Annonce

Ikke noget at grine af: Vil sætte en stopper for bilister på lattergas

Regeringen vil indføre nultolerance for bilister med lattergas i blodet.
Foto: Sundhedstyrelsen
Lattergas-patroner flyder mange steder på gaden. Nu vil regeringen forbyde det for bilister.
Det er ikke kun tunede biler, som kører rundt på de danske veje på lattergas.

Flere af landets politikredse oplever i stigende grad problemer med, at bilister sætter sig bag rattet efter at have inhaleret lattergas, og derfor vil regeringen nu indføre nultolerance for kørsel med lattergas i blodet.

Som reglerne er i dag, kan bilisten nemlig kun straffes, hvis der kan føres bevis for, at bilisten var ude af stand til at føre køretøjet på fuldt betryggende måde på grund af indtagelsen af lattergas.

Men det kan være vanskeligt for myndighederne at bevise, fordi mængden af lattergas i blodet aftager meget hurtigt.

Flyder i vejkanten

Som et nyt tiltag vil regeringen indføre nultolerance over for kørsel med lattergas i blodet. Det betyder, at det bliver muligt at straffe bilisten uanset, at mængden i blodet er lav på det tidspunkt, hvor blodprøven bliver taget efter kørslen.

Vi har allerede set den første uskyldige, der har mistet livet. D

"For et par uger siden besøgte jeg Københavns Vestegns Politi og så de enorme mængder af lattergasbeholdere, politiet har indsamlet i vejkanten på ganske kort tid. Det var skræmmende at høre, hvor stort et problem vi har," fortæller justitsminister Mattias Tesfaye (S) i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Lattergas er farligt at inhalere. Men det gør også trafikken usikker for alle os andre. Vi har allerede set den første uskyldige, der har mistet livet. Derfor vil vi nu indføre nultolerance".

I oktober 2020 kørte en 21-årig mand en fem-årig pige ihjel på Peter Bangs Vej på Frederiksberg efter at han havde indtaget 600 gram lattergas - altså en af de store blå beholdere.

Transportministeriet vil nu udarbejde et konkret forslag en ordning sammen, herunder hvilken sanktion der skal være ved køre med lattergas i blodet. Arbejdet forventes at være færdigt til november.

Vil forbyde salg

Problemerne med især unge der misbruger lattergas er noget, som regeringen længe har været opmærksom på.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) forventes at fremsætte et lovforslag i efteråret om bl.a. at forbyde besiddelse af lattergas på offentligt tilgængelige steder uden et såkaldt anerkendelsesværdigt formål, f.eks. at du skal lave flødeskum.

Det vil bl.a. komme til at betyde, at du ikke må besidde lattergas i din bil på et offentligt tilgængeligt sted uden et anerkendelsesværdigt formål.

placeholder

Ifølge Sundhedsstyrelsen, så sker der det, når en person indtager lattergas, vil han eller hun opleve en kortvarig men intens rus med svimmelhed, forvirring og balanceproblemer, men også med eufori.

Rusen starter med det samme, stoffet er indtaget, og varer typisk 30 sekunder, hvorefter man kan være desorienteret.

 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Mange straffe for færdselsforseelser er LATTERLIGT lave

Sæt dem dem nu op så der VIRKELIG bliver respekt

F.eks.: når du ikke efterkommer politiets anvisninger om at stoppe så det ender med en biljagt over 'lang' tid - den tid der går fra du bliver bedt om at stoppe og indtil dette er sket skal yderligere / også straffes med en uges ubetinget fængsel pr. påbegyndt minut.
.

Jeg ved ikke, om det er sandt, men jeg har hørt, at det skulle være muligt at lave flødeskum uden brug af lattergas.

Men hvis det passer, kunne man måske helt stoppe for salg af lattergas til private?