Annonce

Krisetider kræver morgensang

DR har vist sit værd under corona-krisen. Men DR er blevet udsat for så massive besparelser, at jeg frygter, den samlende effekt vil forsvinde om et par år.
Krisetider viser, at vi har brug for velfærdssamfundet. Den økonomiske hjælpepakke til lønmodtagere og erhvervsliv er én ting. Men en anden ting, som absolut ikke må glemmes, er vores stærke DR.

I krisetider har vi brug for noget, der rykker os tættere på hinanden

Public service, der er finansieret af danskerne og set af langt de fleste. Sådanne statsfinansierede kanaler findes i velfærdsstater. Og i krisetider har vi brug for noget, der rykker os tættere på hinanden, selvom vi sidder i hver vores stue.

Men DR er blevet udsat for så massive besparelser, at jeg frygter, den samlende effekt vil forsvinde om et par år.

Morgensang er politik

Selvom jeg hverken er musikalsk eller har gået på højskole, tænder jeg (næsten) hver morgen for DR1 for at synge med på den daglige morgensang med Philip Faber. Flow-TV på den helt gamle måde. Og jeg er ikke den eneste. 200.000 danskere synger med hver morgen. 

200.000 danskere synger med hver morgen

DR har tidligt i Corona-krisen taget temperaturen på danskerne, der mange steder sidder alene eller isoleret, og besluttet sig for at ændre lidt i deres vanlige programmer. Morgensang er bare ét af dem. Brinkmanns Briks på P1, hvor psykologiprofessor Svend Brinkmann reflekterer over menneskets rolle og tanker i Corona-tiden, er et andet, der nu sendes dagligt.

Morgensang kan lyde utroligt uskyldigt og apolitisk. Men i virkeligheden er det jo netop politik. V, K, LA og DF står bag en voldsom sparepolitik, der betyder, at DR skal spare 20 procent fra årene 2019 til 2023. Ikke alle besparelser er rullet ud endnu. Hvilket DR får vi på den anden side? Hvis DR skal være førstevalget for de fleste danskere, skal det have en bred appel og kvalitet i top. Bliver politikerne ved med at snitte i DR, bliver kvaliteten måske så ringe, at danskerne begynder at zappe væk.

Public service skaber fællesskab

I USA er der et polariseret medielandskab. Uden reel statslig finansiering abonnerer amerikanerne på lige præcis de kanaler, de deler værdigrundlag med. FOX News for de konservative, CNN for de mere venstreorienterede. De har ikke en fælles forståelsesramme.

DR har vist sit værd

Herhjemme glæder jeg mig over, at både børn og ældre, byboere og landboere synger med på morgensang i disse Corona-tider.

Også i krisetider har vi som mennesker brug for fællesskabet og kultur, så vi for en stund kan glemme hverdagens bekymringer og bare være til sammen med andre. Omend det i Corona-krisen ikke er fysisk, men gennem en skærm. DR har vist sit værd, og jeg håber, at vi med et politisk rødt flertal vil se en ny, reel satsning på den gamle statskanal.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Signe Kaulberg er forbundssekretær i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og uddannet folkeskolelærer.


Flere artikler om emnet