Annonce

Så gør dog dit arbejde Borgmester

Hvis man tror, at regering og folketingsmedlemmer er mere lydhøre overfor en professionel lobbyvirksomhed end en folkevalgt borgmester, så tager man fejl.
I en lang række kommuner hyrer borgmestrene professionelle lobbyvirksomheder til at påvirke folketingsmedlemmer og ministre. Det har Berlingske den seneste uge kunne dokumentere, med eksempler fra Tønder, Lolland og Hvidovre. Samlet set bruger landets kommuner mere end 200 mio. kr. hvert eneste år på de såkaldte PA og PR-bureauer. "

Det er et udtryk for ugidelighed eller uduelighed, når flere af landets borgmestre overlader opgaven til professionelle lobbyister

Udtryk for ugidelighed eller uduelighed

Men det er enten et udtryk for ugidelighed eller uduelighed, når flere af landets borgmestre overlader opgaven til professionelle lobbyister, i stedet for selv at tale lokalområdets sag overfor landspolitikerne. Hvis der eksisterede en stillingsbeskrivelse for borgmestre, så ville det være enhver borgmesters kerneopgave. Og hvis man som borgmester tror, at regering og folketingsmedlemmer er mere lydhøre overfor en professionel lobbyvirksomhed end en folkevalgt borgmester, så tager man fejl.

Henrik Frandsen, der er Venstres borgmester i Tønder udtalte til Berlingske:

“Man taler et specielt sprog i de kredse. Man skal kende nogle bestemte mennesker, man skal vide noget om de bestemte indgange, og vi færdes nok for lidt på de bonede gulve i ministerierne til at vide, hvem vi skal henvende os til, og hvordan tingene skal gribes an.”

Det er noget vås, når borgmesteren påstår, at man på Slotsholmen taler et specielt sprog

Frandsen skulle blot have kontaktet sin egen statsminister Lars Løkke Rasmussen, Sofie Løhde, der dengang var minister for offentlig innovation eller en af de 5 folketingsmedlemmer, der dengang var valgt til folketinget for Venstre i Sydjylland. Der var nok af Venstrefolk at tage fat i og præsentere det synspunkt, at Tønder fortjente at få nogen af de statslige arbejdspladser til Sønderjylland, som den daværende regering ville have væk fra København. Det er noget vås, når borgmesteren påstår, at man på Slotsholmen taler et specielt sprog. Jeg er sikker på at Frandsens partifæller sagtens vil kunne forstå budskabet.

Borgmestrene kan sagtens selv

I en lang række andre kommuner har borgerne borgmestre, der sagtens kan finde ud af at gøre sin indflydelse gældende på Christiansborg, uden at betale skattekroner til dyre konsulentfirmaer. Behøver jeg at nævne borgmesteren i Herlev, Thomas Gyldal Petersen og kollegaen Marie Stærke i Køge, der fik stoppet projektet om en betalingsring rundt om København. I Venstre kan man bryste sig af at have Lars Krarup som borgmester i Herning. Ingen kan vidst påstå, at han har deponeret sin indflydelse hos en lobbyvirksomhed i København.

Behøver jeg at nævne borgmesteren i Herlev, Thomas Gyldal Petersen

Regeringen har bebudet, at den vil tage et opgør med den voldsomme stigning i brug af eksterne konsulenter. Her er et sted, hvor man med rette kunne starte.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alexander Grandt er Kommunikationschef i tænketanken Cevea. 


Flere artikler om emnet