Annonce

Gådefulde Alexandra havnet i giftigt blåt seks-kantsdrama

Nummer syv på Venstres EU-kandidatliste er midtpunkt i et nyt drama, hvor B.T.-journalist af Venstre-folketingsmedlem beskyldes for inhabilitet
Foto: Ber. Media, Jan sommer/EB, V, Folketinget/M. Hald, Mikkel Urup, Gorissen Federspiel - Grafik: Anders Bredsdorff
Simon Richard Nielsen, chefredaktør, B.T., Knud Brix, chefredaktør, EB, Alexandra Sasha, Jan E. Jørgensen (V), Claes Theilgaard, journalist, B.T. og Natascha Lund-Nielsen Remvig, advokat
28-årige Alexandra Sasha Bessmertnaia trak sig 30. maj fra Venstres EU-kandidatliste - blot ti dage før valget til Europa-Parlamentet fandt sted den 9. juni.

Det gjorde hun på baggrund af oplysninger i især B.T. om, at hun, der har en russisk baggrund, i en årrække har haft tætte forbindelser til organisationer, der varetager russiske interesser.

Det drejede sig om blandt andet European Russian Forums ungdomsafdeling, European Alliance of Russian-speaking Youth.

Alexandra Sasha betegnede oplysningerne som en løgnagtig smædekampagne

Alexandra Sasha betegnede oplysningerne som en løgnagtig smædekampagne - uden dog at forholde sig til detaljerne i de oplysninger, som kom frem om hende. Hun understregede også, da hun trak sig som EU-kandidat, at hun støtter op om Ukraine og landets frihedskamp.

Men nu er Alexandra Sasha havnet i et eksplosivt og giftigt seks-kantsdrama.

B.T.- journalistens kæreste

Det viser sig nemlig, at B.T.-journalisten Claes Kirkeby Theilgaard, der skrev flere af B.T.s afsløringer om Alexandra Sashas angivelige forbindelser til russiske påvirkningsfora, er kæreste med advokat hos Gorrissen-Federspiel, Natascha Lund-Nielsen Remvig.

Natascha Lund-Nielsen Remvig er nu folketingskandidat for Venstre - valgt af kredsene på Nørrebro og Bispebjerg.

Det var lige præcis her, Alexandra Sasha var folketingskandidat for Venstre indtil tidligere på året.

Optillingskredsene blev, som tidligere omtalt i Jyllands-Posten  og i Netavisen Pio utrygge ved Alexandra Sasha.

Utrygheden handlede om tiltagende rygter om Alexandra Sashas lidt for tætte forbindelser til russiske interesser, men også hvordan i alverden hun finansierer sin tilsyneladende ekstravagante livsstil - bedømt ud fra stribevis af opslag på hendes Instagram-profil.

Svarene fra Alexandra Sasha betryggede tilsyneladende ikke de to Venstre-kredse, der i foråret endte med i stedet at opstille Natascha Lund-Nielsen Remvig som ny folketingskandidat.

Men allerede i november 2023 blev Alexandra Sasha opstillet til europaparlamentsvalget 9. juni. Opstillet af Venstre på Fyn. Alexandra var indtil 30. maj nummer syv på Venstres liste.

B.T.-journalist er ‘rygende inhabil’

Forløbet får nu Venstre-folketingsmedlem Jan E. Jørgensen til at beskylde B.T.-journalist Claes Kirkeby Theilgaard for at være rygende inhabil:

da han i min optik er rygende inhabil i forhold til at dække sagen om Alexandra Sasha

“Jeg forklarede, at jeg ikke ville tale med ham, da han i min optik er rygende inhabil i forhold til at dække sagen om Alexandra Sasha, eftersom hans kæreste har overtaget den ledige folketingskreds efter Alexandra. Først da jeg sagde, at jeg ville klage over ham, stoppede han,” skriver Jan E. Jørgensen i en sms til Ekstra Bladet - med henvisning til en episode under Folkemødet på Bornholm, hvor Jan E. Jørgensen - igen - tørnede sammen med Claes Theilgaard.

Mens alting stadig så lyst ud omkring Alexandra Sasha var køen af midaldrende Venstre-mænd, der aktivt bakkede op om Alexandras EU-kandidatur, lang:

Partiets EU-spidskandidat, Morten Løkkegaard, Folketingets formand Søren Gade (V), Venstres gruppeformand, Lars Chr. Lilleholt og folketingsmedlem Jan E. Jørgensen - for blot at nævne nogle af de midaldrende/midaldrende plus.

Jan E. Jørgensen, der også kender Alexandra Sasha indgående fra lokalpolitik på Frederiksberg, er den eneste af de midaldrende V-mænd, der fortsat tager hende i forsvar.

Jan E. Jørgensen mener, at omtalen af Alexandra Sasha i B.T. fuldstændig har smadret hendes politiske karriere - og at hun nu er uden mulighed for nogensinde at vende tilbage til politik.

