Om få måneder er vi alle FH’ere

Selv om det er vemodigt for mange, så kan et nyt navn hurtigt slås fast i offentligheden.
Det fusionerede LO og FTF præsenterede fredag sit nye navn. Fremover skal den ene af fagbevægelsens to hovedorganisationer slet og ret hedde Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH.

Mange steder i LO-familien er navneskiftet bliver navneskiftet modtaget med ærgrelse. LO, som hovedorganisationen har heddet siden 1967, er for mange aktive ikke bare et navn på en institution, men også et begreb på hvem man er som menneske og hvem det er man repræsenterer - hvis det skal være lidt højpandet. Det er mange års arbejderhistorie, som med et lægges på hylden.

placeholder

Men at man skal vænne sig til at sige FH i stedet for LO, kommer man sig hurtigt over, lyder det fra en der har prøvet en lignende øvelse i fagbevægelsen.

For senest, at to af fagbevægelsens helt store organisationer slog sig sammen under et nyt navn, var tilbage i 2005, hvor det tidligere SiD, Specialarbejderforbundet i Danmark, og KAD, Kvindeligt Arbejderforbund, slog sig sammen og blev til Fagligt Fælles Forbund, det som daglig tale hurtigt bare blev til 3F.

Det kunne man ikke være og det lød mærkeligt

"Det lyder mærkeligt"
Både en SID’er (eller en specialarbejder) og en KAD’er var dengang etablerede begreber i medierne og i folks bevidsthed. Derfor var det også vemodigt for mange, da de to forbund skulle fusioneres til et og skabe en ny, fælles identitet.

”Da vi første gang præsenterede navnet Fagligt Fælles Forbund, var der mange som afviste det. Det kunne man ikke være og det lød mærkeligt," lyder det fra daværende kommunikationschef i 3F, Palle Smed, til Netavisen Pio, men det gik hurtigt ind i dagligdags sprog:

”Det var en kort periode, hvor det hed Fagligt Fælles Forbund, men der gik kun nogle få måneder, så var jargonen, at vi var 3F’ere,”

Hans vurdering er at navneskiftet fra LO og FTF til FH, rimelig hurtigt vil blive udbredt internt i organisationsverden, men også, at man bliver nødt til at følge navneskiftet op med en ekstern kampagne, så også folk udenfor bliver bekendt med det nye navn.

”Det afgørende var at vi fulgte navneskiftet op med en stor mediekampagne, hvor vi slog det nye navn fast i offentligheden. Så på trods af at SID og KAD allerede var etablerede selvstændige, brands i offentligheden, så lykkedes vi med at slå 3F-brandet fast, både blandt medlemmer og i offentligheden,” husker han.

Den nye organisation FH har officielt første arbejdsdag den 1. januar 2019.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce