Annonce

Nu kommer der igen en finanslov og beskæftigelse sætter igen rekord

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til onsdagens udgave af Netavisen Pios nyhedsoverblik Aktuelt med det seneste fra dansk politik og omegn. I dag med en transportminister som lufter kontroversielle tanker, et politikerbesøg i Ukraine og nyt fra jobmarkedet.

Tak fordi du læser med.

 

OK23: Parterne enige om fælles mæglingsskitse

Vi starter ved årets overenskomstforhandlinger er nået til det afgørende punkt.

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er blevet enige om en samlet mæglingsskitse.

Det oplyser FH til Ritzau onsdag eftermiddag. Det skriver TV2.

Den fælles mæglingsskitse præsenteres senere onsdag på et pressemøde.

Efter at parterne nu er nået til enighed om en fælles mæglingsskitse, udestår kun sidste store trin i årets overenskomstforhandlinger.

Det sker, når medlemmerne på begge sider skal stemme ja eller nej til det resultat, som parterne har opnået.

Læs hele historien her.

 

Transportminister ikke i tvivl: Kørselsafgifter kommer til Danmark

Skal det være dyrere at trille afsted i sin bil i København end i Vestjylland?

I løbet af i år sættes der gang i et forsøg, hvor 2.200 danske bilister skal afprøve, hvordan det ville fungere, hvis der blev indført kørselsafgifter - også kaldet roadpricing - når man sætter sig bag rattet i sin bil.

Det skriver Jyllands-Posten.

Og idéen med kørselsafgifter er ikke nogen dårlig idé, mener transportminister Thomas Danielsen (V). For allerede i 2025 begynder en kilometerbetaling for lastbiler.

“Jeg er ikke i tvivl om, at vi også kommer til at indføre roadpricing for persontransporten på sigt. Det vil være hensigtsmæssigt og klogt, og det er min klare ambition,” siger han til Jyllands-Posten.

Ifølge Jyllands-Posten er ideen bag kørselsafgifter, at det skal kobles sammen med hele afgiftssystemet, så en bil bliver billigere at købe, men til gengæld dyrere at bruge – alt efter om det sker i byen eller på landet.

Thomas Danielsen understreger, at den nuværende regering ikke har aktuelle planer om at indføre afgifterne. Men kommende regeringer kan ikke komme udenom det, mener han.

Læs hele historien her.

 

Nu kommer finansloven - endelig

Torsdag klokken 12 præsenterer regeringen sit bud på en finanslov for 2023.

Det sker på et pressemøde med deltagelse af finansminister Nicolai Wammen (S), fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M), oplyser Finansministeriet i en pressemeddelelse.

Normalt skal den siddende regering senest inden årsskiftet have vedtaget en finanslov for det kommende år. Det står i grundloven.

Men folketingsvalget 1. november – og den efterfølgende regeringsdannelse – betød, at den daværende S-regerings oprindelige udspil til en finanslov for 2023 automatisk blev trukket tilbage.

placeholder

 

Penge til lokalaviser

En af af de ting, som regeringen vil bruge penge på i finansloven er lokal journalistik. Regeringen afsætter nemlig en pulje på 43,1 millioner kroner til ugeaviserne.

Det fortæller kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) til Avisen Danmark.

Puljen skal ifølge ministeren være med til at sikre den videre eksistens af lokalmedier rundt omkring i landet.

Redningskransen kommer, efter at flere ugeaviser i begyndelsen af året har set sig nødsaget til at afskedige redaktionelle medarbejdere.

 

Danske politikere i Ukraine

Syv medlemmer af Det Udenrigspolitiske Nævn onsdag på besøg i ukrainske hovedstad Kyiv.

Det skriver TV2.

Her skal de danske politikere blandt andet mødes med Ukraines udenrigsminister Dmytro Kuleba.

Der er tale om Venstres Michael Aastrup Jensen og Mads Fuglede, Danmarksdemokraternes formand Inger Støjberg, Jesper Petersen (S), Karsten Hønge fra SF, Christian Friis Bach (RV) og Henrik Dahl (LA).

