Ny krænker-sag i Socialdemokratiet

Håndteringen af sex-chikanesag kritiseres af tidligere praktikant
Foto: Colourbox
Krænket i en ny sexchikane-sag i Socialdemokratiet kritiserer partiets håndtering af sagen.

Det skriver Berlingske.

Gennem en årrække har en nu tidligere medarbejder i Socialdemokratiet forgrebet sig på kvinder i og uden for partiet.

Berlingske har talt med flere af de krænkede, der beretter om eksempelvis uønskede kys og om at blive slikket ned ad halsen.

Berlingske har valgt at ikke at nævne krænkerens navn, fordi vedkommende ikke er folkevalgt og ikke har haft ledelsesansvar i Socialdemokratiet. Desuden er ingen af forholdene meldt til politiet.

Manden beklager, ifølge Berlingske, at nogle kvinder har oplevet ham som krænkende, men siger at der er dele af beskrivelserne, han ikke kan genkende.

Krænket på sin anden arbejdsdag

En tidligere praktikant, 27-årige Hanne Agergaard, fortæller til Berlingske, at hun på sin anden arbejdsdag blev kysset i ansigtet og slikket ned ad halsen af vedkommende.

blev kysset i ansigtet og slikket ned ad halsen

En kandidat til Folketinget fortæller til Berlingske, at manden flere gange på én aften forsøgte at kysse hende mod hendes vilje.

Og en kvinde fortæller, at hun som DSU-medlem år tilbage følte sig presset af den pågældende mand til tavshed efter et fuldbyrdet samleje, som hun ikke havde lyst til.

Hanne Agergaard er en af syv kvinder, der fortæller til Berlingske, at de er blevet udsat for grænseoverskridende adfærd af den pågældende mand.

Hendes sag stammer fra efteråret 2020, mens andre af sagerne går en årrække tilbage.

Som helt nyansat praktikant går Hanne Agergaard på værtshuset Toga, hvor mange politisk aktive kommer, sammen med andre praktikanter.

Den pågældende mand er også til stede. Hanne Agergaard oplyser, at manden på et tidspunkt udbryder, at han “havde lyst til at kneppe hende”.

Senere samme aften bliver hun opsøgt af manden oppe ved baren:

Min hjerne gik helt i stå

“Da han gik forbi mig, vendte han sig om mod mig. Han sagde ikke noget. Så tog han sine hænder op til mit ansigt og holdt mit hoved fast. Mens han holdt fast i mit ansigt, begyndte han at kysse mig. På kinden, på munden, ned ad halsen, og han slikkede mig i øret. Min hjerne gik helt i stå, og jeg tænkte 'hvad sker der?',” fortæller Hanne Agergaard til Berlingske.

Tilfreds med første møde

I næsten en måned forsøgte Hanne Agergaard at glemme episoden. Men hun kontakter så medlem af den socialdemokratiske folketingsgruppe, Camilla Fabricius. Hanne Agergaard fortæller, at hun har oplevet noget “ubehageligt” med manden.

Camilla Fabricius lover at gå videre med sagen, og efterfølgende bliver Hanne Agergaard kaldt til møde af partiets sekretariatschef, Lisa Schmidt, og HR- og administrationschefen i partiet.

Cheferne var på mødet lyttende og forstående, fortæller en anden praktikant, som Hanne Agergaard valgte at tage med til mødet. Både den medfølgende praktikant og Hanne selv oplevede at blive taget meget seriøst. Cheferne lovede at sagen ville blive undersøgt.

Men Hanne Agergaard kritiserer det videre forløb.

Ugen efter bliver hun ringet op af HR-chefen, der oplyser at sagen “er klaret”. Mere fik hun ikke at vide.

Senere bekræfter HR-chefen, at den pågældende mand fortsat arbejder for Socialdemokratiet.

Sidst i oktober blev Hanne Agergaard indkaldt til et nyt møde med sekretariatschefen og HR-chefen. Hanne har igen sin medpraktikant med.

S-lederne oplyser, at sagen er behandlet efter bogen, og at vedkommende nu er klar over, at han ikke skal gøre den slags igen.

Hun havde forventet sig langt mere

Hanne Agergaard fortæller til Berlingske, at hun ikke er tilfreds med udfaldet af møde to. Hun havde forventet sig langt mere, og at sagen fik konsekvenser for den pågældende her og nu.

Over for Berlingske ønsker hverken sekretariatschef Lisa Schmidt eller HR-chefen at kommentere mødets forløb nærmere.  

Får hjælp fra folketingsmedlem

Hanne Agergaard kontakter i frustration igen Camilla Fabricius. Sammen mødes de med  Maria Gudme, der stod frem og fortalte om en krænkende episode, hvor hun blev sex-chikaneret af nu tidligere overborgmester Frank Jensen. Til stede er også Lea Friedberg, der stiller op til kommunalvalget for Socialdemokratiet i København.

Nu føler Hanne Agergaard, at hun for alvor bliver hørt. Maria tog kontakt til Socialdemokratiets partisekretær, Jan Juul Christensen.

Kort efter fratræder den pågældende person sin stilling i Socialdemokratiet.

Både Maria Gudme og Camilla Fabricius bekræfter over for Berlingske, at de har hjulpet Hanne Agergaard med at få hendes sag bragt videre til Jan Juul Christensen.

Sekretariatschef i partiet, Lisa Schmidt, skriver i en kommentar til Berlingske:

Vi har taget sagen meget seriøst

“Vi har taget sagen meget seriøst, og sagen er derfor håndteret efter de anbefalinger, der gives på området. Vi er opmærksomme på, at den omtalte praktikant ikke synes, at sagen er håndteret tilfredsstillende. Det er vi kede af. Vi bestræber os altid på at håndtere sagerne bedst muligt for alle involverede. Vi kan dog ikke genkende alle detaljerne i fremstillingen. Det er vigtigt at slå fast, at der er handlet på baggrund af henvendelsen.”

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Hvad med at give praktikanter et kursus i at kunne sige fra på en meget tydelig måde, inden de starter i partiet, det er jo tydeligvis ikke kvinder der er i stand til at forsvare sig selv og så man øve sig i afvisninger i praksis.

jørgen Fabrin - "Hvad med at give praktikanter et kursus i at kunne sige fra på en meget tydelig måde"

Det er at vende tingene på hovedet, at placeret ansvaret for det magtmisbrug det forkerte sted.
Mener du også det er børns ansvar at sige fra overfor pædofili?

Frans, At du sammenligner børn og pædofili med voksne kvinder der ikke kan finde ud af at sige fra er jo rent nonsens. At kvinderne ikke siger fra omgående, kan have mange grunde. Èn af dem kan være at de vurderer om det rent jobmæssigt kan betale sig. Og vi er i år 2020, hvor der er masser af jobs at få, så mon ikke der kan ligge lidt kvindelig udspekulerethed bag ved. Bare en tanke.

Enig...

Klynkesamfundet...

Jeg skal love for, at sagen får på alle tangenter i Tante Berlinger, og hver gang med et stort billede af Mette Frederiksen, som om det er hende, der står for krænkelserne.
(Jeg vurderer udelukkende på baggrund af "Tantens" hjemmeside)

Det kommer til at koste stemmer til de næste valg og med rette

Annonce