Annonce

Ny dokumentar om psykiatri og influencere har personlighed og glimt i øjet

Lærke og Melissa er et par forfriskende bekendtskaber i en ny DR-serie, der udspiller sig på adskillige planer.
Foto: Anton Bestle/Koncern
Søstrene Lærke og Melissa Bentsen er omdrejningspunktet i modig DR-dokumentar.
To kvindelige influencere i begyndelsen af deres tyvere har hovedrollen i den yderst seværdige ungdomsserie ’Min Søster Ser Spøgelser’.

DR skal have kæmpe ros for at tage os med bag facaden. Bag influencernes skønhedsfikserede parallelverden og de urovækkende psykiatriske statistikker.

Der er mere glimt i øjet, personlighed og håb at finde her, end mange af os måske først ville have antaget.

Vi bliver først introduceret for influenceren Melissa Bentsen, der har +161.000 følgere på Instagram. Hun er kendt for sine ”før og efter-billeder på Instagram, hvor hun viser hele processen, fra hun tager billederne, til de er redigeret færdigt.”

Hun venter på sin lillesøster Lærke, der har 45.000+ følgere. Det viser sig dog hurtigt, at Lærke er den egentlige hovedperson.

Seriens mundrette titel lyver ikke: Lærke ser spøgelser jævnligt over alt i Amager-hjemmet, hvor de to unge kvinder ved seriens begyndelse stadig bor hjemme hos deres dedikerede forældre.

Det er hverdag for den ellers ganske almindelige middelklassefamilie, at Lærke reagerer på ting, de andre ikke ser og at hun decideret støder ind i de for os usynlige skikkelser.

Hun oplever spøgelser til stede, der for hende er lige så tydeligt til stede som familiemedlemmerne i kød og blod. ”Spøgelserne er her, lige som jeg er her,” som hun siger i det første afsnit.

En buket af diagnoser

Nu tænker læseren nok, at det her er en historie om diagnoser og et psykiatrisk case-studie. Og læseren tager ikke fuldstændig fejl: Lærke er diagnosticeret med autisme, ADHD, noget Aspergers og skizotypi, hun udgør altså i ene sympatiske person et ret stort udsnit af den psykiatriske lærebog.

Spøgelserne er dog ikke en del af ovennævnte diagnoser, påpeger hun. Og de er ikke en tilstedeværelse, der ankommer ledsaget af ildevarslende knirkende døre.

Nej, Lærke håber faktisk, at spøgelserne/ånderne/entiteterne vil flytte med, når hun i slutningen af sæsonen flytter fra reden og sammen med to jævnaldrende piger.

Serien er fascinerende, fordi den i passager ligner noget af det vi kender fra ’Keeping up with the Kardashians’ og diverse formater med danske reality-stjerner som Amalie. Vi følger nogle smukke kvinders hverdagsliv, suppleret op med interviewsekvenser hvor de ofte sidder og kommenterer på begivenhederne i nogle interviews indspillet efterfølgende for at give afsnittene kontinuitet

Det er en type TV, der altid har fået mig til at føle, at jeg slummer den lidt. Men ’Min Søster Ser Spøgelser’ har nogle væsentlige afstikkere i kraft af sit okkulte niveau, som adskiller serien fra gængs lyserød reality-soap: Pigerne tager både på kirkegården og på et nordjysk slot, der er berygtet for at være hjemsøgt, så visse af afsnittene får en snert af horror- nyklassikeren ’The Blair Witch Project’.

Det bliver her og der en anelse tungen i kinden, og jeg var lidt i tvivl, om episoderne var arrangeret af producenterne for at sikre noget godt tv.

Hvad der egentlig kommer ud af de her omveje, forbliver i hvert fald en smule uklart. Men for hvert afsnit, der går, slår det til gengæld en som seer, hvor fantastisk et venskab for livet, de her to kvinder har i hinanden.

Er spøgelserne virkelige?

Lærke er med sin spøgelsesverden og utallige krævende detailregler for hverdagen et krævende bekendtskab for både den loyale søster, forældre, samboer og fremtidige kærester.

Men hun er også et dejligt umiddelbart gemyt i kraft af sin sygdomsaccept og overraskende lattermilde omgang med de mange luftige væsner, der omgiver hende.

I en tid med fokus på børn og unges mistrivsel og den alt for hullede børne- og ungepsykiatri, så er der noget kærkomment over at møde Lærke.

Uanset om man tror på, at et udsnit af dem er at findes i den spirituelle verden og ikke i den psykiatriske lærebog.

I en tid med fokus på børn og unges mistrivsel og den alt for hullede børne- og ungepsykiatri, så er der noget kærkomment over at møde Lærke. Man tror på, der nok skal vente hende et godt liv uanset de mange diagnoser, som hun er fuldstændig åben omkring.

Selvom hun ifølge sig selv er den ”mest uselvstændige 21-årige” nogensinde, føler man aldrig, at hun har særlig ondt af sig selv.

Det tunge lod at være den almindelige

Omvendt er den ældre storesøster Melissa den fornuftige og almindelige. Og i passager er det næsten som om, det er hende, det er mest synd for.

At være den normale og mindre krævende søster giver for Melissa nogle egne kampe med selvværd og tro på sine egne evner. Også på trods af at hun har et helt internet-community af beundrere.

Når man er vokset op som den, der altid skal tage hensyn til en krævende lillesøster, er der ikke altid været plads til en selv. Og der er barske minder om en Lærke helt ude i tovene, som stadig rumsterer.

Jeg håber på den bedst mulige støtte for begge søstre. Og glæder mig til næste sæson.

 

’Min Søster Ser Spøgelser’. Medvirkende: Lærke Bentsen, Melissa Bentsen. 1. sæson, fem afsnit. Kan ses på dr.dk

Henrik Reinberg Simonsen (f. 1978) er kommunikationskonsulent og freelancefilmanmelder


Flere artikler om emnet

Kommentarer

" jeg var lidt i tvivl, om episoderne var arrangeret af producenterne for at sikre noget godt tv."

Jeg har ikke set udsendelsen, men vil alligevel hævde, at det kan du nok være ret sikker på, at de har. Desværre. Det er set så mange gange før, og hvis der er noget, der gør seerne dummere, er det sådan noget.