Annonce

Opråb fra fagforeninger: Mere i løn!

Både Dansk Metal og Fagbevægelsens Hovedorganisation mener ikke, at lønstigninger vil puste yderligere til inflationen.
Foto: Jesper Ludvigsen
Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
Tirsdag landede vismændenes rapport om dansk økonomi ”Dansk Økonomi, efterår 2022”. Rapporten forudser et fald i beskæftigelsen på omtrent 100.000 personer henover 2023 og 2024 og en generel afmatning i økonomien.

Det har fået Dansk Metal til at kræve, at lønningerne skal stige. Det kan lade sig gøre uden at ende i skadelig lønspiral, mener Dansk Metal på baggrund af vismændenes rapport.

Plads til lønstigninger

”Selvom arbejdskraften længe har været i restordre, har lønstigningerne hidtil været overraskende små. Arbejdsgiverne er sluppet billigt. Men vismændenes prognose viser med al tydelighed, at der er plads til markant højere lønstigninger, end vi har været vant til, uden at der bliver sat gang i en skadelig lønprisspiral. Det er en rigtig god nyhed,” siger Erik Bjørsted, cheføkonom i Dansk Metal i en pressemeddelse og fortsætter: 

”Arbejdsgiverne tegner i øjeblikket et alt for dystert billede af dansk økonomi. Mange virksomheder øgede sidste år deres indtjening og egenkapital. De danske virksomheder er så velpolstrede, at mange kan ride stormen af. Samtidig er konkurrenceevnen ekstremt stærk. Mange virksomheder klager også fortsat over mangel på arbejdskraft, så ordrebøgerne er næppe tomme.”

FH bakker op

Hos Fagbevægelsens Hovedorganisation er man kommet frem til samme konklusion.

”Jeg er meget enig i, at økonomien kan bære en lønfremgang, uden at det vil skabe et stort pres på priserne. Reallønnen har lidt et alvorligt knæk, så det er helt naturligt, hvis lønnen indhenter det forsømte,” siger Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, i en pressemeddelelse.

Hun mener desuden, at dagpengedækningen bør forbedres, fordi der er udsigt til et fald i beskæftigelsen.

Virksomheder mister indtjening

Hos SMVdanmark, som repræsenterer omtrent 18.000 små og mellemstore virksomheder, forhandler man ikke overenskomsterne. Derfor har de ikke traditionelt noget med lønspørgsmålet at gøre. Men SMVdanmark mener alligevel, at de danske virksomheder har bidraget til at dæmpe prisstigningerne og inflationen på bekostning af egen indtjening.

”Vismændenes arbejde er et våben i kampen mod den myte, som erhvervsministeren desværre har turneret med, nemlig at virksomhederne benytter de generelt stigende priser til lige at skrue lidt ekstra op for prisen for at score en nem, ekstra profit. For eksempel har dagligvaresektoren været udsat for grov mistænkeliggørelse,” siger Jakob Brandt, administrerende direktør i SMVdanmark, i en pressemeddelelse.

”Vismændene slår fast, at danske virksomheder faktisk generelt har gjort det modsatte, nemlig øget priserne mindre, end de ellers burde havde gjort for at følge med priserne på deres råvarer og materialer. De har delvist friholdt kunderne, og det har dæmpet inflationen på bekostning af virksomhedernes indtjening. Det harmonerer fuldstændigt med vores egne analyser. De viser, at danske virksomheder for tiden spænder livremmen ind,” tilføjer han.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet