Annonce

5 bøger du skal læse i din sommerferie

Uanset om det er på stranden, i flyveren eller nede i hængekøjen, så vil Libak, Korsgaard, Auken, Colling og Mounk være inspiration og underholdning
Netavisen Pio har udplukket fem vigtige politiske bøger til din sommer:

Populismen lever i os alle!
Populismen er blevet et skældsord, og forskerne behandler det fordomsfuldt. Der er sikkert mange holdninger til Anna Libak, der årevis har været kendt som højreorienteret debattør, men hendes debatbog ’Forstå populismen’ er et af de mest forstandige og reflekterede bidrag til den rasende og raserende debat om højrepopulismen. Hun gør det, hun lover: prøver at forstå frem for miskreditere. Populisme har altid været til stede i politik – ingen kan sige sig fri fra trække på redskabet.

Når populismen måske har været tiltagende de senere år, så skyldes det kravet og stærkere reaktioner på ’globalismen’, som Libak kalder det. Hatten af og tak for en bog, der vil forståelse. Bogen er et væsentligt bidrag i debatten, den er særdeles velskrevet og udgør faktisk en page-turner. Den er guf for enhver politisk nørd.

Anna Libak: ’Forstå populismen’
En ny fuck-finger til dem, der aldrig lyttede

Som dansk litteraturs wonderboy tog Thomas Korsgaard i 2017 både læsere og anmeldere med storm med sin debutroman Hvis der skulle komme et menneske forbi’. Nu er han tilbage med opfølgeren ’En dag vil vi grine af det’, som igen spidder det håbløse liv i provinsen.

Korsgaard portrætterer en verden, som han selv forlod og bestemt ikke længes efter. Bogen indgår i strømmen af litteratur om livet i provinsen, men den er mere velskrevet, indsigtsfuld og givende end hovedparten af de tilsvarende bøger.

Tanken om, hvordan identitet udfoldes hos unge mennesker, er fængende: "Det var en forbandelse, jeg ikke kunne slippe. Hele tiden at vurdere andre mennesker (…). For derefter at beslutte, om jeg havde lyst til at blive som dem eller ej. Det var som om jeg risikerede at blive magen til folk, hvis jeg ikke besluttede mig for det modsatte".

Det er værd at læse med, når Korsgaard trist, ærligt og gennemtænkt fortæller om livet på en nedlagt gård for enden af en grusvej udenfor Skive.

Thomas Korsgaard: En dag vil vi grine af det’
Dystopi: Droner, sex og deportation

Der er smæk for skillingen i Kasper Collings nyeste bog ’Det europæiske forår’. Bogen giver ramsaltet kritik af den kulturelle elite og 80’ernes apatiske punkere, ligesom den præsenterer en uhyggelig fremtid med gated communities på Lolland, droner der udfører manuelt arbejde og intelligente dyr med filosofiske refleksioner over livets beskaffenhed.

Det er uhyggeligt underholdende, og selvom det måske lyder spacy, så er det en sjov og tankevækkende bog at pakke i håndtasken. Læs Netavisen Pios anmeldelse her.

Kasper Colling: ’Det europæiske forår
Sidste udkald for demokratiet

I Rusland, Tyrkiet, Egypten og ikke mindst USA har autoritære populist-ledere overtaget magten. Populisterne hidser sig op, skælder på eliterne og lover, at de vil give magten tilbage til folket. Men i praksis skaber de ifølge blogger, podcaster, akademiker og forfatter Yascha Mounk et system baseret på et ”demokrati uden rettigheder”. Det vil kun øge politikerleden og få kærligheden til demokratiet til at visne.

Vælgernes stigende politiske afmagt stammer ifølge tyskfødte Mounk fra stagnerede levestandarder, frygt for multietnicitet og stigende indflydelse til sociale medier. Resten må du selv læse bogen for at blive klogere på, men den internationale bestseller får kun de varmeste anbefalinger med på vejen. Og ingen ringere end selveste Francis Fukuyama trykker den i bund på lovprisningen:

”An acute analysis of the rise in populist nationalism and the challenges to democracy in our time. If you’ve not heard of Yascha Mounk before, you definitely will in the future.”

Hvis du kun smider en international bog i kufferten denne sommer, så kunne ’People vs. Democracy’ være et virkelig godt bud.

Yascha Mounk: The People vs. Democracy

Aukens opgør med grænseløsheden
En af forårets helt store og meget positive politiske overraskelser kom fra Ida Auken, der leverede en skarpvinklet og hurtigt læst debatbog med den simple titel ’Dansk’. Den gav for mange et velbegrundet håb om, at også de radikale ville vende ryggen til forargelse og moralisme og i stedet gå seriøst ind diskussionen om identitet, danskhed og håndteringen af presset udefra. Den bevægelse leverer Ida Auken i hvert fald selv.

Bogens styrke er dens mod og dens greb om vores kulturelle og kristne arv. Flere ømme tæer får et ordentligt tramp, når Ida Auken for eksempel skriver: ”… alle mennesker bør have ret til at leve i frie og lige samfund under menneskelige forhold. Det er naturligvis en fin tanke, men den har en bagside, jeg ikke var opmærksom på. Den er grænseløs, og den forlanger mere af mennesker, end de kan klare.”

’Dansk’ er værd at lade sig enten udfordre eller bekræfte af. Ida Auken forsøger over 142 velskrevne sider at levere et nyt værdipolitisk kompas – bedøm selv, om det lykkes. Læs anmeldelsen på Netavisen Pio her.

Ida Auken: Dansk

 

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet