Annonce

De umyndiggjorte skal have en stemme

2.000 danskere med økonomiske værger skal selvfølgelig også have ret til at deltage i folketingsvalg!
Selvom man har svært ved at styre sin privatøkonomi, kan man sagtens støtte et politisk parti og have politiske holdninger. Derfor skal 2.000 danskere med økonomiske værger selvfølgelig have stemmeret.

Landsretten afgjorde i sidste måneden, at 2.000 danskere, der er sat under værgemål, fordi de ikke selv kan styre deres økonomi, ikke kan få tilladelse til at stemme ved folketingsvalg.

Og Liberal Alliances socialordfører Laura Lindahl bakkede hurtigt op om afgørelsen med argumentet om, at hvis ikke man kan styre sin egen økonomi, hvordan skal man så kunne håndtere statens.

"Man er jo umyndig, fordi en domstol har fastslået, at man ikke kan håndtere sin egen økonomi. Hvordan skal man så kunne håndtere statens? Det er det, man har mulighed for med stemmeret; at vælge personer, der varetager ens økonomiske holdninger, som f.eks. hvor stort underskuddet på statskassen skal være. Derfor er jeg principielt imod at ændre, at man skal have lov til at stemme, når man er umyndig," sagde hun til B.T.

Men Laura Lindahls argument er hullet som en si.

Alle skal høres
For det første anerkender vi ikke, at man ikke har ret til at have en holdning til samfundsøkonomiske spørgsmål, bare fordi man ikke har styr på privatøkonomien. Selvom man har svært ved at lægge budget og købe tilbudsvarer, kan man sagtens have en holdning til skattesystemet og betalingsbalancen. Den pågældende befolkningsgruppe har i øvrigt allerede fået stemmeret til kommunalvalg, regionsrådsvalg og valg til Europa-Parlamentet - Afstemninger, der i høj grad også har betydning for samfundsøkonomien.

Dertil kommer, at dansk politik drejer sig om meget mere end nationaløkonomiske spørgsmål. Hvad med retspolitik, grøn omstilling og Europa-politik? Hvad med kønsligestilling, LGBT-rettigheder og udenrigspolitiske relationer? Selvfølgelig kan man tage stilling til disse emner, selvom man har en værge til at administrere privatøkonomien. Det siger sig selv.

Folkets styre
Som socialdemokrater kan vi ikke acceptere, at danskere udelukkes fra at deltage i folkestyret alene fordi, de er psykisk syge, handicappede eller ikke kan håndtere deres privatøkonomi. Demokratisk deltagelse skal selvfølgelig være for alle.

Derfor opfordrer vi på det kraftigste politikerne på Christiansborg til hurtigst muligt at iværksætte de nødvendige lovændringer, der kan sikre de pågældende 2.000 danskere stemmeret til folkeafstemninger og folketingsvalg. Også selvom en grundlovsændring måtte være nødvendig.

 

Mads Hvidbjerg Kristensen og Carl Emil Lind Christensen er hovedbestyrelsesmedlemmer i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU)

 

Mads Hvidbjerg er international sekretær og forretningsudvalgsmedlem i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU).


Flere artikler om emnet