Våben og særligt kampfly står højt på ukrainernes ønskeseddel. Og Michael Aastrup Jensen er ikke afvisende:

“Vi ønsker at hjælpe til med alt det, vi kan. Hvis vi kan hjælpe til med nogle F-16-fly, og det kan lade sig gøre inden for det danske forsvar, så er vi absolut ikke afvisende over for det,” siger han til DR.

Læs hele historien her.

 

Beskæftigelsen sætter igen rekord

Trods fortsat høj inflation og risiko for en kommende recession buldrer det danske arbejdsmarked derudaf og fortsætter med at sætte rekorder.

Det skriver A4 Medier.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af lønmodtagere steg med 4.400 i januar 2023 sammenlignet med måneden forinden. Det svarer til en stigning på 0,1 procent.

Ifølge Danmarks Statistik er der dermed nu 2.976.900 personer i Danmark, som er lønmodtagere, hvilket er en ny rekord. Sammenlignet med for et år siden er der kommet 59.600 flere lønmodtagere herhjemme.

Bortset fra et minimalt dyk i juli er lønmodtagerbeskæftigelsen samtidig steget 24 måneder i træk.

 

Tidligere Pio-chef i spidsen for tænketank

Vi slutter vores lille rundtur på jobmarkedet. Tidligere chefredaktør på Netavisen Pio, stifter af Tænketanken Cevea, folketingskandidat og chef for politik og udvikling i Socialdemokratiet Jens Jonatan Steen skal fremover stå i spidsen for tænketanken Demokratisk Erhverv.

Det oplyser tænketanken i en pressemeddelelse.

"Med ansættelse af Jens Jonatan har vi fundet en meget stærk administrerende direktør. Vi glæder os til at få ham med ombord og er helt sikre på, at han kommer til at løfte Tænketanken i samarbejde med den nuværende ledelse, sekretariatet og de mange medlemsvirksomheder," siger Mike Dranov, der udover at være bestyrelsesformand i Demokratisk Erhverv er administrerende direktør for Coop amba.

Jens Jonatan Steen har været ansat i Socialdemokratiet i knap tre år. Han er derudover medstifter og tidligere direktør i tænketanken Cevea samt chefredaktør for nærværende netavis.

"Jeg er utrolig stolt af at have underskrevet kontrakt som administrerende direktør for Tænketanken Demokratisk Erhverv. Tænketanken spiller en afgørende rolle i fornyelsen af dansk erhvervsliv," skriver Jens Jonatan Steen på Linkedin.

Jens Jonatan Steen begynder hos Demokratisk Erhverv mandag 1. maj.

 

3F’er på international toppost

Forhandlingssekretær i 3F Transport Flemming Overgaard er blevet valgt på International Transport Workers' Federation (ITF)'s konference i Sydafrika.

Det skriver A4 Medier.

"Det er ikke hver dag, at danske tillidsvalgte bliver valgt til internationale poster," skriver 3F's transportformand Jan Villadsen på Facebook om valget af Flemming Overgaard.

"Med ham er vi sikret en stærk, dansk stemme for chauffører og lagerarbejdere i hele verden," fortsætter Villadsen.

Flemming Overgaard blev valgt som forhandlingssekretær i 3F Transport i 2014. Han kom fra posten som gruppeformand i 3F Fredericia Transport. Før det var han gennem godt 20 år redder i Falck.

ITF er en af verdens ældste internationale faglige sammenslutninger, der kan spore sin historie tilbage til stiftelsen i 1896. Med 700 medlemsorganisationer i 153 lande repræsenterer ITF næsten 20 millioner transportarbejdere.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ja-ja, så kan de borgerlige medie-mastodonter endnu engang få snablen ned i de offentlige kasser.

Roadpricing skal kompenseres gennem køb af ny bil.
Dvs. at fattigrøvene der ikke køber ny bil hvert andet år, kommer til at betale gildet.
Super blå politik, der selvfølgelig bakkes op af S.