Jaloux EB-chefredaktør

B.T. var i front med afdækningen af Alexandra Sashas tråde til russiske organisationer. Ekstra Bladet bidrog også, men i langt mindre omfang. Og det har muligvis plaget Ekstra Bladets chefredaktør, Knud Brix.

Knud Brix er i forvejen jaloux på B.T.s chefredaktør

Knud Brix er i forvejen jaloux på B.T.s chefredaktør, Simon Richard, over, at man på B.T. kan køre rent blå tabloid.

Det kunne Brix sådan set også godt tænke sig - selv om Ekstra Bladets udgivelsesgrundlag er radikalt-socialliberalt.

Knud Brix hyrede straks efter sin udnævnelse til ansvarshavende chefredaktør sin gode, borgerlige ven, Asger Juhl, som journalistisk chefredaktør. Men både medarbejdere og Juhl selv måtte hurtigt erkende, at Juhl ikke fungerede som chef på Ekstra Bladet - og derfor landede Asger Juhl i stedet som kampagnechef for Dansk Folkepartis spidskandidat til europaparlamentsvalget, Anders Vistisen.

Samme Asger Juhl er netop blevet forfremmet og er blevet udnævnt til pressechef for Dansk Folkeparti på Christiansborg.

Guf for Ekstra Bladet

Under alle omstændigheder er det guf for Ekstra Bladet, at Jan E. Jørgensen nu angriber B.T.-journalisten Claes Theilgaard for at være rygende inhabil.

Ekstra Bladet svælger i sagen, og har indgående interviewet Claes Theilgaards nærmeste chef, nyhedschef Jacob Friberg, om Theilgaards mulige inhabilitet.

Friberg kan således godt se, at B.T. i hvert fald fremadrettet må være ekstra opmærksom på, om Claes Theilgaard er inhabil i visse politiske sager. Henset til at han er kæreste med en V-folketingskandidat.

B.T.’s chefredaktør, Simon Richard Nielsen, afviser dog kategorisk overfor Ekstra Bladet, at Claus Theilgaard har været inhabil i dækningen af Alexandra Sasha.

Derfor er det kategorisk forkert

“Vores afsløringer af Alexandra Sashas russiske forbindelser sker, flere måneder efter at hun blev vraget som folketingskandidat for Venstre. Derfor er det kategorisk forkert, at der på nogen måder skulle være tale om et habilitetsproblem for B.T.s politiske journalist Claes Theilgaard,” skriver Richard Nielsen til frokostavis-konkurrenten.

B.T. vil varedeklarere

Men på B.T. erkender man, at der måske alligevel er et problem med Theilgaards habilitet.

Over for fagbladet Journalisten lover Jacob Friberg således, at B.T. fremover vil forsyne eventuelle artikler skrevet af Theilgaard om Alexandra Sasha med en faktaboks, der deklarerer, at Claes Theilgaard er kæreste med Venstres nuværende folketingskandidat for Venstre i Bispebjerg-Nørrebro-kredsene, Natascha Lund-Nielsen Remvig.

Friberg og B.T.’s ledelse har endnu ikke taget stilling til, om B.T. også vil forsyne de artikler som Theilgaard hidtil har skrevet om Alexandra Sasha med en tilsvarende faktaboks.

Jan E. Jørgensen fastholder i en sms over for Netavisen Pio, at B.T.-journalist Claes Theilgaard har været og er inhabil i omtale af Alexandra Sasha Bessmertnaia.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

I gamle dage, da Danmark havde et fornuftigt skattesystem, så var den unge dame blevet kaldt til torskegilde for at forklare, hvor hun havde pengene fra til sin luksuriøse tilværelse.
At BTs journalist skulle være inhabil lyder lidt søgt, når hans kæreste først er blevet kandidat flere måneder EFTER Sasha blev fyret.

Det er to ynkelige tabloidaviser, vi har.

Når journalisterne ligefrem går i seng med politikerne, er det da klart, at læserne ikke længere stoler på dem, når de fremstiller sig selv som neutrale og objektive.

Med mindre de som her på Pio er erklærede socialdemokrater. Pio er ikke en neutral avis, og det er meget forfriskende. Hellere end partisk avis, der er åben omkring det, end et påstået "neutralt" medie, der i virkeligheden fungerer som propagandaorgan for de borgerlige.

BT er en skodavis, der kun har skodjournalister ansat, og det har den været lige så længe, jeg kan huske. Og jeg er gammel, så det er virkelig lang tid.

Er mest irriteret over at de højre orienterede medier på lige fod med landbrugslobbyisterne lyver om tilstand på miljø og natur.

Knivskarp artikel Jan Kjærgaard. Ikke mindre, end jeg forventer af dig :-) :-)

Det virker lidt usmageligt, at der understreges, at det er midaldrende mænd, som har bakket op under Alexandra! Indikerer avisen noget knap så lødeligt?

Er der nogen, der ved, på hvilken kanal den der kamp i morgen med FC Midtjylland bliver sendt?