Regeringen skal stoppe byggeri på giftgrunde

Jeg er virkelig frustreret over hvad man som kommunalpolitiker faktisk kan tillade sig og hvor ligeglade mange er med vores miljø og særligt grundvand.
I Nyborg har vi en del meget forurenede grunde. Flere steder er der bygget på, andre steder er der ikke. Vi har gamle DSB-arealer, hvor dieseltogene og biler har dryppet olie og diesel ned i jorden når de har holdt i tomgang rundt omkring i vores by. Vi har flere virksomheder der er i verdensklassen for at forbrænde eller håndtere giftaffald.

Der er boligområder, hvor man nok næppe skal plante jordbær til spisning i jorden

Vi har bygget på mange af grundene og der er boligområder ved siden af de store virksomheder, hvor man nok næppe skal plante jordbær til spisning i jorden.

Forargelse over kommunalpolitisk ligegyldig

Nu er det dog sådan at en privat investor vil bygge på en konkret grund, der kan betegnes som hjertet af vores giftgrunde. Neden under jorden er der nemlig gemt alverdens fenoler og giftig tjære. Det ligger i tønder fra en brand der opstod på Tjærekompaniet for 50 år siden.

Faktisk må vi bygge næsten hvad vi vil

For 50 år siden tænkte ingen helt vildt meget over konsekvenserne for min generations grundvand, da man slukkede en brand ved at dække giften til med jord. Det forstår jeg sådan set godt. Men i dag er det så sådan, at vi som kommunalpolitikere kan fortsætte med, at være ligeglad med de giftgie tønder der ligger i jorden. Faktisk må vi bygge næsten hvad vi vil, så længe man kan rense det op på et senere tidspunkt. Det bliver nok næppe en børnehave med en sandkasse, men vi må gerne lave arbejdspladser som folk skal være på hver eneste dag.

Jeg er simpelthen så forarget over, hvor ligeglade vi som kommunale politikere egentlig kan være. Regionerne, der har ansvaret for oprensningerne, har alt for få penge at arbejde med når det kommer til jordforureningerne. Men jeg mener også at kommunerne bør tage noget ansvar.

En ny regering skal hjælpe til

En ny regering skal tage jordforureningerne rundt omkring i Danmark langt mere alvorligt end vi gør nu. Vi skal have sat langt flere penge af til reelle oprensninger. Men vi burde faktisk også gøre det ulovligt for kommuner at bygge arbejdspladser ovenpå giftgrunde. Der burde ikke kunne gives byggetilladelser på grunde, hvor der er store jordforureninger.

Vi burde faktisk gøre det ulovligt for kommuner at bygge arbejdspladser ovenpå giftgrunde

Vi ser gang på gang, nye undersøgelser der peger på at vores sundhed er udfordret på baggrund af forureninger, senest i Aalborg, hvor folk er blevet syge af at gå i skole ved siden af en fabrik, hvor der via luften er sivet gift ud. Det må simpelthen snart være nok. Der skal sættes en stopper for, at kommunerne kan lave fine udviklingsplaner og vækst initiativer på grunde der er fyldt med gift.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Byrådsmedlem (S) i Nyborg Kommune


placeholder

Annonce