Annonce

S-ordfører: Social dumping er ukrudt og skal trækkes op ved roden

I Folketinget behandler vi netop nu en række tiltag, der skal sætte endnu hårdere ind mod kyniske bagmænd, arbejdslivskriminalitet og farligt arbejde
Foto: Marie Hald/Folketinget.dk
Folketingsmedlem og beskæftigelsesordfører, Jens Joel (S).
De seneste uger har desværre ikke skortet på skrækindjagende sager om livsfarligt arbejdsmiljø og horrible forhold.

Kyniske bagmænd udnytter ikke mindst udenlandske og sårbare lønmodtagere, og firmaerne slår knuder på sig selv i forsøget på at tale sig ud af ansvaret.

I disse år slår antallet af udenlandske lønmodtagere her i landet rekord. Selvom der mange steder er styr på det, betyder det desværre også, at opgaven med at sikre, at der er styr på løn, arbejdsvilkår og sikkerhed er vigtigere og større end nogen sinde.

Vi vil ikke acceptere, at der foregår løndumping, ubeskyttet asbestarbejde, udnyttelse af lønmodtagere eller indkvarteringer i fugtramte, uhumske boliger uden opvarmning eller adgang til toilet.

Derfor behandler vi netop nu i Folketinget en række tiltag, der skal sætte endnu hårdere ind mod kyniske bagmænd, arbejdslivskriminalitet og farligt arbejde.

Konsekvenserne skal kunne mærkes

I øjeblikket er hver ottende beskæftigede lønmodtager i Danmark udenlandsk. Men det må aldrig betyde, at vi går på kompromis med et sikkert og sundt arbejdsmiljø.

Det er fundamentet på det danske arbejdsmarked, og det skal det forsat være.

Problemerne er store og alvorlige. Derfor er vi også nødt til at tage skrappere værktøjer i brug. Myndighederne skal kunne slå ned. Og konsekvenserne skal kunne mærkes.

Det er hovedentreprenøren, der skal stå til ansvar for hele kæden

Et af nye redskaber er et entreprenør-stop for entreprenører og underleverandører på en byggeplads, hvis Arbejdstilsynet gentagne gange har konstateret alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen.

De ansattes sikkerhed må ikke være i fare, og man skal ikke kunne gemme sig bag underleverandører. Det er hovedentreprenøren, der skal stå til ansvar for hele kæden.

Vi skal ramme dem på pengepungen

Vi indfører også intensiveret tilsyn, så Arbejdstilsynet kan holde ekstra øje med særligt problematiske byggepladser.

Vi håber jo sådan set ikke, at entreprenørstoppet skal bruges.

Det må ikke kunne betale sig at se stort på arbejdsmiljøet

Men når tilsynet kan indføre et byggestop for entreprenøren, og dermed ramme dem hårdt på pengepungen, så er håbet, at det får flere til at rette ind og sikre medarbejderne – også hos deres underleverandører – inden hammeren falder.

Det må ikke kunne betale sig at se stort på arbejdsmiljøet. Derfor kommer alvorlige brud på arbejdsmiljøloven til at medføre større bøder.

Vores tiltag rammer altså hårdt på flere punkter, når Arbejdstilsynet vurderer, at der er alvorlige problemer med sikkerheden og arbejdsmiljøet.

Opgør med uhumske boliger

Et andet sted, hvor vi tager fat, er på boligforholdene. Vi har set utallige historier om uhumske boliger uden varme eller toilet,og hvor voksne mennesker er stuvet sammen på gulvet som sild i en tønde.

Fremover skal boliger, der stilles til rådighed af arbejdsgiverne som en del af ansættelsen leve op til almindelige krav til en bolig.

Social dumping er ukrudt, og det vokser alle de steder, det kan komme frem

Blandt andet at den skal have adgang til toilet, kunne varmes op og være i ordentlig stand. Fremover bliver det også Arbejdstilsynet, der får beføjelser til at føre tilsyn med boligerne, og kan skride ind, hvis alt ikke er, som det skal være.

Det her er store skridt i den rigtige retning. Social dumping er ukrudt, og det vokser alle de steder, det kan komme frem.

Jeg vil altid blive ved med at diskutere, hvordan vi kan stramme yderligere op. Ikke mindst når kyniske bagmænd er kreative og finder nye veje til at begå snyd og udnytte lønmodtagerne.

Med de her tiltag tager vi fat og trækker flere store problemer op ved roden.

Folketingsmedlem og beskæftigelsesordfører for Socialdemokratiet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ja. De skadelige ting har vi kendt til i årtier. Og i årtier har socialdemokratiet haft regeringsmagten.Tag dog og forsvind med jer. I snakker og snakker og mange ting bliver alligevel IKKE forbedret, selv når S har magten.