Annonce

Danske Spil vil forbyde Laudrup og Alternativet freder partileder

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Så blev det onsdag, og Netavisen Pio giver dig atter dagens nyhedsoverblik.

Der har været uro i Alternativet i den seneste tid. Især omkring partiets nye poliske leder, Josefine Fock, som er blevet anklaget for at have rusket i folk. Men efter et hovedbestyrelsesmøde udtrykker Alternativets hovedbestyrelse nu fuld tillid til den nyvalgte politiske leder.

Danske Spil lancerer et udspil med ti konkrete initiativer, der skal sikre et mere ansvarligt spilmarked. Det skal bl.a. være slut med at bruge Brian Laudrup i spilreklamerne.

Og så er der en borgmester, som principielt dropper grundlovsceremonierne, hvor nye statsborgere skal give håndtryk. Årsagen er, at det minder ham om nazisme.

Det er blot nogle af historierne i dagens nyhedsoverblik. Velkommen til dagens Aktuelt.

 

Alternativet freder Josefine Fock

Alternativets hovedbestyrelse har fuld tillid til partiets nyvalgte politiske leder, Josephine Fock.

Det står klart efter, at hovedbestyrelsen tirsdag aften holdt møde for at diskutere den seneste uges anklager om fysisk grænseoverskridende adfærd. I en artikel i Dagbladet Information rettede en række kilder, heriblandt anonyme, en hård kritik af partiets nye leder for hendes opførsel, da hun var folketingsmedlem fra 2015 til 2018.

Her fortalte kilderne – uafhængigt af hinanden – om episoder, hvor Fock skulle have overfuset og rusket i folk fra Alternativet.

På hovedbestyrelsesmødet gjorde Josephine Fock rede for sit perspektiv på anklagerne:

”Der er ikke før mødet eller på mødet kommet noget frem, der støtter anklagerne i artiklen. En enig hovedbestyrelse udtrykker fuld tillid til Josephine Fock som politisk leder,” skriver talsperson for Alternativets hovedbestyrelse, Jesper Callesen, i en pressemeddelelse ifølge TV 2.

Læs mere her.

placeholder

 

Danske Spil vil rydde op i betting-branchen

Færre skal blive afhængige af spil. Derfor lancerer Danske Spil nu ti forslag til regulering af betting-branchen.

Der lægges bl.a. op til at forbyde reklamer for spil under sportsbegivenheder, og det skal ligeledes være slut med at bruge kendte mennesker i spilreklamer. F.eks. gør udbyderen Unibet brug af Brian Laudrup i sine reklamer.

Vi må bare konstatere, at det for nuværende simpelthen ikke er godt nok. Vi er nødt til at tage aktive skridt over hele branchen for at sikre et ordentligt og ansvarligt spillemarked,” siger Stine Hove Marsling, CSR-direktør i Danske Spil.

På syv år er antallet af spillereklamer næsten blevet tredoblet. Den senest tilgængelige årsrapport fra Spillemyndigheden viser, at danske spillere – unge som gamle – i 2018 tabte hele 9,7 mia. kr. til spiludbyderne.

Hos den socialdemokratiske regering hilser skatteminister Morten Bødskov (S) forslagene velkommen. Han fortæller, at regeringen deler ambitionerne om et ansvarligt spilmarked:

Nogle af initiativerne indgår allerede i regeringens overvejelser og vil også indgå i de forhandlinger, jeg senere skal have med aftalepartierne på spilområdet,” siger Bødskov til Ritzau.

Læs mere her.

placeholder

 

Borgmester dropper håndtryk: Det minder om nazisme

I disse uger er kommunerne begyndt at afvikle de omdiskuterede grundlovsceremonier, hvor nye statsborgere skal trykke hånd med borgmesteren eller en anden repræsentant for den pågældende kommune.

DR har været i kontakt med 63 af borgmestrene i landets 98 kommuner. DR’s rundspørge viser, at mens størstedelen af borgmestrene personligt deltager i ceremonierne, så har fem borgmestre overladt opgaven til embedsmænd.

Flere forklarer, at det er et spørgsmål om praktik og logistik, men for Thomas Andreasen (V), der er borgmester i Aabenraa Kommune, er det et spørgsmål om principper. Han sammenligner det tvungne håndtryk med det nazistiske heil:

”Det minder mig meget om nazisme, hvor man for at komme i brød og arbejde skulle hellige sig en bestemt politisk ideologi mod ens overbevisning. Jeg synes, det her er at øve overmagt over for andre mennesker, og det minder mig for meget om, at man tidligere har øvet overmagt mod andre mennesker, der skulle strække højre arm,” siger Venstre-borgmesteren til DR.

Aabenraa-borgmesterens partifælle på Christiansborg, folketingsmedlem Morten Dahlin (V), som er integrations- og indfødsretsordfører, kalder det for ”en fuldstændig vanvittig sammenligning”.

Læs mere om den historie her.

placeholder

 

Fornyet overenskomst til chauffører og terminalarbejdere

ATL – Transportens Arbejdsgivere og 3F Transport har onsdag indgået en aftale om en treårig overenskomst. Det oplyser Dansk Industri (DI) i en pressemeddelelse.

Den netop indgåede aftale vedrører den største overenskomst på vejgodstransportområdet og omfatter 20.000 lastbilchauffører, eksportchauffører, lager- og terminalarbejdere, flyttemænd og skraldemænd.

Aftalen følger langt hen ad vejen gennembrudsforliget på transportområdet, som 3F Transport og Dansk Industri (DI) landede i weekenden.

Læs mere om den fornyede overenskomst her.

 

134 millioner til styrkelse af arbejdsmiljø

Hospitaler, slagterier, landbruget og maskinindustrien er nogle af de områder, som Arbejdstilsynet skal fokusere særligt på i 2020. Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

Indsatserne i førnævnte brancher skal dels modvirke fysisk og psykisk nedslidning, dels sætte ind i forhold til kemi på danske arbejdspladser.

I april sidste år blev der indgået en ny arbejdsmiljøaftale. Som led i udmøntningen af aftalen har beskæftigelsesministeren sammen med forligskredsen afsat 134 mio. kr. de næste tre år, som er øremærket brancher med behov for en særlig indsats for at sikre bedre arbejdsforhold.

Derfor skruer Arbejdstilsynet nu op for tilsynet med virksomheder i udvalgte brancher med særligt fokus på problemer med det fysiske, psykiske og kemiske arbejdsmiljø.

”Flere danskere skal kunne tage på arbejde uden at blive syge eller nedslidte. Nogle medarbejdere rammes hårdere end andre. Derfor sætter vi nu ind i udvalgte brancher, der præges af alvorlige arbejdsmiljøproblemer. Med den styrkede indsats vil vi forebygge fysisk og psykisk nedslidning og samtidig øge fokus på de arbejdspladser, hvor medarbejderne udsættes for farlig kemikaliepåvirkning,” siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

placeholder

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet