Annonce

Nej til social dumping på vores 5G-net

Også på 5G-nettet siger vi nej til social dumping - det bør politikerne også gøre. Stat og kommuner har stor indflydelse på arbejdsvilkår i den digitale sektor
For tiden kører diskussionen om, hvem den danske stat skal vælge som leverandør af danskernes 5G-net. Indtil nu har det handlet mest om sikkerhedspolitik: Kan vi stole på kinesiske Huawei i en krisesituation? Men diskussionen om større leverancer af digital infrastruktur bør også handle om, hvilket arbejdsmarked der skal dominere på dansk jord i kommende årtier.

Indtil nu ser det ikke alt for lyst ud, når man ser på erfaringerne fra indtoget af Googles og Facebooks datacentre

Indtil nu ser det ikke alt for lyst ud, når man ser på erfaringerne fra indtoget af Googles og Facebooks datacentre rundt om i Danmark. Ligesom Huawei’s deltagelse i opgraderingen af TDC’s fibernet til husstande og virksomheder landet over heller ikke er prangende, når det gælder respekten for danske løn- og arbejdsforhold.

Bekymrende vilkår

Stat og kommuner har en afgørende indflydelse på, hvordan arbejdsforholdene skal være i den digitale sektor i de kommende årtier, og det bør være en væsentlig del af diskussionen om fremtidens leverandører. Mens de sikkerhedspolitiske aspekter er noget spekulative, om end meget væsentlige, så er konsekvenserne for arbejdsmarkedet allerede tydelige.

Det kom blandt andet frem, at serbiske montører havde arbejdsdage på 15-17 timer

Det ved vi blandt andet fra sommeren 2017, hvor Dansk El-Forbund arbejdede for at få overenskomstmæssige forhold og kunne afsløre bekymrende vilkår for udenlandske elektrikere og teknikere, der arbejdede med at opgradere giganettet for YouSee. Det kom blandt andet frem, at serbiske montører havde arbejdsdage på 15-17 timer. Flere af dem var angiveligt blevet truet til at skrive under på, at de kun arbejdede 37 timer om ugen.

Brug for kontrol og dialog

Det endte med, at TDC aflyste Huawei’s samarbejde med serbiske Roaming Networks i direkte radio på P1. Portugisiske Constructel var overenskomstdækket, men fik en sag på halsen for ikke at efterleve overenskomsten – sagen er stadig uafsluttet. Sagerne er et lærestykke i, at der er brug for kontrol og dialog fra starten, når det gælder medarbejdernes vilkår. Ellers vil sådanne problemer gentage sig igen og igen.

Der er brug for kontrol og dialog fra starten

Vi kender det ligeledes fra de massive vanskeligheder, vi oplever som fagforbund for elektrikere og teknikere, når det gælder noget så simpelt som at besøge og kontakte vores udenlandske kolleger, som netop nu er ved at installere Google’s og Facebook’s datacentre i Danmark.

Rettidig omhu

Disse digitale giganter vil gerne ind i Danmark, fordi vi har en hel del grøn strøm, som de gerne vil profilere sig på at bruge. For de pågældende kommuner er det en fordel både at få flere i arbejde og være hjemstavn for fremtidens digitale virksomheder. Men – og her er det vores forpligtelse at hejse flaget som fagforbund – det ser til gengæld ikke særligt godt ud i forhold til relationen mellem arbejdsgivere og medarbejdere.

Når det gælder for eksempel Roaming Networks, så kan man måske sige med en omskrivning af Shakespeare, at der er noget råddent ved nogle af dem, der kommer til Danmark. Derfor skal vi udvise rettidig omhu, så Shakespeare ikke får ret i sit oprindelige udsagn.

Nej til social dumping  

I Dansk El-Forbund ser vi frem til de kommende års teknologiske og digitale udvikling. Vores medlemmer står klar til at tage udfordringerne op og bidrage til, at virksomheder og almindelige husstande får nytte af de mange muligheder, der åbnes med 5G-nettet, Internet of Things, Data Analytics og mange andre nye teknologier.

Også på 5G-nettet siger vi nej til social dumping

Til gengæld ser vi også frem til, at det kommer til at ske under ordnede forhold. Vi gør, sammen med andre fagforbund, hvad vi kan for at tegne overenskomster og organisere lønmodtagere, men når man møder Roaming Networks metoder og hegnene ind til Google og Facebook, så er der brug for, at også staten og kommunerne giver en hånd med.

Vi tager ikke stilling til, om Huawei er værre eller bedre end andre, men eksemplerne illustrerer tydeligt, at der er brug for, at hensynet til lønmodtageres vilkår i Danmark også er en del af den diskussion, som nu er i gang om leverandørerne til nogle af de vigtigste digitale infrastruktur-indsatser i disse år. Også på 5G-nettet siger vi nej til social dumping - det bør politikerne også gøre.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Forbundsformand i Dansk El-Forbund


Flere artikler om emnet