OK20-kickstart: ”Vi står bag vores forhandlere”

Forhandlingerne om ny overenskomst med løn, arbejdstid og meget mere er skudt i gang for byggeriets vedkommende. Det blev fejret med opbakning til forhandlerne
Der er samlet et par hundrede mennesker og næsten lige så mange røde faner på regnfuld december-dag foran Dansk Byggeris hovedkontor midt i København.

Anledningen er, at arbejdsgivere og arbejdstagere i byggefagene mandag tog hul på forhandlingerne om næste års overenskomst for 80.000 ansatte.

Forhandlerne for lønmodtagerne, Claus von Elling og Palle Bisgaard fra 3F Byggegruppen, har været inde hos modparten i Dansk Byggeri, for mundtligt at fremsætte de overordnede krav til overenskomsten.

Og det markeres udenfor med taler, musik og pølser fra grillen.

I forbindelse med overenskomstforhandlingerne, er der grund til at holde et særligt øje med byggeriet, for det var her konflikten omkring den seneste overenskomstforhandling udsprang. En konflikt som blandt andet betød, at fagligt aktive afbrød LO-formand Lizette Riisgaard på talerstolen i Fælledparken 1. maj.

Det handlede blandt andet om en strid om systematisk overarbejde – eller ”Nej til 42 timer” som kampagnen imod overenskomsten kom til at dreje sig om. En kampagne der endte med, at et stort flertal af byggeriets medlemmer stemte nej til overenskomsten.

Jyderne og akademikerne er også mødt op

Men denne kolde og grå mandag er det er ikke bare murere, stilladsarbejdere og elektrikere fra byggefagene, der er kommet. Her er røde faner, neongule veste og bannere fra både jernbanearbejdere og skolelærere. Og pædagogerne i BUPL er dukket op med en lyserød kaffevogn.

Selv de universitetsstuderende fra Humanistisk Faktuelt, der de seneste uger har ligget i konflikt med universitetet, er dukket op, for at støtte op om dagens markering.

Og det er heller ikke en begivenhed, der er forbeholdt københavnere. Brian, der er havnearbejder og medlem af 3F Transport i Esbjerg, er taget til København med en gruppe kolleger for at vise afdelingens fane.

”Vi er her for at bakke vores forhandlere op, og vise at vi er mange, som synes det her er vigtigt,” fortæller han til Netavisen Pio.

Folk, der klager over at talerlisten i FN er lang, har aldrig været til en demonstration i byggefagene

Samme budskab lyder der fra Morten, der er 3F’er fra Aalborg. Han er her for at vise opbakning og solidaritet.

Der er fri indtegning på talerlisten, og det er der ikke så få der benytter sig af. For som en af talerne tørt konstaterer: ”Folk, der klager over at talerlisten i FN er lang, har aldrig været til en demonstration i byggefagene.”

Mellem talerne er der masser heavy metal på anlægget, så de ansatte inde i Dansk Byggeri ikke kan være i tvivl om tilstedeværelsen af de fremmødte faglige aktivister.

Dagens højdepunkt er dog ikke en tale, men en konvoj af stilladsarbejdere i lastbiler pyntet med røde faner.

placeholder

Arrangør: Vi står bag vores forhandlere

Carsten Bansholm Hansen, der er formand for byggegruppen i 3F - Bygge, Jord og Miljøarbejdernes fagforening - er mere end tilfreds med dagens fremmøde.

”Det vi viser ved at være her, er, at vi står bag vores forhandlere og vi gør det klart for vores modpart, at vi er mange, der vil have en god overenskomst,” fortæller han.

Og det med en god overenskomst handler ifølge ham om at hæve mindstelønnen, få en bedre indsats mod social dumping, og en lavere arbejdstid og bedre forhold for lærlinge.

”Det er vigtigt, at byggeriet fortsat skal være en attraktiv branche for de unge, og derfor er det vigtigt, at lønnen er i orden og så skal arbejdstiden være i orden, så de unge kan holde hele vejen til de bliver 75 år, når pensionsalderen stiger.”

Han håber desuden, at der også bliver gjort noget ved, at byggeriet er et af de eneste steder, hvor der ikke er fuld løn under sygdom.

”Folk fra andre brancher ser jo virkelig undrende på én, når man fortæller, at vi ikke har fuld løn under sygdom,” siger han.

Forhandler: Viser modparten at medlemmerne er med os

Claus von Elling, der er gruppeformand for Byggegruppen i 3F, der er lønmodtagernes hovedforhandler på overenskomsten, er ikke i tvivl om, at fremmødet har en betydning for forhandlingerne.

”Det her viser, at en masse medlemmer bekymrer sig for fornyelsen af overenskomsten og for deres arbejdsliv. Der er en stor interesse for de her forhandlingerne, og så er det vigtigt at vide, at der er opbakning, også selvom det ser ud til at blive en svær omgang at komme igennem,” siger han.

Det her viser, at en masse medlemmer bekymrer sig for fornyelsen af overenskomsten og for deres arbejdsliv.

Han hæfter sig blandt andet ved, at det ikke kun er byggefagene, der er dukket op, men at der også er mange fra de offentlige forbund.

”Der er blevet kvitteret for den opbakning, som vi gav til de offentlige under sidste års overenskomstforhandling, og det er godt at mærke solidariteten den anden vej.”

Kamp mod social dumping er centralt

Claus von Elling fortæller, at bedre værn mod social dumping er et af de krav, som 3F Byggegruppen tager med sig ind til overenskomstforhandlinger med Dansk Byggeri. Et tema, som også er gennemgående i dagens taler.

”Vi satser på at lande en god overenskomst, der rummer løsninger på, hvordan vi meget mere effektivt hindrer social dumping,” siger han, og fortsætter.

”Vores medlemmer oplever social dumping på egen krop, at det har konsekvenser for løn, tryghed og arbejdsmiljøet. Vi er bestemt ikke imod udenlandske håndværkere på danske byggepladser. Men det skal selvfølgelig være samme løn, for samme arbejde, samme sted.”

3F Byggegruppen og Dansk Byggeris forhandlinger finder sted i løbet af de kommende måneder med forhåbentlig indgåelse af en fælles aftale i foråret 2020.


Akademikerne - som bor overfor Dansk Byggeri - lagde de her billeder af demonstrationen på Twitter.

placeholder

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce