Annonce

Aftale på plads: Sjælsmarks børn får nyt udrejsecenter til april

Regeringen er blevet enig med støttepartierne om at oprette et nyt udrejsecenter for børnefamilier med vuggestue og mad på værelserne
Afviste asylansøgere med børn får seneste fra april mulighed for at flytte fra Udrejsecenter Sjælsmark.

Det har De Radikale, Enhedslisten og SF aftalt med regeringen onsdag.

Børnefamilierne kan flytte på et nyt udrejsecenter, hvor forholdene vil være bedre på en række punkter. Familierne få lov til selv at lave mad og spise i deres egne værelser, der vil være en vuggestue til de mindste børn og udrejsecenteret vil ikke, som på Sjælsmark, være omgivet af et hegn.

Ifølge Politiken er det omkring 220, hvoraf halvdelen er børn, der senest fra foråret kan forlade Udrejsecenter Sjælsmark. Placeringen af det nye udrejsecenter er endnu ikke kendt, men vil blive præsenteret af regeringen inden nytår, har partierne aftalt.

Det har ikke fået flere til at rejse ud

Regeringens ambition er fortsat at flere afviste asylansøgere og deres familier skal rejse hjem, understreger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) over for Politiken.

"Men vi må også bare sige, at det nytter ikke noget at etablere så dårlige forhold for børnene. Det har ikke anden effekt, end at børnene får det dårligt. Det har ikke fået flere til at rejse ud," siger han.
 

Aftalt i forståelsespapiret

I valgkampen varslede Mette Frederiksen (S), at Socialdemokratiet - på trods af den stramme udlændingepolitiske linje - ville forbedre forholdene for børnene på Sjælsmark.

Efterfølgende krævede støttepartierne at få skrevet ind i forståelsespapiret mellem S-regeringen og Radikale, SF og Enhedslisten, at børnene skulle helt ud af Sjælsmark. Det er det løfte, som fra april bliver virkeliggjort.

Alligevel mener Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl, at aftalen er et udtryk for, at den stramme udlændingepolitik er på retur. På Twitter skriver han, at det er trist, at “Socialdemokratiet har givet sig”.

placeholder

I Venstre bakker man op om de konkrete forbedringer på Sjælsmark, som daværende formand og statsminister Lars Løkke (V) også allerede i valgkampen åbnede op for. Partiet er dog imod, at børnene kommer ud af Sjælsmark.

“En langt bedre løsning end at kigge på madordninger, eller hvor centeret skal ligge osv., det er at se på, hvordan vi giver de her forældre et incitament til at tage tilbage til deres hjemland,” siger udlændingeordfører Mads Fuglede (V) til Politiken.
 

Østergaard jubler, Enhedslisten kalder ventetid “utilstedeligt”

De Radikales formand Morten Østergaard er begejstret over aftalen. På Twitter skriver han,  at det markerer “nye tider i Danmark” og at “Værdigheden vender til tilbage”.

placeholder

Det er ganske enkelt utilstedeligt, børn skal slet ikke vokse op sådan et sted

Lidt mere begrænset er jublen hos Enhedslisten. Udlændingeordfører Rosa Lund så hellere, at de afviste børnefamilier slet ikke skulle bo på udrejsecentre i længere tid, men i stedet fik tilbudt en bolig uden for asylcentrene efter et år. Hun kalder det desuden “utilstedeligt”, at der skulle gå så lang tid, inden aftalen om de afviste børnefamilierne faldt på plads.    

“Det er ganske enkelt utilstedeligt, børn skal slet ikke vokse op sådan et sted. Men nu har vi fået en tidsplan, hvor børnefamilierne kommer ud til april. Vi havde gerne set, at det gik endnu hurtigere, men vi er trods alt glade for, at familierne nu ved, hvad de har at regne med,” siger hun ifølge en pressemeddelelse.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet