skipper udgør én ud af de blot 179 danskere, der sidder i Folketinget og endda som partiformand. Mens Margrethe Vestager er udpeget som én ud af blot 28 EU-kommissærer, der udarbejder lovgivningen på vegne af 512 millioner europæere.


Billedtekst: EU-kommissionens 28 kommissærer 

De er helt entydigt en del af den politiske elite. Så lad nu bare være: Stå nu ved, hvad I er, vær stolte af det, og lad jer bare udfordre på det.

Kære elite, kom frit frem…

Når magtens privilegerede elite nægter at være, hvad de er, så rykker de meget langt væk fra den øvrige befolkning og lukker øjnene for, hvordan vores samfund er skruet sammen. I Danmark er det kun de færreste (cirka 8 procent), der været heldige at få en akademisk uddannelse, en lønindkomst langt over gennemsnittet (det gælder også efter partiskatten i Ø), en privilegeret adgang til medierne, et netværk af landets mest indflydelsesrige mennesker og qua de politiske poster en direkte adgang til den lovgivning, som vi alle skal rette os efter.

Charles Baudelaire sagde: "Djævlens største list er at lade som om, han ikke eksisterer.”

Hvis det ikke er privilegeret og forbeholdt en snæver elite, så ved jeg virkelig ikke hvad.

Uanset om det er magteliten på Christiansborg, sportseliten i form af fodboldpigerne (der forhåbentligt snart vinder medaljer til Danmark!), eller Saxo Banks Lars Seier Christensen, der sidder på pengene i Schweiz, så skal vi have dem frem i lyset. Pointen - som desværre bekræftes ved Skipper og Vestager – går helt tilbage til den franske digter Charles Baudelaire, der sagde: "Djævlens første list er at lade som om, han ikke eksisterer.”

Hvis vi ikke ved, hvem eliten er, eller hvad den repræsenterer, men bare lader den leve stille i skyggen, så risikerer vi et svækket demokrati og en underminering af forudsætningerne for at skabe et samfund med lige muligheder. Kære magthavere – kom frem fra jeres skjul, hvis I tør…

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet